Teslim Töre son yolculuğuna uğurlandı

Abone ol

68 kuşağı devrimci hareketinin önemli isimlerinden Teslim Töre, Sinan Cemgil’in de kabrinin bulunduğu Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

68 kuşağı devrimci hareketin önemli isimlerinden Teslim Töre, siyasi sürgün olarak yaşadığı İsviçre’nin Bern kentinde 24 Kasım’da hayatını kaybetmişti.

Töre’nin cenazesi, İstanbul’a getirilerek, Karacaahmet Sultan Cemevi’nde yapılan dini vecibelerinin ardından yoldaşı olan Sinan Cemgil’in kabrinin de bulunduğu Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Birçok kurum ve derneğin çelenk gönderdiği cenaze merasiminde konuşan Töre’nin kızı Muazzez Töre, “Bir ömür babamı özleyerek geçirdim. Hiçbir zaman yan yana kalamadık. Babam ya illegal hayattaydı ya da hapishanedeydi” dedi.

Babasının kendisine “Benim geri vitesim yoktur, ben hep ileriye giderim” sözünü söylediğini belirten Töre, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ben bunu öğrendim ve hayatımda uygulayacağım. İki gün önce mezar bakmaya geldiğimde çok ümidim yoktu. Sinan yoldaşının yanında belki mezar bulamayız dedim. Ama çok yakınında bulduk. Babam sağlığında devlet tarafından hiç torpil görmemişti. Ama bugün Sinan’ın yanına defnedilecek.”

‘Kuşaklar arası kopukluğu gideren bir anlayışın öncüsüydü’

Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Töre ailesine ve yoldaşlarına baş sağlığı dileyerek, 68 kuşağının büyük bir devrimcisini yitirdiğini kaydetti.

“Aslolan tarihi değiştirmektir. Çok az bir süre kendisi ile çalışma olanağı buldum. Umut yüklü mücadelesi ile hepimize örnek oldu. 68 kuşağı olarak anılıyor ama her kuşakta mücadelesi ile var oldu. Kuşaklar arası kopukluğu gideren bir anlayışın öncüsüydü.

Türkiye demokrasiye, barışa ve Teslim Töre’ye hasret. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Yitip gidenler bize faşizme karşı omuz omuza olmayı bıraktı. Bu mirasa kıskançlıkla sahip çıkmalıyız. Faşizmi yıkacağız, zulmü bitireceğiz. O günden önce ölenlere sözümüz bu olsun. Mahir’in, Deniz’in, İbrahim’in yoldaşına şimdi ışıklar yoldaşlık etsin diyorum.”

Temelli’nin ardından ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay da birer konuşma yaptı.

Anma etkinliğinden sonra mezarlığa doğru yürüyüş gerçekleştiren binlerce kişi, slogan ve enternasyonal şiirlerle Töre’yi son yolculuğuna uğurladı.

Teslim Töre kimdir?

Malatya’nın Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu.

1963’de Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu.

1965’te Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da çıkartılan yerel gazete (Haşhaş) de baş muhabirlik yaptı.

Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı.

1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında ancak anti-demokratik olduğunu öne sürerek adaylıktan çekildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kuruluşunda yer aldı.

Nurhak’larda Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti.

Suriye’de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadelede Birlik (THKO/MB) adlı bir kitapta topladı.

Arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Örgüt sonrasında silah bırakmayı kararlaştırdı.

1 Mayıs 1980’de THKO/MB yapmış olduğu kongre ile, Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini fes etti.

Türkiye’de yapılan TKEP’ inin bu kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’nin Genel Sekreterliği’ne seçildi.

12 Mart 1971 askeri darbesi ile yurt dışına çıktı. Bir süre kaldıktan sonra tekrar Türkiye’ye döndü.

12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı.

1982’de 8 Türk ve Kürt örgüt ve partisinin içinde yer aldığı Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nin (FKBDC) kuruluşunda yer aldı. TKEP adına bu cephenin yönetiminde yer aldı.

Bunu takip eden süreçte, 1984’te Sol Birlik adında, 7 Kürt ve Türk parti ve örgütünün içinde yer aldığı bir platformun kuruculuğunda ve yönetiminde yer aldı.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’te İstanbul’da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu.

Cezaevinde Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’ nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’te ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Antep’te seçime katıldı.

Cezaevinde, 1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu.

Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliği’ne seçildi.

Yargılandığı dava kapsamında 2004’teki duruşmasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2003’te İsviçre’ye giderek iltica talebinde bulundu.

Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

Meteoroloji'den fırtına uyarısı! Güncel Meteorolojiden ikinci uyarı: Kuvvetli yağış geliyor Güncel Tıp mezunları, aile hekimi olmak istemiyor Güncel Avukatların Tahir Elçi anmasına polis müdahalesi Güncel