Sosyal medya 'Kaşıkçı Elması çalındı' iddiasını konuşuyor: Milli Saraylar'dan açıklama geldi

Abone ol

Tarihi elmasların en büyüğü ve en meşhurlarından biri olan 86 karatlık Kaşıkçı Elması'nın Topkapı Sarayı'ndan çalındığı ileri sürüldü. Sosyal medya söz konusu iddiayla çalkalanırken, Milli Saraylar'dan açıklama geldi.

Çevresi 49 adet çift sıra halinde iri pırlantayla süslenmiş, 86 karatlık Kaşıkçı Elması'nın, sergilendiği Topkapı Sarayı'ndan çalındığı iddiası sosyal medyada gündem oldu.

Elmasın nerede olduğunu soran binlerce paylaşım yapıldı. İddia kısa sürede TT listesinin zirvesine yerleşirken, başka müzelerdeki çeşitli eserlerin de kayıp olduğu iddiası tartışmaları boyutlandırdı.

Bunlar şöyle sıralandı:

"• Dolmabahçe Sarayı'nda 92 kg altın vazolar kayıp

• Zeugma müzesinde 9 milyon dolar değerindeki 10 eser kayıp

• MSÜ Müzesi’nde 404 eser kayıp

• Resim ve Heykel Müzesi'nde 250 milyon dolar değerinde 302 tablo kayıp

• Batman Müzesi'nde 20 altın sikke kayıp."

MİLLİ SARAYLAR'DAN AÇIKLAMA GELDİ: İDDİALAR GERÇEK DIŞI

Tartışmalar sürerken Milli Saraylar'dan açıklama geldi. "Tarihî elmasların en büyüğü ve en meşhuru olarak gösterilen Kaşıkçı Elması, 2,5 yıldır Topkapı Sarayı’nda silah koleksiyonunun yer aldığı Dış Hazine Bölümü’nde sergilenmektedir" denen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğu veya değiştirildiği ile ilgili gerçek dışı iddialar, Türkiye turizminin canlanmaya başladığı şu günlere hareketliliği baltalamaya yönelik maksatlı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik girişimlerdir. Başkanlığımızın her türlü iletişim ve bilgi sunma kanalları kamuoyuna açıktır. Gerek basında gerekse sosyal mecralarda yer alan mesnetsiz ve gerçek dışı iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulacaktır."

KAŞIKÇI ELMASI'NIN ÖNEMİ

Dünyanın sayılı mücevherleri arasında gösterilen "Kaşıkçı Elması"nın, birçok elmas uzmanı tarafından 19. yüzyıl başında kaybolan tarihi "Pigot Elması" olabileceği kanıtlanmaya çalışılsa da, bu elmasın 1680'lerin başında Saray Hazinesi'ne satın alma yoluyla girdiği belirtiliyor.

Kaşıkçı Elması'nın Saray'a gelişi hakkında çok değişik görüşler ileri sürülse de Sultan IV. Mehmed döneminde Defterdar Sarı Mehmed Paşa'nın kaleme aldığı 'Zübde-i Vekaiyat (Olayların Özü)' adlı eserde ileri sürülen görüş öne çıkıyor. Defterdar Sarı Mehmed Paşa bu eserinde 1090 (Mayıs 1679) olayları sırasında 'Kaşıkçı Elması'nın bulunuş öyküsünü şöyle anlatıyor:

"Eğrikapı semtindeki çöplükte yuvarlak bir taş bulunmuş ve yaymacı üç kaşığa değişerek hırdavat arasına bırakmıştı. Sonra gösterdiği kuyumculardan birisi bu taşı 10 akçeye satın almış ve kendi meslektaşlarından birisine göstermişti. Taşın elmas olduğu anlaşılınca o da hisse talep etmiş, bu yüzden aralarında münakaşa çıkmış, sonunda olay kuyumcubaşıya aksetmişti. O da her iki kuyumcuya birer kese akçe verip taşı ellerinden almıştı. Daha sonra Vezir-i Azam Mustafa Paşa Hazretleri bu taştan haberdar olmuş ve kuyumcubaşıdan almaya karar vermişti ancak vaziyet padişaha aksetmiş, o da bu taşın Saray'a gönderilmesini emretmişti. Hasılı, taş meydana çıkarılıp, işlettirilince 84 karat büyüklüğünde eşsiz bir elmas olduğu anlaşıldı ve padişah tarafından zaptedildi. Bu vesileyle kuyumcubaşıya kapıcıbaşılık ve birkaç kese akçe ihsan edilmiştir."

Kaşıkçı Elması'nın 84 karat ve 86 karat olarak kayıtlarda değişik geçmesinin nedeni metrik ve antik karat sistemleri arasındaki farktan kaynaklanıyor.

Ümit Özdağ'dan Süleyman Soylu'ya manevi tazminat davası: Kazanırsa sokak hayvanları için mama alıp barınaklara dağıtacak Gündem TÜİK, 2021 yılında doğan bebek sayısını açıkladı Gündem Arda Turan: Ülkedeki ortam hevesimi kırıyor Gündem Kübra Güran Yiğitbaşı, Türkiye'nin ilk başörtülü valisi oldu Gündem