TFF duyurdu! Elle oynama ihlallerinde değişiklik

Abone ol

TFF, Merkez Hakem Kurulu seminerinde alınan kararları açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2021-2022 sezonu öncesi elle oynamalarla ilgili ihlallerde değişiklik yapıldığını duyurdu.

İşte TFF'den konuyla ilgili yapılan açıklama:

"2021-22 Sezonu MHK Yaz Semineri, 31 Temmuz - 06 Ağustos 2021 tarihleri arasında Süper Lig, A Klasman, Süper Lig Yardımcı, A Klasman Yardımcı Hakemleri ile Süper Lig ve A Klasman Gözlemcileri ve Mentorler'in katılımıyla TFF Hasan Doğan Riva Tesisleri'nde gerçekleştirilmiştir.

Teknik seanslarda 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ön plana çıkan ve bu sezon için MHK ve Eğitimciler tarafından belirlenen konular üzerine çalışmalar yapılmıştır. Son yılların aksine, 2021-2022 Sezonu için IFAB tarafından Futbol Oyun Kuralları'nda, daha az değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklerdeki en önemli nokta ise elle oynamalarla ilgilidir; aşağıdaki ihlaller artık cezalandırılmayacaktır;

i. Takım arkadaşının kazara elle oynaması sonrası gol atılması

ii. Kazara elle oynama sonrası gol atma şansı yaratılması

Seminerde öne çıkan konuların özeti aşağıdadır:

1. Oyuncuların Sağlığı

Hakemlerin birinci önceliği oyuncuların sağlığını korumak ve sahada onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktır. Bu bağlamda temas noktasının rakibinin ayakkabısının daha üzerinde (ayak bileği ve üzeri) olduğu, hız ve şiddet içeren hareketlerin Kırmızı Kart ile cezalandırılması gerektiği belirtilmiştir. VAR'lardan ise görüntülerde net kanıt bulunabilen bu tip pozisyonlarda müdahil olmaları istenmiştir.

2. Ayağa Basmalar

Her ayağa basmanın faul ve sarı kart anlamına gelmediği vurgulanmıştır. Bu tip pozisyonlarda dikkat edilecek noktalar aşağıda belirtilmiştir. Bu noktaların tamamı olmuşmuşsa sarı kart gösterilmelidir.

i. Hareketin 'geç' müdahale olması,

ii. Harekette top ile oynama şansının olmaması

iii. Harekette hız-şiddet olması

iv. Temasın tam ayağın üzerine olması

3. Ellerin ve Kolların Kural Dışı Kullanımı

Hakemlerden bu tip pozisyonları değerlendirirken;

i. Oyuncunun elini/kolunu rakibe muhtemel temas için açmasına

ii. Rakibin yüzüne temasın net olmasına (oyuncuların bu hareketlerde çok az olan hatta olmayan temasları abarttıkları gösterilmiş, net bir şekilde temas olmayan durumlarda, oyuncunun temas varmış gibi aldatma yaptığında sarı kart ile cezalandırılması istenmiştir.)

iii. Harekette hız ve şiddet olmasına dikkat etmeleri vurgulanmıştır.

4. Tutmalar

Futbol fiziksel temasların yoğun olduğu bir oyundur. 'Tutma' eyleminin gerçekleşmiş olması için hakemin oyuncunun hareketinin etkilendiğinden emin olması gerekmektedir. Ancak abartılı tutmalar ve çekmeler ise hakemlerin kaçırmaması gereken ihlallerdir. Hatta VAR'ların da ceza sahası içindeki bu tip pozisyonlarda, net kanıt elde edebilirlerse müdahil olmaları istenmiştir.

5. Elle Oynamalar

Elle oynamalar ile ilgili detaylı bilgilendirme yukarıdaki bağlantıda yer almaktadır. Ancak bu konudaki en önemli nokta elin/kolun vücuttan net şekilde ayrıldığı ve top ile temas ettiği durumlardır. Hakemlerin, vücudun doğal olmayan bir şekilde büyüyüp, genişlediği, elle oynama ihlalinin net olduğu pozisyonlarda doğru kararı vermeleri beklenmektedir. VAR'ların ise hakemin açık ve bariz hata yaptığı durumda, ellerinde net kanıt varsa müdahil olmaları istenmiştir.

6. İtirazlar

Hakemlere sahadaki oyuncuların ve teknik alandaki görevlilerin hakem kararları ile ilgili yaptıkları itirazları mümkün olduğunca kişilikleri ile yönetmeleri gerektiği hatırlatılmıştır. Hakemlerden kabul edilebilecek sınırda olan itirazları yönetmeleri, kabul edilebilir limiti aşan ve sahadaki otoritelerini zedeleyen itirazları ise cezalandırmaları beklenmektedir. Futbolun imajı ve marka değeri için bu konuda detaylı çalışmalar yapılmıştır. Bu bağlamda;

i. Saldırgan bir şekilde hakemin kararına itiraz ederek yüz yüze gelme ve koşu yolunu kapatma sarı kart ile cezalandırılmalıdır. (Saldırgan / provokatif itirazlar ve rakibi için kart isteme de cezalandırılmalıdır.)

ii. Hakemin kararına itiraz için saldırgan biçimde etrafı sarılırsa, saran oyuncu grubundan en az bir oyuncu sarı kart görecektir.

iii. Kaleciler ceza sahası dışına çıkıp hakemin/yardımcı hakemin kararına itiraz ederlerse sarı kart göreceklerdir. (Kaptan olmaları bu konuda kendilerine bir istisna oluşturmamaktadır.)

iv. Oyun Kurallarına göre Teknik Alanda sadece 1 kişinin ayakta durma ve taktik verme hakkı vardır. Bu konuda hakemlerden önleyici uyarılarda bulunmaları istenmiştir. Ancak devamlı ihlaller oluşuyorsa, sarı kart gösterilmelidir.

v. Teknik Direktörlerin saldırgan bir biçimde teknik alanın dışına çıkarak hakemin kararına itiraz etmeleri, 4. Hakem ile yüz yüze gelerek provokatif bir şekilde itiraz etmeleri oyun kurallarında 'kırmızı kart gösterilmelidir' şeklinde tanımlanmıştır. Hakemlere bu konu görüntülerle anlatılmış, gereğini yapmaları istenmiştir.

7. Yerde Kalan Oyuncular

Hakemlerden mümkün olduğunca oyuna tempo kazandırmaları istenmiş, konuyla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca hakemlerden gereksiz düdükleri azaltmaları istenmiştir. Oyun gereği bir mücadele sonrası yerde kalan oyuncu olduğunda (ciddi sakatlık olmadığında) ve top yerde kalan oyuncunun takımında kaldığında oyunu kesinlikle durdurmamaları istenmiştir. Ancak kafa kafaya bir çarpışma yaşanmışsa, bir sonraki pozisyon beklenmeden oyun hemen durdurulmalıdır."

KAP'a açıklandı! İşte Fenerbahçe'nin token ön satışından elde ettiği gelir Spor TFF'den flaş değişiklik! O uygulama kalktı Spor Messi'nin PSG ile anlaşmasında kripto para detayı Spor TFF 1. Lig'de ilk haftanın hakemleri açıklandı Spor