Tanzim satışı kiloda 1.5 TL zarar yazdı
Tanzim satışı için Muğla Fethiye’den İstanbul’a 148 ton domates gitti. 4 günlük toplam zarar 222 bin TL’ye ulaştı.
Ankara ve İstanbul’daki tanzim satışları için Muğla’dan ne kadar sebze alındığını araştıran CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait şirket, Fethiye’deki hallerden 4 günde 148 ton domates alıp İstanbul’a götürdü. Halden her şey dahil 4.5 liraya alınan domates, İstanbul’da 3 liraya satıldı. Kiloda 1.5 lira zarar edildi” dedi. 4 günde yalnızca Fethiye’den alınan domatesten meydana gelen toplam zararın 222 bin TL’ye ulaştığını aktaran Girgin, “Bu zararı hangi kurum karşılayacak? Zarar kimin cebinden çıkacak” diye sordu.
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Fethiye’deki halleri dolaşarak üreticilerle görüşen Girgin, izlenimlerini Cumhuriyet’e anlattı. “Göstermelik indirimlerle vatandaşın bir cebine koyulan, oluşan kamu zararı nedeniyle diğer cebinden çıkacak” diyen Girgin, “Bu yöntem yanlış. Doğru olan çiftçiyi, üreticiyi, tarımı desteklemektir” dedi.
Yasaya aykırı
Yapılan zararına satışların sebze, meyve ticaret yasasına da aykırı olduğuna ve rekabetin ortadan kaldırıldığına işaret eden Girgin, “Tanzim satışlar sadece İstanbul ve Ankara ile sınırlı. Bu illerdeki insanlar pahalılıktan etkileniyor da diğer illerdeki yurttaşlar etkilenmiyor mu? Tanzim, satış ekonomik çöküşün üstünü örtme çabasıdır. Tanzim günü kurtarma çabasıdır. Hükümet seçimlere kadar zevahiri kurtarma derdinde. Tanzim satışların zararı hepimizin üzerinde. Çözüm tanzim satışta değil, çiftçiye destek ve üreticiye teşvikte” değerlendirmesini yaptı.
Acısı seçimden sonra
Yurttaşın tanzim satışlarını “seçim yatırımı” olarak gördüğünü aktaran CHP’li Süleyman Girgin, Fethiye hallerindeki üreticinin tepkilerini şu şekilde dile getirdiğini aktardı: “Biz domatesi burada 2 liradan satamıyoruz, ürünümüz para etmiyor ancak bizden 4.5 liraya alıp, İstanbul’da 3 liraya satıyorlar. Seçimden sonra bunun acısını fazlasıyla çıkarırlar.”
Öte yandan, TBMM’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi de veren Girgin, şu soruları yöneltti:
“Yaşanan bu kamu zararı hangi kurum veya kuruluşlar tarafından karşılanacak? Şimdiye kadar İstanbul ve Ankara’da tanzim satışlarda meydana gelen toplam kamu zararı ne kadardır? Tanzim satışların yapılmadığı diğer illerde halk ekonomik krizden etkilenmemiş midir? İstanbul ve Ankara’da gerçekleşen tanzim satışların iktidar partisinin düşen oy oranlarıyla bir ilgisi bulunmakta mıdır? Hallerde dahi fiyatı 3.8-4.9 TL arası olan patates, tanzim satış noktalarında nasıl 3 liradan satılmaktadır?”