Tanrıkulu SEÇSİS için Meclis Araştırması istedi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu SEÇSİS için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu SEÇSİS için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
YSK'nın kullandığı SEÇSİS'in tartışmalı olduğunu belirten Tanrıkulu, Yunanistan'ın SEÇSİS seçim sistemine benzer sistemden güvenlik nedeniyle vazgeçildiğini söyledi.
Tanrıkulu önergesinde şunları söyledi;
Bilgisayar üzerinden işlem gören seçim sistemleri ana terminal Linüx sistemden çalışmakta, ilgili Seçim Kurullarında da giriş yapılan bütün terminaller Linux kullanmaktadır. Ancak, Türkiye’deki seçimlerde, ilçe seçim kurullarının kullandığı Windows XP üzerinden işlem görmektedir ve Windows ortamında yapılan girişlerin tüm dünyada güvenli olmadığı bilinmektedir.
Bilgisayar Mühendisleri Odası Seçim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan "Seçim Güvenliği Raporunda" yer alan önemli tespitlerde, Türkiye’de, demokratik bir seçimin mümkün olmasına dair ciddi soru işaretlerinin varlığına değinilmiştir.
BMO SEÇSİS/Ne Oldu Calışma Gruplarının ortak çalışması sonucu hazırlanan raporda, seçimlerin adil biçimde yapılabilmesi için seçmenlerle ilgili olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan verilerin doğrulanmasının gerektiğine dikkat çekilmektedir.
Ayrıca anılan raporda, karekod optik form sayım döküm cetveli, parti tabanınca doğrulanmış oy pusulaları gibi veri güvenliği önlemlerinin hayata geçirilmesi, tekrarlanan bilgi girişinin önlenmesi, sandık bazında oy kullanımına dair verilerin tutulması ve yayımlanması, verilerin BMO gibi STK’lara açılması hususları vurgulanmaktadır.
Raporda, 24 Haziran 2018'de oy kullanılan 180 bin sandıktan 2 binini tek tek incelenmesiyle saptanan hatalar hakkında bilgi verilirken, "tek yumurta ikizi tutanaklar" tespit edildiğine işaret edilmekte ve ikisi de imzalı iki tutanak dışında oyların tamamıyla aynı dağıldığı sandıklar bulunduğuna dikkat çekilmektedir.
SEÇSİS’e bilgi girebilen kurum personeli dışında belirtilen "geçici seçim personeli"nin yer almaması, SEÇSİS güvenlik zaaflarının önüne nasıl geçilmesi ve uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması başta olmak üzere 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinin şeffaf ve güvenilir bir ortamda gerçekleşmesi ve seçim sonuçları ile ilgili olarak hiçbir şaibenin oluşmaması adına gerekli tüm önlemlerin alınması amacıyla Anayasa'nın 98'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105' inci Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.