'Ticaretten değil insan sömürüsü üzerinden para kazanıyorlar'
Mağaza Market-Sen’in A-101 işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekmek için İstanbul Şişli’de basın açıklaması gerçekleştirdi.
Mağaza Market-Sen’in A-101 işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekmek için İstanbul Şişli’de yaptıkları basın açıklamasında “Bugün 10 bin 1’inci şubesini de açan A-101 de olmak üzere market zincirleri ucuzluklarıyla övünüyorlar. Işıklı tabelaların arkasında ise hakları gasp edilen işçiler var” ifadeleri kullanıldı.
Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; Mağaza Market-Sen ucuzcu market zinciri A-101’de çalışma koşullarına dikkat çekmek için A-101’in Şişli Harbiye’de bulunan bir marketinin önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada işçilerin günde 12 saatin üzerinde çalıştığı ve fazla mesai ücretlerinin ödenmediğine dikkat çekti. Eylemde A-101 işçileri yer almazken “Bugün yanımızda A-101 çalışanı arkadaşlarımız yok. Çünkü onlar çalışıyorlar” denildi.
12 SAATLİK ÇALIŞMA SON BULSUN
Açıklamada şöyle denildi: “İşçiler bir başına değil. Bugüne kadar reklamlarla ucuzluğun adresi olduğunu söyleyen maketler aslında ucuz iş gücünün adresidir. Patronlar işçilerin emeğini sömürüp yaptıkları cirolarla övündüler. İşsizlik patronlara yaradı, işçilere 12 saat çalışma dayatıldı. Bu devran dönecek. İşçiler 12 saat değil de puantajları yazıldığı gibi 8 saat çalışacak. İşçinin onayına bağlı olarak 8 saatten fazla çalıştırılan her dakika işçiye fazla mesai saati olarak ödenecek. İşçilere 1 saatlik mola hakkı teslim edilecek.”
YEMEK ÜCRETİ CEBİMİZDEN ÇIKIYOR
İstanbul Güneşli’de bulunan bir A-101 çalışanı Selami Pirim BirGün’e yaptığı açıklamada yasal mesai saatlerinden daha fazla çalıştıklarına dikkat çekti. Pirim, yoğunluktan dolayı mola haklarını da kullanamadıklarını söyleyerek “Fazla mesai yaptığımızda bile bu maaşımıza yansımıyor. Sabit maaş alıyoruz. Envanter ayları oluyor, o zaman daha fena oluyor. Mağazayı kapatıyoruz, sayımlar yapıyoruz, evimize çok geç gidiyoruz. Çocuğu olanlar, borcu olanlar var. Ben işe girmeden önce 10 bin tane şubeleri yoktu, şimdi 10 binden fazla şubeleri var. Ancak ticaretten değil insan sömürüsü üzerinden para kazanıyorlar” şeklinde konuştu. “Sabah 8 buçukta mağazada olup akşam 11.30’da eve gittiğimi hatırlıyorum” diyen Pirim, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Yol ücreti, yemek ücreti gösteriyorlar ama çok düşük. 170 lira yemek maaşı, 50-60 lira yol maaşı var. Yemek paralarını da cebimizden vermek zorunda kaldık.”