Süleyman Bülbül'den Ziya Selçuk'a deprem hatırlatması
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Marmara depreminin yıl dönümünde, okullarda depremle ilgili hala alınmayan önlemleri Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a hatırlattı.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Marmara depreminin yıl dönümünde, okullarda depremle ilgili hala alınmayan önlemleri Bakan’a hatırlattı. “Kaç okula güçlendirme yapıldı” diye sordu.
CHP’li Bülbül, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a depreme dayanıksız olan okullarla ilgili soru önergesi verdi.
“Deprem ülkesi olan ülkemizde binaların depreme dayanıklılıkları ve mevzuata uygunlukları önem arz etmektedir. Bu açıdan okulların depreme karşı dayanıklılıkları da içinde bulunduğumuz olağanüstü süreçte irdelenmesi gereken bir diğer husustur” diyen Bülbül, önergesinde şunları belirtti:
“YIKIM KARARI VERİLEN OKULLAR BİLİNMİYOR”
“Pandemi şartları içerisinde okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi ülke gündemimizde hali hazırda bulunan bir konudur. Bu konu kapsamında, akla gelen ilk kavram okullarda sosyal mesafenin nasıl sağlanacağı ve okullarda yaşanacak yoğunluktur. Öğrenciler arasındaki mesafenin korunması, okul ve sınıf nüfuslarının fazla olmamasından hatta azaltılmasından geçmektedir. Bu açıdan baktığımızda, son 6 ay içerisinde pek çok ilde depreme dayanıklı olmayan pek çok okulun tespit edildiği bilinmektedir. Bu okulların bazıları hakkında yıkım kararları mevcut olup bazıları hakkında ise güçlendirme çalışmaları yürütülmesi gerektiği ortaya konmuştur. Bu okullar ise bilinmemektedir. Yıkım kararının sonuçları hakkında gerekli tedbirler alınmazsa diğer okullarda yoğunluklar artacağından ciddi bir sorun doğacaktır.”
SADECE AYDIN’DA 160 OKUL VAR”
“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sadece Aydın’da 760 devlet okulundan 160'ının depreme dayanıklı olmadığı açıklanmıştır. Aynı zamanda yıkım kararı alınan okullar olduğu ifade edilmiş ancak bu okullarda eğitim gören öğrencilerin eğitimlerine nerede ve nasıl devam edeceği konusunda açıklama yapılmamıştı. Bugün pandemi sürecinde okullar 21 Eylül’de fiziken açılacaktır. Depreme dayanıksız, yıkım kararı bulunan okulların kullanılamayacağı ve bu kapsamda diğer okulların yoğunluğunun artacağı düşünüldüğünde, bu konu hakkında açıklama yapılması gerekmektedir. Çünkü yaşadığımız süreçte okulların düşük yoğunluklu olması gerektiği açıktır. Bu kapsamda depreme dayanıksız okulların tespit edilmesi ve güçlendirilmesi çalışmaları sadece Aydın değil Türkiye genelinde tespit edilmesi gerekmektedir.”
“KAÇ OKULA GÜÇLENDİRME YAPILDI?”
Aydın Milletvekili Bülbül, Bakan’a konu hakkında şu soruları yöneltti:
1) Son 6 ay içerisinde Türkiye genelinde kaç okulun depreme dayanaksız olduğu tespit edilmiştir?
2) Son 6 ay içerisinde Türkiye genelinde kaç okul hakkında güçlendirme çalışmaları yürütülmesine karar verilmiştir?
3) Güçlendirme çalışmaları yürütülmesine karar verilen okulların kaçında çalışma yürütülmüştür?
4) Henüz güçlendirme çalışması yürütülmeyen okullar hakkında gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar ne zaman başlayacaktır?
5) Son 6 ay içerisinde Türkiye genelinde kaç okul hakkında yıkım kararı verilmiştir?
6) Yıkım kararı verilen okullardan kaçı yıkılmıştır?
7) Yıkım kararı mevcut olan ancak yıkımı gerçekleşmeyen okullar ne zaman yıkılacaktır?
8) Yıkım kararı bulunan okullar yerine kaç okul inşa edilecektir?
9) Yıkım kararı bulunan okullarda öğrenci nüfusu ne kadardır?
10) Yeni inşa edilmesi planlanan okullar yerine belirlenen geçici okullar kaç tanedir?
11) Aydın’da tespit edilen depreme dayanıksız okulların güçlendirilmesi için çalışmaları hangi okullarda yürütülmektedir?
12) Aydın’da Yıkım kararı bulunan okullarda öğrenci nüfusu ne kadardır?
13) Aydın’da yıkım kararı bulunan okullar yerine hangi okullar geçici okul tespit edilmiştir ve bu okulların nüfusu ne kadardır?