Termik santral zehir saçıyor!

Abone ol

Çelikler Holding tarafından işletilen Afşin-Elbistan Termik Santralı bölgede hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Santrali yaşam koşullarının güçleşmesi nedeniyle kenti terk etmek istiyor.

Filtre ve baca gazı sistemleri kurulmadan çalıştırılan Afşin-Elbistan Termik Santralı zehir saçmaya devam ediyor.

Bacadan çıkan dumanın camları, arabaları simsiyah yaptığını gören yurttaşlar sosyal medyadan çektikleri fotoğraflarla tepki gösterdi.

Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ocak 2020’de mevzuata göre baca filtreleri zorunluluğunu yerine getirmediği gerekçesiyle mühürlenen santral, yine Bakanlık tarafından verilen geçici izinle faaliyetine devam ediyor. 1984’te ilk santralın kurulmasıyla santralların talanına uğrayan bölgede, yurttaşlar kirli havaya maruz kalıyor.

Maraş Afşin’de doğup büyüyen Nur Sultan Köse, “Üniversite okuyorum, 2 yılım kaldı bittiğinde nerede çalışırsam oraya ailemi de götürmek istiyorum” diyor. Havada gözle görülür bir kirlilik olduğunu belirten Köse, “2020 Ocak ayında filtrelerin çalıştırılması zorunlu hale getirilmişti. Ancak biz çalıştırılmadığını düşünüyoruz. Zaman zaman sis çökmüş gibi kirli hava çöküyor. Hele de kış aylarında evlerde kömür yakıldığı için durum beter bir hale geliyor.

Geceleri sokak lambalarının altında kirli hava apaçık görülebiliyor” dedi.

YEŞİL AFŞİN, KAPKARA OLDU

İlk santral kurulurken yurttaşların iş bulacağız diye sevindiklerini ancak kazandıklarını da kaybettikleri sağlıklarına harcadıklarını belirten Köse, “20 yıl çalıştıktan sonra Ankara, Kayseri şehir şehir dolaşıp sağlıklarını kazanmaya çalışıyorlar. Tabii genelde çok geç oluyor. Kısır bir döngü. Hem insanımız ölüyor hem de şehrimiz yok oluyor. Eskiden Yeşil Afşin diye anılırmış. Şimdi kapkara bir şehir oldu” ifadelerini kullandı.

BURADAN GİTMEK İSTİYORUM

“Ben 22 yaşındayım, 22 yıldır da buradayım, babam da burada doğmuş ancak daha fazla burada yaşamak istemiyorum” diyen Köse, “Üniversite okuyorum, 2 yılım kaldı bittiğinde nerede çalışırsam oraya ailemi de götürmek istiyorum” diye ekledi.

Maden talanı kararı 4 hektarda değişti! Çevre Prof. Dr. Tecer: Yağışlarla nehir ve derelerdeki kirlilik seyreldi Çevre Yargı dur dedi: Şirket içme suyuna el koyamadı Çevre Prof. Dr. Tolunay'dan tedirgin eden açıklama: Barajları yüzde 100 doluluğa ulaştıramazsak... Çevre