Tekin Bingöl AKP'nin 16 yıllık acı bilançosunu açıkladı

Abone ol

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, 16 yıllık AKP iktidarında yaşanan “kaza”ların bilançosunu açıkladı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, 16 yıllık AKP iktidarında yaşanan “kaza”ların bilançosunu açıkladı.

Ankara’da yaşanan tren faciası ile birlikte 16 yılda 95 binden fazla kişinin kazalara kurban gittiğini açıklayan CHP’li Bingöl, “İhmaller, yasalara uyulmaması, hızla artan rant ekonomisi gibi temel sebepler yaşanan iş cinayetlerini ve kazalarını arttırmakta; sorumluların cezalandırılmaması ve caydırıcı sebeplerin yoksunluğu oluşacak yeni kaza ve cinayetlerin adeta önünü açmaktadır. Son 16 yılda, sadece iş, karayolu ve demiryolu kazalarında 95 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye’de her geçen gün artan kazalar sebebiyle yaşanan ölümlerin bilançosunu çıkardı. Kaza, fıtrat ya da kader denilerek binlerce yurttaşın yaşam hakkının gasp edildiğini belirten Bingöl, “Bu olayların tamamındaki ihmal ve uygulanmakta ısrar edilen yanlış politikalar göstermektedir ki yaşanan ölümler iktidarın sistematik hale getirdiği cinayetlerdir” dedi.

16 YILDA DEMİRYOLU KAZALARI SEBEBİYLE 1623 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Demiryollarındaki personel açığı, trenlerin bakımının taşeron şirketlerce yapılması, demiryollarının ihmalkarlığı, denetimlerde meslek odalarından yararlanmama ve neoliberalleştirme politikaları nedeniyle demiryollarında yaşanan kazalar ve buna bağlı can kayıpları her geçen gün artıyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana demiryolu kazalarında 1590 kişi hayatını kaybetti, 2959 kişi ise yaralandı. Bu sayıya Çorlu’da ve Ankara’da yaşanan facialar da eklenince hayatını kaybeden kişi sayısı 1623’e yaralı sayısı ise 3363’e ulaşmakta.

Türkiye’deki tren kazaları nedeniyle yaşanan ölüm miktarı yüzde 2,08, AB ortalaması ise yaklaşık yüzde 0,3. Türkiye’de Avrupa ülkelerine kıyasla yaklaşık 7 kat, dünya ortalamasına bakıldığında ise yaklaşık üç 3 kat daha fazla ölüm vakası meydana geliyor.

16 YILDA 21 BİNDEN FAZLA İŞ CİNAYETİ YAŞANDI

Güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşulları, borçluluk ve örgütsüzlükle beraber oluşan denetimsizlik ortamı ve ihmaller iş kazaları ve meslek hastalıklarını yaygınlaştırıyor. Güvencesiz çalışma hayatı içerisinde gerekli önlemlerin alınmaması, yasaların ve yaptırımların yetersizliği, denetimsizlik ve örgütsüzlük gibi faktörler işçilerin hayatına mal oluyor.

Türkiye’de yasalar, günde 4 işçinin yaşamını yitirmesine engel olamamakta. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana geçen 16 yılda, 21 bin 208 işçi “yeterli tedbir alınmadığı” için iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. OHAL döneminde iş cinayetlerinde yüzde 10 artış yaşandı.

TÜRKİYE MADENLERDE YAŞANAN İŞ CİNAYETLERİNDE İLK 20’DE

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre Türkiye, “madenlerdeki iş kazalarında” 88 ülke arasında ilk 20’de bulunuyor. 2003-2014 yılları arasında 1.075 işçi madenlerde hayatını kaybetti. AKP döneminde her yıl ortalama “90 madenci” hayatını kaybederken, 1983-2002 dönemini kapsayan 20 yılda ise yıllık ortalama “25 madenci” hayatını kaybetti.

Bir madeni kamu yönettiği zaman milyon ton taş kömürü başına 1 işçi ölmekte iken; aynı madeni özel sektör ürettiğinde ölüm oranı 10 katına çıkmakta.

72 BİNDEN FAZLA KİŞİ TRAFİK KAZALARINDA CAN VERDİ

Ölüm ve yaralanmayla biten trafik kazaları ise yıllara göre artış gösteriyor. Türkiye’de trafik kazalarının sayısı son 15 yılda hızla yükselerek 2 milyona yaklaştı. Bu kazalarda, son 15 yılda 72 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 3 milyondan fazla kişi ise yaralandı. Türkiye’de bir yıl içerisinde sadece trafik kazalarında bu kadar ölüm yaşanırken savaş, kıtlık ve salgın hastalık yaşayan ülkelerdeki ölüm rakamlarına yaklaşmış durumda.

“KAZALARIN SİYASİ SORUMLULARI YARGILANMIYOR”

İş cinayetlerinin gerçek sorumlularının, siyasi sorumluların yargılanmadığı bir süreç yaşandığını vurgulayan CHP’li Bingöl, “Hukukun yerine geçen keyfi uygulamalar ve yasal yaptırımların önemini yitirmesi, liyakat esaslı değil; “tanıdık” esaslı çalışma şekilleri ve siyasi sebeplerle yükseltilen kişilerin sorumlu yapılması gibi neticelerle can kayıpları her geçen gün artmaktadır” dedi.

Umut Oran’dan ittifak ve CHP tabanı uyarısı Siyaset Oğuz Kaan Salıcı'dan ittifak görüşmeleri açıklaması Siyaset CHP PM'nin tarihi öne çekildi Siyaset Vahap Yılmaz: Dönüşüm ülkeyi etkiler Siyaset