'Sürtük' davası: Gezi'ci gazeteci, Erdoğan'dan tazminat istiyor

Abone ol

Gazeteci Tuğçe Tatari, 'sürtük' çıkışı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 5 bin TL'lik tazminat davası açtı; kazanması durumunda parayı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlayacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemlerine katılanlar için kullandığı "Düşünün Dolmabahçe Valide Sultan Camii’nin içinde bu eşkıyalar, bu teröristler bira şişeleriyle, bira kutularıyla adeta caminin içini pislemişti. Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük" ifadesinin yankıları sürüyor.

Erdoğan, tepki çeken bu çıkışından birkaç gün sonra "Milletimizin diliyle konuştuk" demişti.

Gazeteci İsmail Saymaz, konuyla ilgili ilk kez bir yurttaşın dava açtığını söyledi, şu bilgileri verdi:

"Kendisi de Gezi'ci olan gazeteci Tuğçe Tatari, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Erdoğan hakkında 5 bin TL'lik tazminat davası açtı.

TATARİ'Yİ TARTAKLAYAN AMİR YARGILANIYOR

Avukatı Turgut Kazan'ın sunduğu dava dilekçesinde, Tatari'nin Gezi Parkı gösterileri sırasında polis tarafından tartaklandığı belirtiliyor. Tatari'ye şiddet uygulayan polis amirinin İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı hatırlatılıyor.

O tarihte Akşam Gazetesi yazarı olan Tatari'nin bu toplumsal olayı izlediği, köşesine taşıdığı, eylemcilere yönelik polis şiddetine seyirci kalmayıp yaşananları aktardığı anlatılıyor. İktidarın Akşam'a el koyduktan sonra Tatari'nin işten çıkarıldığı vurgulanıyor.

Dilekçede şöyle deniliyor:

'Gazeteye el konulduğunda, hükümetin görevlendirdiği yöneticiler tarafından Gezi'ci sayılan müvekkilemin, bu çirkin sözleri kişilik haklarına saldırı sayması gayet doğaldır, doğrudur, hakkıdır.'

Cumhurbaşkanı'nın yurttaşlara ve çocuklara örnek olacak bir dil kullanması gerektiği vurgulanarak, 'Örnek alınırsa çocuklarımız için çok kötü olur. Dava konusu sözler küfürdür. Gezi'ye katılan her kadının kişilik haklarına saldırıdır' deniliyor.

Cumhurbaşkanının benzer sözlerinin ifade hürriyeti kapsamında sayılarak, açılan tüm davaların reddedildiği ifade ediliyor. Buna karşın yazarlar ve sanatçıların mizah içerikli yorumları ile akademisyenler, politikacılar ve yurttaşların eleştirel tweetlerinin cumhurbaşkanına hakaret sayıldığı belirtiliyor. Bu kişilerin gece evleri basılıp gözaltına alındığı ve tutuklandığı kaydediliyor.

Dilekçeden:

'Fransa'da 47 yıl Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yalnız iki dava açılmışken, bizde son yedi yılda 160.169 soruşturma ve 38.608 dava açılmıştır. Böylece Cumhurbaşkanının dilediği kişiye, milletimizin en az yarısına çürük ve sürtük sözcükleriyle küfür edebileceği, ama kimsenin cumhurbaşkanını eleştiremeyeceği bir Türkiye yaratılmıştır.'

BASKIN ORAN VE MÜJDAT GEZEN ÖRNEĞİ

Dilekçede Erdoğan'ın imzacı akademisyenler için şu ifadeleri kullandığı hatırlatılıyor:

Alçak, zalim, kapkaranlık, cahil, tiksinti verici, vatan haini, lümpen, terör örgütü maşası, ahlaksız, mandacı artığı ve ruhu kirlenmiş...

Bu akademisyenlerden Prof. Baskın Oran'ın kişilik haklarına saldırı savıyla tazminat davası açtığı anlatılıyor. Erdoğan'ın avukatının AİHM kararına atıfta bulunarak, saldırgan sözler için ifade özgürlüğü savunması yaptığı beliriliyor.

Buna karşın Müjdat Gezen'in 2011 yılında TV'de 'AKP yüzde (anketlerde) 50 çıkmış, aslında Aziz Nesin kriterlerine göre yüzde 60 çıkması lazım' dediği için, 15 AK Partilinin şikayetiyle dava açıldığı kaydediyor. Yargılama sonunda Gezen'in kınanmasına karar verildiği ifade ediliyor.

Bu kararı dayanak gösteren Kazan, eşitlik ilkesi gereği Erdoğan'ın da cezalandırılmasını istiyor.

ÇYDD'YE BAĞIŞLAYACAK

Dilekçede Gezi protestolarına ilişkin suçlamanın Kabataş'taki iftirayla başladığı ifade ediliyor. 'Görüntüleri yayınlayacağız deniyordu. Tam 9 yıl geçti, bırakalım video görüntüsünü, fotoğraf bile çıkmadı, çıkarılamadı. Kocaman bir yalan olduğu apaçık anlaşıldı' deniliyor. Aynı şekilde Dolmabahçe'deki Valide Sultan Camisi'nde içki içildiği iddiasının da gerçekdışı olduğu kaydediliyor.

Dilekçede, şöyle deniyor:

'Cumhurbaşkanının böyle bir iddia doğruymuş gibi açıklama yaparak, yurttaşlarının önemli bir bölümüne ve Gezi protestolarına katıldığı bilinen müvekkileme sürtük sözcüğünü kullanması, kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyor.'

Tatari, Cumhurbaşkanından 5 bin TL istiyor. Kazanırsa bu parayı Çağdar Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlayacak."

Kulis: HDP yönetimi kararını altılı masadaki partiye iletti, 'iki ismi desteklemeyiz' Siyaset Yılmaz Özdil: AKP gümbür gümbür dağılıyor Siyaset 20 yıllık iktidarın adım adım eriyişi: Son ankette Erdoğan ilk kez ikinci! Siyaset 'Erdoğan'ın amacı muhalefeti hazırlıksız yakalamak' diyen MetroPOLL kurucusu Sencar, 'baskın seçim' için tarih verdi Siyaset