TBMM Başkanı Şentop'un danışmanı Güngör: 'Şam yönetimiyle görüşmek dahil, tüm seçeneklerin devreye girmesi gerekiyor'

Abone ol

Meclis Başkanı Şentop'un danışmanı Nasuhi Güngör, sığınmacılar sorununda çözüm için Esad'la görüşülmesi gerektiğini yazdı. Güngör, Esad'la görüşmeye yönelik eleştirilere Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşı örnek vererek yanıtladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’un danışmanı Nasuhi Güngör, Habertürk’teki köşesinde, hükümetin Suriye politikasında değişikliğin ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Sığınmacılar tartışmasına değinen Güngör, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşme dahil tüm seçeneklerin devreye girmeye gerektiğini söyledi.

AKP yönetimi Suriye’deki iç savaşın başlamadığı ilk günlerde Esad’ı “katil” ilan edip bütün diplomatik ilişkileri askıya almıştı.

“ŞAM’LA GÖRÜŞMEK, ESAD YÖNETİMİNİN ELİNDE KENDİ HALKININ KANI OLDUĞU GERÇEĞİNİ DEĞİŞTİRMİYOR TIPKI..."

Nasuhi Güngör, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Şu noktada bir mutabakat var. ‘Şartlar oluştuğunda Suriyeli sığınmacıların ülkelerine kendi istekleriyle dönmelerinin sağlanması.’

Böyle bir akılda buluşmak önemli. Ancak bahsedilen ‘şartlar’ sadece bu alanda politik hamleler yaparak oluşabilir.

Şam yönetimiyle görüşmek dahil, tüm seçeneklerin devreye girmesi gerekiyor. Özellikle de Rusya-Ukrayna savaşında izlediğimiz politika dikkate alınarak.

Nedeni gayet açık.

Şam’la görüşmek, Esad yönetiminin elinde kendi halkının kanı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tıpkı Ukrayna’yı işgal hamlesine rağmen Rusya ile irtibatımızın devam etmesi gibi.

Öte yandan Esad yönetimiyle görüşmeye Türkiye’deki muhalefetin, özellikle de CHP’nin yüklediği anlam kendi içinde ciddi sorunlar barındırıyor. Bu tarz bir siyasete uzun zamandır Saadet Partisi de eşlik ediyor.

Rusya ve İran’ın (uzaklardan Çin’den gelen desteği de unutmayalım) emperyal hırslarını tatmin etme yarışına girdiği Suriye manzarasını gözden kaçırarak, Türkiye lehine bir çözüm bulmak imkansız.

Suriye’yi parçalama konusunda ABD’ye gösterilen haklı tepkinin, bu ülkeyi kuklasına çevirenlerden esirgenmesi izah edilir bir çelişki değil.”

Önceki mütalaada beraati istenmişti: CHP'li Özçağdaş'ın hapsi talep edildi Siyaset Toker, AKP'nin devlet kasasından yaptığı harcamaları yazdı: Mart ayında örtülü ödenek harcaması 15 bin 450 kişinin bir yıllık maaşı Siyaset İktidarın HDP planı ile ilgili dikkat çeken iddialar: 'Oylarını almak için af dahil bütün hesapları yapıyorlar' Siyaset Habertürk yazarından Bülent Arınç yorumu: Depremin kendisi, hatta yanardağ Siyaset