Tersanede işçiler gazdan zehirlendi: 'Önlemler gereksiz masraf olarak görülüyor'
İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren Kuzey Star tersanesinde, bir geminin havuz denilen bölümünde karbondioksitten zehirlenen 2 arkadaşını kurtarmaya giden 6 işçi de gazdan fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren Kuzey Star tersanesinde, bir geminin havuz denilen bölümünde karbondioksitten zehirlenen 2 arkadaşını kurtarmaya giden 6 işçi de gazdan fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
Limter-İş Sendikası’nın aktardığına göre olay 15 Eylül’de gerçekleşti. Kuzey Star tersanesinde gemi inşaatında çalışan 2 işçi karbondioksit salınımı nedeniyle geminin havuz denilen bölümünde bayıldı. Ardından işçileri kurtarmak için vinç ile kurulan asansörle havuza inen işçiler de gazdan etkilenerek zehirlendi. İşçiler Pendik Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 2’si ağır yaralı olan işçiler hastanede gördükleri tedavinin ardından iyileşerek taburcu oldu.
Önlem alınmıyor
DİSK’e bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiye, Depo ve Antrepo İşçileri Sendikası (Limter-İş) Başkanı Kanber Saygılı BirGün’e yaptığı açıklamada “Arkadaşlarımın durumuna dair detaylı bilgi alamadık. Tersane içerisindeki baskıdan dolayı da arkadaşlarımız bizimle konuşmak istemiyor. Biz hastaneleri kontrol ettik. Arkadaşlarımız taburcu edilmiş. Karbondioksit zehirlenmesi nedeniyle arkadaşlarımız zehirlenmiş” dedi.
Saygılı tersanede önlemlerin alınmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Her çalışma, vardiya öncesi alanın kontrol edilmesi gerekiyor. Gaz ölçümleri yapılmalı ve oran yüksekse bu zehirli gaz tahliye edilmeli. İşçilerin çalışmaya başlamadan önce yapılması gereken bu işlem hayati öneme sahip. Ayrıca vanaların da telhisatla donatılmış arkadaşlar tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Vana açıksa kapatılmalı, gaz kaçağı varsa giderilmeli. Buralarda gaz sensörlerinin de bulunmaması ayrı bir eksiklik. Gaz sensörü havadaki gazı ölçer ve uyarır. Ancak görüyoruz ne sensör var ne de işçilerin iş güvenliğini sağlayacak malzeme. Havalandırma kontrolleri de zaman kaybı olarak görülüyor. Tüm bu önlemler gereksiz masraf olarak görülüyor.”
Sosyal medyada tepki
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde yerde baygın yatan arkadaşlarının yanına vinçle kurulan asansör yardımıyla inen işçilerden bazılarında oksijen maskesi taktığı görülüyor. Görüntülerin ilerleyen saniyelerinde ise gaz takmayan işçilerin fenalaştığı yer alıyor. Bir işçinin ise havuza indikten saniyeler sonra sara krizine benzer bir titremeyle yere yığıldığı görülüyor. (Birgün)