Tarım için büyük tehdit

Abone ol

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle kırmızı renkli meyvelerde büyük oranda verim kaybına neden olan Akdeniz Meyve Sineği sorununu Meclis gündemine getirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle kırmızı renkli meyvelerde büyük oranda verim kaybına neden olan Akdeniz Meyve Sineği sorununu Meclis gündemine getirdi.

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 45 ilde aralarında Niğde’nin de bulunduğu 45 ilde Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesinin yürütüldüğünü açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde Çukurova illerinde özellikle Turunçgillere büyük zarar/veren Akdeniz sineğinin iklim değişiklikleri ile Niğde iline kadar ulaştığını belirterek, Mücadele yöntemi konusunda yeterince bilgilendirilmeyen üreticinin ilaç kullanmasına rağmen sorunu çözemediğine işaret etti.

Gürer, “Niğde ilinde özellikle bu yıl yaygın görülen, elma, armut, dut hatta ceviz ürününe büyük zarar veren ve halk arasında 'Akdeniz sineği' olarak tanımlanan zararlı için önleyici bir çalışma ve üreticinin bilinçlendirilmesi için eğitim sağlanmakta mıdır? Bu konuda bakanlığınızca yapılacak bir çalışmayla ürün zararlarının tespit edilip üreticiye destek için bir çalışma düşünülmekte midir?” şeklindeki sorularının da yanıtlanmasını istedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Bakanlığımızca bitkisel üretimde verim kaybına neden olan zararlı organizmalara karşı mücadele çalışmaları, başta Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele olmak üzere kimyasal mücadeleye alternatif mücadele yöntemleri devreye sokularak Entegre Mücadele Prensipleri doğrultusunda yürütülmektedir. Entegre Mücadele çalışmalarında insan sağlığı, çevre sağlığı ve doğal denge gözetilerek, sürdürülebilir mücadele yapılması hedeflenmektedir” dedi.

Pakdemirli, Bakanlıklarının, Akdeniz Meyve Sineğine karşı zamanında ve toplu mücadele yapılması ve mücadelenin etkinliğinin artırılması amacıyla 45 İlde "Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi" yürüttüğünü ve bu illerin arasında Niğde’nin de bulunduğunu bildirdi.

Pakdemirli, şu açıklamayı yaptı: “Akdeniz Meyve Sineği, Bakanlığımızın bitki sağlığı yıllık mücadele programında yer almakta ve zirai mücadele teknik talimatı çerçevesinde; kültürel tedbirlerin alınması, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemleri ile mücadele yapılması önerilmekte ve üretici bilgilendirme çalışmaları yürütülmekte olup, yıl boyunca çiftçi eğitimleri ve bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda Niğde İlinde 43 çiftçi toplantısı ile 776 çiftçiye bilgilendirme yapılmış olup eğitim çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde ruhsatlı olan biyoteknik mücadele preparatları uygulayan üreticilere destekleme ödemesi yapılmaktadır.”

GÜRER UYARDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Akdeniz Meyve Sineğiyle mücadelenin zorluğuna dikkat çekerek, “Bu konuda tuzaklama ve ilaçlama yöntemleri kullanılıyor. Bu yıl Niğde’de de etkisini gösteren ve pek çok meyve çeşidinde yüzde 100’lere varan ürün kaybına neden olan bu zararlı için üreticilerin tek başına mücadele etmesi yeterli olmuyor. Bir üretici kendi bahçesine tuzaklama veya ilaçlama yapmış olsa bile komşu bahçede bir tedbir alınmamışsa, o çiftçinin kendi bahçesinde aldığı tedbir sonuç getirmiyor. O nedenle, Tarım Bakanlığının bu konuda daha ciddi tedbirler alması gerekmektedir. Akdeniz sineği ile mücadele başarılamaz ise gelecek yıllarda meyvede ciddi sorunlar yaşanabilir. Konuyu meclis gündemine taşıyarak dikkat çekiyorum. İktidar bu sorunu olsun önemsesin. Sorun ciddidir ve ciddi önlemler şarttır. Akdeniz’de narenciyeye büyük zarar veren Akdeniz sineğinin Niğde’de farklı meyvelere verdiği zarar, tehlikenin boyutunu yansıtıyor” dedi.

Pastırmanın dilimi 2 lira Ekonomi 'Aynı fiyata Bayrampaşa Hali'nden de alabilirlerdi' Ekonomi DİSK 52 yaşında Ekonomi DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak emekliliğini istedi Ekonomi