Tank Palet işçileri harekete geçti
Altay tankının yapımı için BMC’ye kiralanan Tank Palet Fabrikası’nda işçilerin tepkisi sürüyor. Tank Palet Fabrikası’ndaki işçiler özelleştirme kararına tepki için harekete geçti.
Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesi ve yeni statüsüne yönelik tepkiler devam ediyor.
Hatırlanacağı gibi hükümet bu fabrikayı özelleştirme kararı almış, ancak gelen yoğun tepkiler ve eylemler üzerine kısmen geri adım atmıştı. Özelleştirilme kararından vazgeçilirken, fabrika Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan, sermayesinin tamamı kamuya ait Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ’ye (ASFAT AŞ) devredildi. Ancak BMC’nin Katarlı ortağıyla birlikte Altay tankını yine burada yapacağı duyuruldu. Mevcut kadrolu işçileri ise ASFAT bünyesinde, fabrikanın diğer üretim alanlarında çalışmaya devam edecek.
Bakan karar verecek
Devir işlemlerinin tamamlandığı işçilere bildirildi. İşçiler gelecek ay maaşlarını aldıklarında, hangi kuruma bağlı oldukları netleşecek. Gelecek ay maaşların ASFAT üzerinden ödenmesi bekleniyor.
Bu süreç içinde fabrikadaki toplam 675 işçiden 213’ü ise Milli Savunma Bakanlığı’nın başka işyerlerinde çalışmak için tayin dilekçesi verdi. Ancak tayinlerin kabul edilmesi için “bakan oluru” da gerekiyor. Bakanın olur vermesi halinde bu işçiler başka fabrikalara gidecek. Türk Harb-İş Sendikası, tayin isteyen işçiler içerisinde ailesel nedenle dilekçe verenlerin de olabileceğini ancak bunların sayısının çok az olduğunu, büyük çoğunluğunun özelleştirme kararına tepki için dilekçe verdiğini bildirdi.
Fabrikanın özelleştirme kararı 20 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayınmlanmıştı. Artık bu karar da ortada kaldı. Hükümetin yeni bir kararla bu kararı kaldırabileceği de dile getiriliyor. Özelleştirme İdaresi’ni devir de gündemden kalkacak.
Fotoğraf: Arşiv