TBMM Başkanı Şentop'tan DBP'li Aydeniz'e ilişkin açıklama: Tarih verdi
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik işlemler ile ilgili konuştu.
TBMM Hazırlık Komisyonu, DBP Eş Genel Başkanı, Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar vermiş; karar, Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na havale edilmişti.
ŞENTOP'TAN AÇIKLAMA
Yaşanan gelişmenin ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Anayasa – Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Hazırlık Komisyonu’nun; Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar almasına yönelik soruya yanıt verdi.
TARİH VERDİ
''Hazırlık Komisyonu’nun 18 Temmuz gibi raporunu nihai olarak bitireceğini ve 22 Temmuz gibi tahmin ediyorum bir planlaması var karma komisyonda toplantı için. tahmin ediyorum, 1 Ekim’den sonra Genel Kurul’da görüşülür'' diyen Şentop, şöyle konuştu:
''
Ben baştan bu konuyla ilgili görüşümü açıklamıştım. ‘Dokunulmazlık’ diye bir müessese var. Bu dokunulmazlık müessesesi milletvekillerinin şahsını korumak için veya milletvekillerine bir suç işleme kolaylığı, özgürlüğü tanımak için getirilmiş bir müessese değil. Esasen, dokunulmazlık müessesesi yasama faaliyetlerini, parlamento faaliyetlerini korumak için var. Parlamentoda özgür tartışma yapabilmek ve parlamentoda oylamalar başta olmak üzere faaliyetlerin aksamasını engellemek için getirilmiş, sürekli de değil parlamenterlik, milletvekilliği bittikten sonra zaten dokunulmazlığı da kalkmış oluyor. Ve bu süre içerisinde zaman aşımı işlemiyor.
Fakat dokunulmazlığın kaldırılması diye de bir müessese var. O müessese de bazı suçlar bakımından ve bu şekilde bir prosedür içerisinde genel kurulca dokunulmazlığın kaldırılması suretiyle yargılamanın önünün açılması müessesesi de var.
Burada tabi suçların ağırlığı vesaire gibi hususlarda dikkate alınıyor ama esasen daha çok sembolik anlamı olan ve millet nezdinde infial uyandıran bazı suçlarla ilgili hep bugüne kadar uygulanmış burada bir asayişi, düzeni, güvenliği sağlamakla görevli polise karşı yapılan bir iş, işlem var. Bir davranış, bir fiil var. Bunun ciddi bir biçimde kamuoyunda infial uyandırdığı herkes tarafından kabul edildi. Bununla ilgili süreç başlatılmıştı. Daha sonra benzer dosyaların yani güvenlik görevlilerine karşı eylemlerden oluşan dosyaların bulunduğu ve bunları birlikte değerlendirip, görüyoruz. Burada her şey milletimizin gözü önünde, herkesin tavrının, tutumunun milletçe takip edildiğini biliyoruz.
Ben Hazırlık Komisyonu’nun 18 Temmuz gibi raporunu nihai olarak bitireceğini ve 22 Temmuz gibi tahmin ediyorum bir planlaması var karma komisyonda toplantı için. Çünkü, Karma Komisyon, Meclis tatildeyken de çalışmak için izin istemişti, Genel Kurul’da da bu kabul edilmişti. Bu süreç devam edecek. Genel Kurul şüphesiz toplantıya çağrılabilir, usulüne göre. Ama bu süreç devam edecektir. Ben tahmin ediyorum, 1 Ekim’den sonra herhalde Genel Kurul’da görüşülür.''