TMS hafıza sildirme yöntemi nedir? Trans manyetik stimülasyon işlemi nasıl yapılıyor?
TMS yöntemi ile hafıza nasıl sildirilir? MS hafıza sildirme tedavisi nedir? İşte hafıza sildirme yöntemi olan TMS ile ilgili merak edilenler...
TMS hafıza sildirme tedavisi nedir? sorusu son günlerde çok merak edilen konulardan birisi oldu. Halk arasından hafıza sildirme işlemi olarak bilinen trans manyetik stimülasyon gündem olurken "TMS tedavisi nedir? Hafıza sildirme nasıl oluyor?" soruları artmaya başladı. TMS yöntemi ile hafıza nasıl sildirilir? MS hafıza sildirme tedavisi nedir? İşte hafıza sildirme yöntemi olan TMS ile ilgili merak edilenler...
TMS hafıza sildirme tedavisi nedir?
Hafıza sildirme tedavisi olarak bilinen TMS (Trans manyetik stimülasyon) 1903 senesinden beri alternatif tıpta kullanılan bir yöntemdir.
Depresyon hastalarının psikiyatrik hastanın tedavisinde başvurulan bir yöntem olan TMS, uyarıcı bir bobin aracılığıyla geçici elektrik akımı meydana getirilmesini hedefleyen bir tekniktir.
Uygulama sırasında bilinç kaybı meydana gelmez, ürperme gibi bir his duyulur. İşlem sırasında manyetik alan yaklaşık 100 desibellik bir ses çıkarır. Bu nedenle kulakların korunması gerekir.
Motor korteks üzerine motor eşikten daha büyük TMS uygulaması kas kontraksiyonuna ve motor uyarım potansiyeline (MEP) yol açabilir. Başparmak hareketleri ile TMS arasındaki zaman kaydedilebilir ve buna ileti zamanı adı verilir.
TMS hafıza sildirme tedavisi nasıl uygulanıyor?
Uyarıcı bobin, saçlı deriye çok yakın tutularak belirli bir alana odaklanır. Manyetik alan dokuda bölgesel elektrik akımı oluşturur. Hasta bir sandalyeye oturtulur ve elektromıknatıs başa yerleştirilir. Manyetik alan 1,5 cm2 'lik bir bölgeye 5 cm kadar yakından uygulanır. Serebral kortekse TMS uygulandığında alttaki elektriksel alanda yüksek fokal depolarizasyon meydana gelir. Bu depolarizasyon sinaptik yolla bağlantılı bölgelere yayılır.
Uygulama sırasında bilinç kaybı meydana gelmez, ürperme gibi bir his duyulur. İşlem sırasında manyetik alan yaklaşık 100 desibellik bir ses çıkarır. Bu nedenle kulakların korunması gerekir. Motor korteks üzerine motor eşikten daha büyük TMS uygulaması kas kontraksiyonuna ve motor uyarım potansiyeline (MEP) yol açabilir. Başparmak hareketleri ile TMS arasındaki zaman kaydedilebilir ve buna ileti zamanı adı verilir.
Yüzyıllar boyunca bilim adamları davranışların beyin bölümlerinde organize olduğunu düşünmüş ve beynin davranış ile olan ilişkisini araştırmışlardır. İlk çalışmalar hastaların kafatasına delik açıp inceleme ile başlamıştır. Kafatasına anestezi ve antibiyotiksiz delik açılmasına rağmen hastalar yaşamıştır. Bu operasyonu yapan kişiler beyin ve davranış arasındaki bağlantıya inanmalarına rağmen, davranışların nasıl etkilendiği konusunda tam bir fikir edinememiştir.