Soruşturma yetmedi davalar geldi: Rize’nin tek CHP’li başkanı neden hedefte?

Abone ol

25 yıldan sonra Rize’de seçilen Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana gündemde.

GERÇEK GÜNDEM / HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize'de en son 2004 yılında bir ilçede yerel seçim kazanmış olan Cumhuriyet Halk Partisi, iki seçim aranın ardından 31 Mart 2019 seçimlerinde Fındıklı ilçesinde seçimi kazandı.

Seçimi kazandıktan dört gün sonra ‘halka açık kapı politikası’ uygulamak adına makam odasındaki kapıyı söken Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana gündemde.

İLK SORUŞTURMA ATATÜRK İSMİNDEN

Rize’deki tek CHP’li belediyenin başında olan Cervatoğlu, geçen sene belediyeye kayyum atanacağı iddialarıyla gündeme gelmişti.

Geçen sene Fındıklı Belediyesi Meclisi aldığı kararla, sahildeki Millet Bahçesi ve Millet Kıraathanesi isminin'100. Yıl Atatürk Parkı ve Kazım Koyuncu Kültür Sanat Evi' olarak değiştirdi. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP'li Belediye Başkanı Çervatoğlu ve 7 CHP'li belediye meclis üyesi için soruşturma izni verdi.
Çeyrek asırdan sonra CHP’li bir ismin başa geçtiği Fındıklı Belediyesi’ne kayyum atanacağı iddiası vatandaşların protestolarıyla karşılaştı. Soylu’nun soruşturma iznini Danıştay iptal etti.

SIRADA DAVALAR VAR

Cervatoğlu’nun mücadelesi bununla sınırlı kalmadı. Soruşturmadan kurtulan CHP’li Başkan, bu sefer adliye koridorlarında kendisini buldu. Fındıklı Belediyesi tarafından 2019 yılında düzenlenen festivalde çıkan olaylar nedeniyle açılan davanın bugünkü duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Cervatoğlu hakkında 3 yıla kadar hapis cezası ve ‘hak mahrumiyeti’ talep etti. Mahkeme, savcının mütalaası doğrultusunda karar verirse, Cervatoğlu’nun başkanlık koltuğundan inmesi gündeme gelecek!

Peki, bu dava neden açıldı, dava sürecinde neler yaşandı?

Rize'nin Fındıklı ilçesinde 3 yıl önce düzenlenen Viçefest'te, Mor ve Ötesi müzik grubunun sahne aldığı sırada seyirciler arasında tartışma yaşanmış; festival görevlileri, tarafları alan dışına çıkarmıştı. Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu ve festival komitesi, olaylar sırasında havaya 2 el ateş eden polis memuru hakkında şikayetçi olmuş, ancak savcılık kovuşturmaya yer bulunmadığına karar vermişti. Olaylara ilişkin daha sonra Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu ve 5 festival görevlisi hakkında ‘görevi yaptırmamak için direnme ve kasten yaralama’ suçlamasıyla dava açılmıştı.

6 AYDAN 3 YILA KADAR HAPİS

Davanın Pazar 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanıklar Gökmen Turna, Onur Erşahin ile Paşa Mert Şengül’ün beraatı talep edilirken Ercüment Cervatoğlu ve Yücel Oğuz’un, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 261/1 maddesinde tanımlanan ‘kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanma’ suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapsi istendi. Ayrıca sanıklar Cervatoğlu ve Oğuz hakkında, TCK'nın 53. maddesi kapsamında 'hak mahrumiyeti'ne karar verilmesi talep edildi.
Davayla ilgili Gerçek Gündem’e konuşan Cervatoğlu, siyasi bir davayla karşı karşıya olduklarını belirtti. Davada tanıkken sanığa dönüştüğünü kaydeden Cervatoğlu, bir tanık hariç bütün tanıkların ifadelerinin kendi lehine olduğunu kaydetti.
Cervatoğlu, “Olay büyümesin diye yatıştıran benim. Döndüler beni de davaya eklediler” dedi.

Cervatoğlu’nun sanık olmasına neden olan ifade verense, Gürcü tercümandı. Cervatoğlu’nun avukatı Çağdaş Karaküçük, Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada “Belediye başkanının polis memurunu ittiğini iddia eden tek bir tanık beyanı var. Bunun dışındaki bütün tanık beyanları böyle bir şey söylemedi” dedi.
Karaküçük, “Söz konusu tanık da soruşturma aşamasında dosyanın fotokopisini alan birisi. Tanık bunu ifadesinde de söyledi.

Mütalaada da görüldüğü üzere savcı bu tanık beyanına dayanarak, görevi yaptırmamak için ‘direnme’ suçundan ceza istedi. Dosyada görüntü, kayıt, delil vesaire yok bu yüzden tanık beyanına dayanılarak ceza istendi” ifadelerini kullandı.

Tanığa dosyanın örneğini veren kişiler hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayette bulunulduğu öğrenildi.

GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLECEK Mİ?

Asıl kritik konu ise mahkemenin kararının ardından Cervatoğlu görevden alınacak mı?

CHP’li Başkana göre bu mümkün.

Avukatı Karaküçük ise konuyla ilgili “Ceza alındığı takdirde TCK’nın 53. Maddesi gereği mahkumiyet kurulması halinde hak mahrumiyeti doğuyor. Ercüment beyin ceza almış bir davası yok. Bu davada ise belediye çalışanları da şüpheli olarak yer alıyor. Belediye çalışanlarından birisi hakkında savcılık ceza talep etti, diğer çalışanlar için ise beraat talep edildi. Ceza talep edilenlerden biri de Ercüment Bey…” dedi.

Mahkeme kararını 25 Nisan’daki duruşmada verecek. Cervatoğlu ve avukatları duruşmaya hazırlanacak.

Cervatoğlu hakkında, belediye başkanı olduktan sonra açılan başka davalar da var.
AKP, Erdoğan’ın özel önem gösterdiği memleketi Rize’de yüzde 20 oy farklıyla belediye kaybetmesinin intikamını davalarla almaya çalışıyor

NATO ve emperyalizme karşı aydınlardan imza kampanyası Gündem Akın Atalay'dan Osman Kavala yorumu: Casusluk suçlaması yandı bitti kül oldu Gündem İçişleri'nden 'Vakıf seçimleriyle ilgili yönetmelik çalışmasında sona gelindi' mesajı Gündem Rus milyarder Abramoviç'in yatı Bodrum'a yanaştırıldı Gündem