Tekin: Zammın nedeni rekortmen olma hevesi mi?

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "tüm dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken, Türkiye'de vatandaşlar pahalıya doğalgaz tüketmeye devam ediyor." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "tüm dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken, Türkiye'de vatandaşlar pahalıya doğalgaz tüketmeye devam ediyor." dedi. Tekin, doğal gazın fiyatlandırılması ve satışı konusunda tekel konumunda, bir devlet teşekkülü olan BOTAŞ’ın, bu denli yüksek zamlar yapmasında, “bu yılda mı vergi rekortmenliğine oynuyor” sorusu akla geliyor." dedi.

Tekin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, "BOTAŞ 2016 yılında 8,9 milyar TL net kâr elde etmiş ve aynı yıl “Kurumlar Vergisi Rekortmenleri” arasında birinciliğe oturmuştu. Ancak, BOTAŞ rekortmen olmasına rağmen isminin açıklanmasını istememişti. Bu gerçeğin ortaya çıkmasının ardından BOTAŞ, İnternet sitesinden faaliyet raporunu kaldırmıştı. BOTAŞ'ın kâr elde ediyor olması hepimizi memnun eder. Ancak, doğrudan vatandaşın cebini ilgilendiren, enerjinin tüketiciye maliyetini göz ardı ederek fahiş kârlar elde ediyor olmasını da kabul edemeyiz. İşçiye, memura, emekliye, çay kaşığı ile verilen zam, kepçeyle geri alındı. Doğalgaza yapılan son zamla birlikte vatandaşı kara bir kış bekliyor." dedi.

Seçimler biter bitmez zam yağmuru başladı. Halkın temel ihtiyaçlarının tamamı zamlandı. İşçiye, memura, emekliye, çay kaşığı ile verilen zam, kepçeyle geri alındı. Doğalgaza yapılan son zamla birlikte vatandaşı kara bir kış bekliyor.

Tüm dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken, Türkiye'de vatandaşlar pahalıya doğalgaz tüketmeye devam ediyor. Doğal gazın fiyatlandırılması ve satışı konusunda tekel konumunda, bir devlet teşekkülü olan BOTAŞ’ın, bu denli yüksek zamlar yapmasında, “bu yılda mı vergi rekortmenliğine oynuyor” sorusu akla geliyor.

Bilindiği üzere BOTAŞ 2016 yılında 8,9 milyar TL net kâr elde etmiş ve aynı yıl “Kurumlar Vergisi Rekortmenleri” arasında birinciliğe oturmuştu. Ancak, BOTAŞ rekortmen olmasına rağmen isminin açıklanmasını istememişti. Bu gerçeğin ortaya çıkmasının ardından BOTAŞ, internet sitesinden faaliyet raporunu kaldırmıştı. BOTAŞ'ın kâr elde ediyor olması hepimizi memnun eder. Ancak, doğrudan vatandaşın cebini ilgilendiren, enerjinin tüketiciye maliyetini göz ardı ederek fahiş kârlar elde ediyor olmasını da kabul edemeyiz.

Bu bağlamda;

BOTAŞ, internet sitesinde en son 2015 yılı faaliyet raporuna yer vermiş, 2016 ve sonraki yıllara ait raporlara ise yer verilmemiştir. BOTAŞ yetkilileri; “kâr varsa, doğalgazda indirime gidin” tepkisinden çekindiği için mi raporları gizlemektedir?
BOTAŞ, vergisini, kârını gururla duyurmak yerine neden saklama gereği duymaktadır?
Maliyetteki artışları fazlasıyla fiyatına yansıtan BOTAŞ, olumlu gelişmeleri neden fiyatlarına yansıtmıyor?
Özel Tüketim Vergisi ile birlikte ülkede uygulanan en yüksek KDV oranının doğalgaz gibi temel bir ihtiyaçtan karşılıyor olmasını adil buluyor musunuz?
Doğalgaz kullanımın temel bir insan hakkı olduğu ve ekonominin ana girdisini oluşturduğu dikkate alınarak, bir an önce kamu yararı gereği, yapılan zamlardan vaz geçmeyi düşünüyor musunuz?

AKP'de Davutoğlu krizi! Ve ilk istifa geldi Siyaset Demirtaş hakkında verilen tahliye kararına savcılıktan itiraz Siyaset AKP'den ihracı istenen Üstün sert çıktı: Terörist başından medet umanlar... Siyaset Lale Karabıyık: Okullar açılıyor anne babalar kara kara düşünüyor Siyaset