Süleyman Soylu'nun istifası için Erdoğan'ın kabul etmesi beklenecek mi? Anayasa ne diyor?

Abone ol

Süleyman Soylu İçişleri Bakanlığı görevinden istifa ederken Anayasa'da bu durumun nasıl değerlendirildiği tartışılıyor.

Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanlığı'ndan istifa etmesinden sonra gözler Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildi.

Temel hukuk kuralları uyarınca "istifa, herhangi bir onaya ihtiyaç göstermeyen tek taraflı bir irade beyanı" niteliğinde olmasına karşın, Erdoğan'ın istifayı kabul edip etmeyeceği yolunda spekülasyonlar dile getirilmeye başlandı.

Anayasa'nın 18. maddesine göre "Ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz." Avukat Nalan Doğancı, bu noktada istifanın kabul edilmesi gereken bir beyan olmadığını belirtirken, Anayasa'nın 104. maddesi Cumhurbaşkanı'na bakanları göreve atama ve görevlerine son verme (azil) yetkisi veriyor.

Bu durumda Soylu'nun istifa kararının kabul edilmesi zorunlu bir beyan olmadığı vurgulanırken, ancak son kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verileceği aktarıldı.

Barış Atay: İstifa, suçun kabulüdür, suç varsa cezası da vardır Siyaset CHP'li Tezcan: Sıra Berat'ta... Yedek akçeyi bile yiyip hazineyi tamtakır bırakan damat Siyaset Süleyman Soylu'nun istifasının perde arkası! 'Asıl hatayı gerçeği açıklamakla yaptı' Siyaset Kılıçdaroğlu: CHP'li belediyeler yardım yapıyor diye bağışı yasakladılar Siyaset