Sudan'da halk sivil yönetim için alanlarda

Abone ol

Sudan halkı, 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in görevden alınmasına rağmen başkent Hartum sokaklarında eylemlerine devam ediyor.

Sudan’da hayat pahalılığına karşı başlatılan eylemler kısa sürede Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in istifasını talep eden protestolara dönüşmüştü. Halk, aylarca süren gösterilerin ardından Beşir’in geçtiğimiz günlerde görevden alınarak geçici askeri yönetimin oluşturulmasına ve iki yıl sürecek askeri konsey yönetimine tepkili.

DEVLET BAŞKANI ORDUDAN, BAŞBAKAN MUHALEFETTEN

Birgün gazetesiden Diren Deniz Sarı'nın haberine göre halkın protestolara devam etmesi neticesinde, Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet partileri arasında saatler süren görüşmeler sonrasında açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada devlet başkanının ordu kademesinden başbakanın muhalefet içerisinden seçileceği belirtildi. Konsey üyesi Korgeneral Yaser El Ata görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, başbakanın muhalefet partileri arasından, ülkenin devlet başkanının ise ordu kademesinden seçileceğini açıkladı. El Ata “Özgürlük, adalet ve demokrasi temelinde sivil bir devlet kurmak istiyoruz” dedi. Ancak konseyin daha önce aldığı iktidarın iki yıl içinde sivil bir hükümete devredilmesi kararında bir değişiklik olmadı.

“YÖNETİM DERHAL SİVİLLERE GEÇMELİ”

Askeri Geçiş Konseyi’nin verdiği sözler, Sudan’da tüm kesimler tarafından yeterli görülmüyor. Ülkede haftalardır süren protestoların arkasında olan Sudan Profesyoneller Birliği iktidarın derhal sivil yönetime geçmesini talep ediyor. Birlik ayrıca El Beşir ve Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi (NISS) yöneticilerinin yargı önüne çıkarılmasını istiyor.

ORDU’NUN ULUSLARARASI GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ise ABD’nin Hartum’daki Maslahatgüzarı Steven Koutsis’le Hartum’da görüştü. Burhan’ın ABD, İngiltere, Norveç ve Avrupa Birliği ile Hartum’daki Başkanlık Sarayı’nda heyetler arası görüşme yaptığı belirtildi. Askeri Geçici Konsey Sözcüsü Korgeneral Şemseddin Kebbaşi, yaptığı açıklamada, ABD’nin Hartum’daki Maslahatgüzarı Steven Koutsis’in ABD-Sudan ilişkilerinin güçlenmesi için iki ülke arasındaki iş birliğinin sürdürülmesinin zorunlu olduğunu dile getirdiği aktarıldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın ardından Arap Birliği de Sudan’daki askeri darbeye destek açıklaması yaptı.

GENÇ İŞSİZLER ORDUSU

Yalnızca Sudan’da değil, Cezayir’de de Buteflika’nın yerine uzun yıllardır sadık ortağı olan Abdelkader Bensalah’ın “geçici başkan” olarak atanmasına tepki devam ediyor. Geniş katılımlı, spontane ve uzun yıllardır iktidarda olan baskıcı rejimlerin sona erdirildiği protestolar, 2010 yılında Tunus’ta Buazizi’nin kendisini yakmasına neden olan isyanın devamı olarak değerlendiriliyor.

Bu ülkelerde dikkat çeken diğer bir husus, eğitim seviyesinin artmasına paralel olarak gençlerin taleplerinin dönüşmesi ve farklılaşması. Nüfusu büyüyen ancak ekonomisi yerinde sayan ülkelerde genç işsizliğinin artması ve yaşam koşullarının kötüleşiyor olması ciddi bir sorun. Bu nedenle Sudan’daki protestoların sloganı “Ekmek, Adalet ve Özgürlük” olurken Cezayir’de ise “Yolsuzluk yapan herkesin yargılansın”, “Yağ, şeker, ekmek nerede?” sloganları yükseliyor.

Macron Notre Dame Katedrali'nin son durumunu anlattı Dünya Dünya liderlerinden 'Notre Dame' mesajları Dünya ABD'den YPG açıklaması Dünya Uçakta internet kullanımına 35 bin lira fatura Dünya