Suriyeli mülteciler için kurulan sağlık konteynerlerinin kilidi hiç açılmadı
Mersin'de Suriyeli mülteciler için Adanalıoğlu Mahallesi’nde yapılan sağlık konteynerlerinin kapısı pandemi boyunca hiç açılmadı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSO) tarafından pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs (Kovid-19) Türkiye’de de etkili olmaya devam ediyor.
Türkiye’de ilk pozitif vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana 330 bin 759 kişi bu virüse yakalanırken 8 bin 667 kişi de yaşamını yitirdi. Akdeniz ilçesi Adanalığolu Mahallesi’nde Suriyeli mülteciler için yapılan kampta alınan sağlık tedbirleri görüntüden ibaret kaldı.
Çadırlarda yaşayan 120 Suriyeli mülteci için pandeminin başladığı süreçte sağlık konteynerleri konuldu ancak kapısı hiç açılmadı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından “Koronavirüs ile mücadele ve dayanaklık programı” kapsamında kampa bir sağlık konteyneri ve 3 tuvalet ile banyoların içinde yer aldığı tekerlekli hareketli konteynerler konuldu. Konteynerler hijyen ortamdan uzak boş bir araziye kuruldu.
SADECE GÖRSEL
Evrensel'den Ömer Akın'ın haberine göre, kampta yaşayan Mehmet Dizbey (42) kampın Suriyeli mülteciler için kurulduğunu hatırlatarak, özellikle kış aylarında tarlalarda çalışmak için gelen mültecilerle birlikte nüfusun daha da arttığını söyledi.
Koronavirüsten korunmak için 2 ay önce kampa sağlık konteynerlerin getirildiğini belirten Dizbey, “Sağlık konteynerlerini ilk getirdikleri zaman burada ateşlerimizi kontrol ettiler. 2 aydır bunlar süs gibi burada duruyor. Bu konteynerleri bıraktıktan sonra ne gelen var ne giden” dedi.
Konteynerlerin kapılarının kilitli olduğunu kaydeden Dizbey, “İçinde ne olduğunu bile bilmiyoruz. Çünkü hiç açılmadı. Burada yaşayan insanlar bunu hiç kullanmadı. Bu konteynerler sadece görsel olarak duruyor. 2 ay önce valilikten küçük yardım paketi bir defalığa mahsus geldi. İçinde küçük bir kutu dezenfektan, sabun, mintak ve kişi başı bir maske vardı” diye konuştu.
Koronavirüsten korunmak için kamp dışına çıkamadıklarını dile getiren mülteciler, korumasız bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Virüsten korunmak için kampta kurulan konteynerlerde sadece Türkçe ve Arapça bilgilendirme yazısı yer alırken Kürtçeye yer verilmemesi dikkati çekti.