'Tarımda Milli Birlik' değil özelleştirme hamlesi

Abone ol

Tarımda ‘holdingleşmeyi’ öngören 'Tarımda Milli Birlik' adı altındaki projeye tepkiler sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimde artan sorumlara çözüm bulamazken, Bakanlığın hazırladığı Tarımda Milli Birlik Projesi’ne tepkiler sürüyor. Aralarında Çiftçi Sen ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın da bulunduğu demokratik kitle örgütleri, bir açıklama yayımlayarak, projenin tarımın toptan özelleştirilmesi ve çiftçilerin holdinglerin insafına terk edilmesi anlamına geldiğine dikkat çekti.

TARIMDA HOLDİNG DÖNEMİ

Tarımda Milli Birlik Projesi’ne göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı, tarımda faaliyet gösteren Kamu İktisadi Teşekkülleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin organizasyon yapısı tümüyle değiştirilecek. Projeye göre; ülkenin tarımı, kurulacak Semerat Holding’e devredilecek. Özel sektörün yüzde 50 ortak olacağı Holding’e Toprak Mahsulleri Ofisi, Atatürk Orman Çiftliği, Türk Şeker, Çaykur gibi tarımda faaliyet gösteren Kamu İktisadi Teşekkülleri de ortak olacak. Projeye göre, ‘girdi, üretim ve aracı’ bölümüne ilişkin görevleri Milli Birlik Kooperatifi, sanayi ve perakende kısmı ise Semerat Holding üstlenecek.

‘PROJEDEN VAZGEÇİN’

Aralarında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Orkam-Sen ve Çiftçi-Sen’in de olduğu sekiz demokratik kitle örgütü bir açıklama yayımlayarak projeye tepki gösterdi: “Tarımda Milli Birlik Projesi, yalnızca kârlılık amacını öne çıkaracak. Ülkemizde tarımsal üretiminin temeli olan küçük üreticilerin tasfiyesine neden olacak. İthalatçı politikalar kurumsallaştırarak tarımsal ürün ve gıdada dışa bağımlılığı pekiştirecektir. Bu nedenlerle; Tarımda Milli Birlik Projesi adıyla uygulanmak istenen bu projeden vazgeçilmelidir.”

BU ÖZELLEŞTİRMEDİR

Projeyi BirGün’e değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, şunları dile getirdi: “2018’de verilen tarımsal destek tutarı, 15 milyar TL’ydi. Buna karşılık sadece; buğday, mısır, ayçiçeği, soya, pamuk, canlı hayvan ve kırmızı ete dair 7 parça ithalata ödenen tutar, 29 milyar lira. Yani tarıma verilen desteğin iki katı. Milli Tarım Projesi rafa kalktı, bu sefer Tarımda Milli Birlik projesi geldi. Bu farklı bir model… Açıklayacaklardı ancak gelen tepkilerden dolayı 25 Nisan’da açıklayamadılar. Bir holding kurulacak, tarımı yönetecek bu holding. Bakanlığın yerini bir holding alacak. Tarımı, bir holding yönetecek. Adı Semerat Holding.”

Atalık, şöyle devam etti: “Milli Birlik Kooperatifi’nin yüzde 35, KİT’lerin yüzde 15 hissesi var. Yerli ve yabancı büyük sermaye grupları da var, yüzde 50 hisseye sahipler. Verecekler sermaye gruplarına, biz beceremedik, siz yönetin diyecekler. Holdingin hedefleri arasında yurtdışından ürün temin etme de var. Bunun adı özelleştirmedir.”

Dolar enflasyon raporu öncesi yükselişte Ekonomi Türk-İş Başkanı Atalay: Enflasyon altındaki rakama imza atmayız Ekonomi 545 bin esnaf kepenk indirdi; sigortalı çalışan sayısı azaldı Ekonomi Memurların maaş zammında 'seçim etkisi' Ekonomi