TikTok'un şirketinden yeni uygulama
Snapchat benzeri video odaklı sohbet uygulaması Duoshan'dan sonra anlık mesajlaşma uygulaması Feiliao'yu yayına alan ByteDance, WeChat'e rakip olmaya kararlı.
Beş çeyrek üst üste App Store zirvesindeki yerini korumayı başaran TikTok'un ana şirketi ByteDance, yeni sohbet uygulaması Flipchat'i duyurdu. Orijinal adı Feilia, olan bu uygulama Messenger benzeri anlık bir mesajlaşma özelliğinin yanı sıra ilgi alanlarına dayalı forumları da içeriyor.
Uygulama şu anda hem iOS hem de Android platformlarından indirilebiliyor. Aslında bu yeni uygulama ByteDance'in ilk mesajlaşma uygulaması değil. Bundan bir kaç ay önce Snapchat benzeri video odaklı sohbet uygulaması Duoshan'ı duyuran şirket, Çin'in mesajlaşma devi WeChat'e rakip olmaya kararlı.
Yine de Feiliao'nun WeChat ile rekabet edebilmesi için platforma birçok yeni özellik eklemesi gerektiğini belirtelim. Zira WeChat, sohbet özelliklerinin yanı sıra ödeme sistemleri, araba kiralama ve yemek siparişi gibi birden fazla özelliği aynı çatı altında toplamayı başarıyor.
Feiliao ise şu an için sadece kullanıcıların ilgi alanları odağında gruplar kurmalarını ve forumlar oluşturmalarını sağlıyor. ByteDance, Feiliao'yu açık bir sosyal ürün olarak tanımlarken, aynı ilgi alanını paylaşan kullanıcıların bir araya gelebilmesi amaçlanıyor.
Bu arada WeChat kullanıcılarının profillerini ve bağlantılarını doğrudan Feiliao'ya aktaramadığını belirtelim. Feiliao kullanıcılara WeChat ile giriş yap gibi bir seçenek sunmayı tercih etmiyor. Aynı şekilde Feiliao linkleri de WeChat üzerinde açılamıyor. Dolayısıyla bu sıkı rekabetin şimdiden uygulamalara yansıdığını söylemek mümkün.
Hatta WeChat'in ana şirketi Tencent'in en büyük rakiplerinden Alibaba, Alipay dijital cüzdan ile Feiliao'ya ödeme özelliği ekledi. Üstelik bu durum Alibaba ve ByteDance'in ilk işbirliği değil. Daha önce ikili TikTok'un Çin versiyonu Douyin'de ürün satışı yapabilmesi için güçlerini birleştirmişti.
Araştırma şirketi Questmobile tarafından yayınlanan yeni bir raporda yer alan veriler ise oldukça ilgi çekici. Rapora göre ByteDance, Mart ayında Çinli kullanıcıların “aylık aktif kullanıcısı 100 milyonu geçen dev uygulamalara harcadıkları toplam sürenin" yüzde 11,3'ünü kapladı. Bu oran bir önceki yılda yüzde 8,2 olarak kendini göstermekteydi. Dolayısyla Tencent'e oranla küçük de olsa bir büyüme söz konusu.
Öte yandan Tencent'in kapladığı süre Mart ayında yüzde 47,5'ten yüzde 43,8'e gerilerken, Alibaba, Baidu ve diğerleri arasında kalan pay, geçtiğimiz yıl yüzde 44,3'ten yüzde 44,9'a geriledi. Bu da bizlere büyümekte olan ByteDance'in Çin pazarında yerini sağlamlaştırmaya başladığını açıkça gösteriyor.