TBMM Başkan Vekili Akar'dan, AKP'nin reddedilen 'güvenlik soruşturması' teklifiyle ilgili açıklama

Abone ol

TBMM Başkan Vekili Akar, Güvenlik Soruşturması Kanun Teklifi oylamasına yönelik kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.

TBMM Başkan Vekili Haydar Akar, Güvenlik Soruşturması Kanun Teklifi’ndeki oylamaya yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Akar, “Meclis’te muhalefetin bariz çoğunluğu vardı. Anayasa ve içtüzüğe uygun olan kararım, doğru. Gerçeği örtbas etmeye çalışıyorlar. Oylamayı Divan’a götürebilmek için komisyonu yerinden kaldırdılar, usül tartışması yapılsa haklı olduğum ortaya çıkacaktı” dedi.

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi'ye konuşan Akar, oylamada anayasa ve İçtüzüğe uygun hareket ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bugüne dek binlerce kez yapılan işari oylamaların tümünde kullanılan yöntemle oylama yapıldı. Salonda muhalefetin 3’te 2’lik çoğunluğu vardı. Bariz bir şekilde görünüyordu. Bu tür bariz durumlarda hiçbir başkan vekili, dönüp kâtip üyelerine, ‘Var mı, yok mu’ diye sormaz. Meclis tarihinde bu böyledir. Bariz bir durum yoksa elektronik oylamaya gidilebilir, doğrudur ama bariz üstünlüklerde hiçbir zaman elektronik oylama yapılmamıştır. Bunu Meclis Başkanı da diğer başkan vekilleri de uygulamıştır. Kararım, doğru bir karardı. Aksi durumda içtüzük 141’in verdiği yetkinin kötüye kullanımı olur. Kâtip üyelerin tavrı da bu yetkinin kötüye kullanılmasına yönelik bir örnek. 3’te 2 çoğunluk olmasına rağmen itiraz haklarının olduğunu düşünüyorlar.”

‘BAŞKAN BAĞIMSIZDIR’

Akar, TBMM Başkanı’nı sadece kürsüdeki görüntüleri değil, Meclis’teki tüm kamera görüntülerini izlemeye davet ederek “Cumhur İttifakı ile diğer muhalefet partilerinin sayısal durumu görüntülerde görülebilir ve verdiğim kararın ne kadar doğru olduğu teyit edilebilir. Aksi durum görüntülerle ispat edilebilirse ben özür dilerim. Ama görüntüler izlenirse onlar özür dileyecekler” dedi.

Oylamanın ardından Meclis’in kapanma sebebinin komisyonun yerinden kaldırılması olduğunu kaydeden Akar, “Meclis’i kapatanlar kendileri. Meclis açık kalıp, usul tartışması açılsaydı benim haklılığım ortaya çıkacaktı ve böyle bir itiraz hakları olmayacaktı. İçtüzüğün 13. maddesindeki ‘Yanlışlık birleşimden sonra anlaşılırsa Meclis Başkanı, Divanı toplayarak takip edilecek yolu kararlaştırır’ ifadesinden yararlanıp, bunu Divan’a götürebilmek için komisyonu kaldırdılar ve ben de içtüzüğe göre Meclis’i kapatmak zorunda kaldım” diye konuştu.

Akar, bundan sonrası için Meclis’in yönetilmesinin zorlaştığına dikkat çekerek meclis Başkanı’nın, ‘Koşa koşa gelirim’ demesinin doğru bir usül olmadığını ifade etti.

Akara, “Meclis Başkanı bağımsızdır. Orada alınan kararları bireysel olarak beğenip beğenmeme, gelip, ‘Ben yöneteceğim’ deme lüksü yoktur” dedi.

Ahmet Takan'dan kritik HDP sorusu: Kapatılmamasına karşı AB’den kredi sözü mü alındı? Siyaset Vatandaşlar Saray İttifakı'nın uygulamalarına 'hayır' dedi Siyaset AKP'nin milli iradeyi yok saydığı yasa teklifinde 'dünür' detayı Siyaset Cumhur İttifakı'nda rapor krizi: 'Sizin gibi ortak düşman başına' Siyaset