Süleyman Soylu'nun siber uzmanları: Ev hanımı, taksici, marangoz, kuaför...

Abone ol

Gazeteci Tolga Şardan, Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'na yapılan 'torpilli atamalardan' detaylar paylaştı. Buna göre bilgisayar ve bilişimle hayatlarında hiç yolu kesişmemiş bu kişiler kuruma alındı.

T24 yazarı Tolga Şardan, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'na alınan bilişim uzmanlarıyla ilgili yeni bilgiler paylaştı.

"678 sayılı KHK’da Emniyet Teşkilatı Yasası’na eklenen bir hüküm gereğince yapılan alımların arkasında büyük 'torpil savaşlarının' yaşandığı belirtiliyor" diyen Şardan, şöyle devam etti:

"İddiaya göre; 500 kişilik personel alımının gerçekleşeceği dönemde, iktidar partisinin kadrolarından gelen taleplerle hazırlanan isim listeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim edildi. İlk yazıda da aktardığım üzere son gün listeler birden değişiverdi.

'SOYLU'NUN TALİMATIYLA AKP KADROLARININ TALEPLERİNİN TAMAMINA YAKINI LİSTE DIŞI KALDI'

Listeler Bakan Soylu’nun isteği üzerine yeniden hazırlandı. Soylu’nun 'bunlar alınacak' talimatı sonrasında gelişmenin yakın çevrede duyulması krize neden oldu. AKP kadrolarının taleplerinin tamamına yakını liste dışı kaldı.

Soranlara da 'torpilden büyük torpil var' denildi. Öte yandan siber uzmanların üç yıllık geçici süre için Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’ne kurumla iş yapan özel bir firma üzerinden alındığı iddia ediliyor.

Bu noktada yeni ulaştığım bir diğer bilgi ise; bilişim uzmanı olarak alınan personelin devlete sunduğu yeterlilik sertifikalarının durumu.

'BİRDEN SERTİFİKA SAHİBİ OLUVERDİLER'

İddiaya göre, işe gireceklerin bilişim uzmanı yeterliliklerini devlete ispat etmek için sundukları 'mesleki sertifikaların' bir bölümü sahte olarak hazırlandı. Hatta bu işlem için aracı firma kullanıldı. Firma, anlaşmalı olduğu bir matbaaya söz konusu mesleki yeterlilik sertifikalarını bastırıp kuruma girecek adaylar adına doldurarak teslim etti.

Böylece bilişim konusunda hiçbir bilgisi ve yeterliliği olmayan adaylar, sertifika sahibi oluverdi!

Bu durumla bağlantılı olarak sıra geldi, önce 678 sayılı KHK ile önce Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’ne geçici uzman statüsüyle alınıp sonradan da 696 sayılı KHK ile taşeronluktan daimi kadroya geçenlere.

'KURUMA KAPAK ATANLARIN ARASINDA EV KADINI, KUAFÖR, MARANGOZ, TAKSİCİ VAR'

Aldığım bilgiye göre, siberci uzman kadroları verilenler arasında gerçekten bilişim konusunda yetkinliği olan ancak torpille kuruma kapağı atanların yanında ev kadını, kuaför, marangoz hatta taksici bulunuyor.

Bilgisayar ve bilişimle hayatlarında hiç yolu kesişmemiş bu kişilerin kuruma siber uzman olarak alınması sıkıntıya da neden oldu kuşkusuz.

Görüştüğüm bir kaynağım, bilişim teknolojilerinden habersiz olan söz konusu siber uzmanları tanımlarken, 'bilgisayarları açma / kapama düğmesinden açıp kapatıyorlardı' diyerek kuruma alımı yapılanların bilgi donanım eksikliğini esprili biçimde anlattı.

Oldukça sıkıntı bir dönemde Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’nde uzman olarak görevlendirilen ancak uzmanlık yapmaya yetecek bilgisi olmayanlar, aynı dairede 'altı aylık' özel eğitim aldı.

Torpilli siberciler, bu eğitim sonrasında gerçek siber suçlarla mücadele uzmanı olan polislerin yanında görev aldılar."

Yazının tamamı.

Süleyman Soylu, Türkiye'deki Suriyeli sayısını açıkladı Gündem Adalet Bakanı Bozdağ duyurdu: Yeni infaz uygulaması geliyor Gündem Erdoğan - Bahçeli görüşmesinin detayları ortaya çıktı Gündem "1 kilo alan 250 grama düştü; yüzde 30 daha zam geldi, yansıtmadık" Gündem