TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu

Abone ol

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri”ne değer bulunan 15 gazeteci 4 Kasım 2019 Pazartesi günü düzenlenen törende ödüllerini aldı.

Türk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına verilen TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu.

H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. ana sponsorluğunda düzenlenen törenin destek sponsorluklarını Simit Sarayı, Erbak-Uludağ İçecek A.Ş. ve Dijital Basın üstlendi.

Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in üstlendiği tören 4 Kasım 2019 Pazartesi günü saat 16.00’da Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapıldı. Tören TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmsıyla başladı.

TGC Başkanı Turgay Olcayto konuşmasında şunları söyledi:

“Bu sabah Burhan Felek’in kabrini ziyaret ettik. Burhan Hocanın ödüllerini kazanan arkadaşlarımızı ve Seçici Kurulu kutlamak isterim. Çok yönlü ve usta bir yazardı. Gerçekten hem ironisi olan hem de içi bilgi dolu yazılarıyla uzun süre genç gazetecilere rehberlik etti. Burhan Hoca spordan başlayarak gazeteciliğin tüm dallarıyla ilgilenmiş ve başarı kazanmış bir isimdi. Olimpiyatlara Türkiye’nin katılmasında büyük emeği olan Burhan Felek’in üvey evlat muamelesi gören amatör sporlara ve siyasete de büyük ilgisi vardı. İletişim Fakültesinin kurulmasında da çok katkı sağladı. Orada yaptığı hocalıkla pek çok öğrenci yetiştirdi. Çok zorlu dönemlerden geçirdi TGC’yi. Sıkıyönetimler döneminde başkanlık yaptı. Cemiyeti ayakta tuttu. Cemiyetin kurumsallaşmasında çok emek verdi.”



TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Burhan bey gazeteciliğe Donanma Mecmuası’nda foto muhabiri olarak ve Çanakkale’deki Türk şehitliklerinin fotoğraflarını çekerek başladı. Hem batı dünyasında, hem Türkiye’de en uzun süre yazarlık yaptığı devlet ve meslek örgütlerinin kayıtlarıyla kanıtlanmış ender kişilerden biriydi.

Burhan Felek ile birlikte dokuz yılı TGC Yönetim Kurulu’nda, altı yılı da Cumhuriyet Gazetesi’nde olmak üzere toplam 15 yıl çalışma onuruna ermiş gazetecilerden biriyim. Burhan Bey yönetim kurulu toplantılarında her konuyu en ince ayrıntısına kadar sorar, toplantı sonrasında da ‘Orhan çok soru soruyorum kusuruma bakma ama yanlış yaparsam önümde düzeltecek zamanım yok’ derdi.

Burhan beyin gazetecilerin çalışma koşullarına ve iş güvencelerine ilişkin somut katkıları da olmuştur. Burhan Bey basın özgürlüğünü ‘Bir haber ya da bilginin kaynağından alındığı gibi yayınlanması’ olarak tanımlardı. Bu hem gazeteciye aldığı bilgiyi değiştirmeme, çarpıtmama hem de siyasal iktidarlara haberin veya bilginin önünü kesecek yasalar yapmama yükümlülüğü getirmektedir. Bu açıdan da bakarsak ‘basın özgürlüğü var mı’ sorusuna ‘yok’ yanıtını vermek durumundayız.”


Açılış konuşmalarının ardından Altan Öymen, Orhan Erinç, Rahmi Turan, Turgay Olcayto, Niyazi Dalyancı, Esat Yılmaer, Arif Esen, Sibel Güneş ve Hilmi Hacaloğlu’nun yer aldığı Seçici Kurulun belirlediği gazetecilere ödülleri verildi. Törende 70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan Ahmet Özdemir, Burçak Evren, Burhan Ayeri, Fikret Ercan, Filiz Ozankaya, Garbis Özatay, Güray Öz, Hasan Cemal, Nejat Seçen, Ragıp Zarakolu, Reha Erus, Sedat Sertoğlu, Süleyman Coşgun, Şahin Tekgündüz ve Şakir Şad ödülünü aldı. Törenin ardından TGC’ye yeni üye olan gazetecilerin rozet töreni yapıldı.


BURHAN FELEK KİMDİR?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim'in Donanma Dergisi'nde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı.

Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı.

İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi'nin "Don Camillo" dizisini Türkçe'ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-1952 ve 1959-1982 yılları arasında 2 kez üstlendi.

Altan kardeşler ve Ilıcak davasında karar açıklanacak Medya 20 yıldır çalıştığı NTV’ye böyle veda etti! ‘Allah’a havale ediyorum’ Medya İsmail Saymaz istifa edecek mi? Saymaz'dan Hürriyet açıklaması... Medya Kahveci'den flaş iddia: IMF heyeti görüşmelerini çeken gazeteci yayın yönetmeni mi yapılacak? Medya