'Sosyal medya yasası' görüşülüyor: 'Dostlar pazarda görsün'

Abone ol

‘Sosyal medya yasası’, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda görüşülüyor. Muhalefet teklifi "muhalefeti susturma" ve “sansür torba yasası” olarak değerlendirdi.

AKP ve MHP’nin “dezenformasyonla mücadele” olarak nitelediği internet haberciliği ile sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine bugün TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda başlandı.

MUHALEFETİN ANAYASAYA AYKIRILIK ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplanan komisyonda CHP ve HDP milletvekilleri, kanun teklifinin Anayasa’ya aykırılık içerdiğini ifade ederek ayrı ayrı önerge verdi.

CHP’nin alt komisyon kurularak teklifin orada görüşülmesi teklifi ile HDP’nin düzenlemenin geri çekilmesi talepli önergesi komisyonda reddedildi.

CHP: DEZERFORMASYON ELEŞTİRİSİ YAPIYORSAK İLETİŞİM BAŞKANLIĞI ETEĞİNDEKİ TAŞLARI DÖKSÜN

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, yasa teklifinin Anayasa’ya aykırılık içerdiğini ifade ederek, düzenlemenin "muhalif sesleri susturma yasası" olduğunu söyledi.

Adıgüzel, "Her yere çekilebilen elastik bir yasa tasarısı ortaya geliyor. Arkadaşlarımız bu yasaya katkı sunabileceğini düşünmüyor. Dostlar pazarda görsün. Eğer dezenformasyon eleştirisi yapıyorsak önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı eteğindeki taşları dökmesi lazım" dedi.

MHP’Lİ YILDIZ: MUHALEFET 29. MADDEYE KARŞI

Komisyonda kanun teklifi sahiplerinden MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, düzenlemenin hazırlanma aşamasında ihtiyaç ve önerilerin alındığı bir dizi toplantı yapıldığını belirterek, "Yalan haberi kasıtlı olarak üretme ve yayma eyleminin, dezenformasyonun birey ve toplumun iradesini ipotek altına alan ve vatandaşların gerçek bilgiye ulaşma imkânını engelleyen ciddi bir tehdit hâline geldiği de aşikârdır" diye konuştu.

MHP’li Yıldız, muhalefetin düzenlemede yer alan ve Türk Ceza Kanunu'na "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenen 29. maddeye karşı olduğunu ifade etti, bu maddenin keyfi uygulamalara yol açmayacağını söyledi.

HDP: MUHALEFETİ VE KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜM ÇABALARINI KRİMİNALİZE ETME YASASI

Kanun teklifi üzerinde yapılan görüşmelerde söz alan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ise düzenlemeyi “sansür torba yasası” olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.

Koç, "Bu yasa yoksulluğu örtbas etme yasasıdır. Toplumsal muhalefet ve Kürt sorununun çözümü için ortaya konulan çabayı 'terör' adı altında kriminalize etme yasasıdır" şeklinde konuştu.

‘CEZAEVLERİNDE MECLİS TV’NİN YASAKLANDIĞI BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ’

HDP’li Koç, söz konusu teklifin yasalaşması halinde muhalefetin ifade özgürlüğü alanının daraltılacağını belirterek şunları söyledi:

"Cezaevlerinde Meclis TV kanalıyla oradaki mahpuslar görüşlerimizi dinliyor, bizim dile getirmiş olduğumuz bu hukuksuzluklara muttali oluyor diye Meclis TV cezaevlerinde yasaklandı, biraz önce haber düştü. Ya, biz böyle bir ülkede yaşıyoruz. Bizler bu yasayla Silivri 5 nolu cezaevinde işkenceyle öldürüldüğüne ilişkin Ferhan Yılmaz'ın olayını bile gündeme getiremeyeceğiz. Teklif geri çekilsin diyoruz."

Gezi Direnişi'nin 9. yıl dönümünde İstanbul'da gözaltına alınan 169 kişi serbest bırakıldı Gündem Johnny Depp, Amber Heard'e açtığı karalama davasını kazandı Gündem Kılıçdaroğlu da törene katıldı; CHP'li Kaboğlu'na Fransa'nın en yüksek dereceli nişanı olan Légion d'honneur verildi Gündem Toprak Mahsulleri Ofisi: Uygun fiyattan ekmeklik buğday satışı devam edecek Gündem