Tayland'da monarşiye meydan okuyan protestocu liderler gözaltında

Abone ol

Güneydoğu Asya'nın kraliyet destekli askeri darbeler ülkesi Tayland'da temmuz ortasından beri düzenlenen monarşi ve ordu karşıtı protestoların liderleri birbiri ardına gözaltına alınıyor.

Tayland'da monarşi ve ordu destekli rejime yönelik büyüyen protestoların liderlerinden gözaltına alınanların sayısı en az 9'a çıktı.

TAYLAND İÇİN BİR İLK

Kral Maha Vajiralongkorn'un anayasal rolünün sınırlandırılmasını ve monarşinin reformdan geçirilmesini talep ederek tabuları yıkan avukat Anon Nampa, daha önce gözaltına alınıp kefaletle bırakılmasının ardından yeniden miting düzenleyince ikinci kez gözaltına konuldu.

RAPÇİLER DE GÖZALTINDA

Tay İnsan Hakları İçin Avukatlar grubunun açıklamasına göre ordu karşıtı performanslar sergileyen iki rapçi de gözaltına alınanlar arasında.

Yerel basına göre 15 muhalif aktivist hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı.

Haklarındaki suçlamalar arasında 'ayaklanma çıkarma' da var ki, bunun için 7 yıla varan hapis cezası talep ediliyor.

Tayland'da tabu konumundaki monarşiye yönelik en ufak eleştiri bile çok ağır hapisle cezalandırılabiliyor.

CUNTACI BAŞBAKAN: MONARŞİ TARTIŞILAMAZ

Dün Başbakan Prayuth Chan-Ocha, 'protestocuların saygın bir kurum olan monarşiyle ilgili konuları tartışmaması gerektiğine' dair açıklama yaptı.

2014'te iktidara el koyan askeri darbeye liderlik eden eski bir general olan ve Mart 2019'da tartışmalı bir seçimle başbakanlığı üstlenen Prayuth, "Tayland'da 67 milyon insan yaşıyor, bunların hepsi protesto için sokağa dökülüyor değil. Bu ülke insanlarının çoğunluğu gösterilerle hemfikir değil" dedi.

Genel sekreteri gözaltına alınan Yoksullar Meclisi, tüm aktivistlerin derhal koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yaptı. STK, protestocuların talepleri karşılanmazsa başkent Bangkok'u felç edecek uzun süreli eylem tehdidinde bulundu.

GENÇLER DEĞİŞİM İSTİYOR

Tayland'da temmuz ortasından beri hemen her gün düzenlenen ve ağustosta da devam eden protestolara değişim isteyen öğrenciler büyük destek veriyor.

YENİ ANAYASA TALEBİ

Mart 2019 seçimlerinin sonuçlarını reddeden protestocular, ordu destekli hükümetin istifası, muhaliflere yönelik baskılara son verilmesi, yeni anayasa yazılması ve yeni genel seçimlere gidilmesini talep ediyor.

Rusya'nın Kovid-19 aşısını ilk yaptıran Başbakan Yardımcısı ve Vali oldu Dünya Apple'ın eski mühendisi anlattı: ABD hükümeti için 'çok gizli' bir iPod modeli üretildi Dünya Obama'dan Trump'a sert sözler: Hiçbir zaman kendini vazifesine vermedi Dünya Rusya'da zehirlenen muhalefet lideri Navalny yoğun bakımda tedavi görüyor Dünya