'TOKİ fakir mahalleye neden göz diktin?'
İstanbul Tuzla’da arazilerini TOKİ’ye teslim edenler, emsal değerleri arasında farklılık oluştuğunu ve hak kaybına uğradıklarını söyleyerek eylem yaptı.
Meral Danyıldız/ Birgün İstanbul Tuzla’da arazilerini TOKİ’ye teslim edenler, emsal değerleri arasında farklılık oluştuğunu ve hak kaybına uğradıklarını söyleyerek eylem yaptı.
Halkalı’daki TOKİ Hizmet binası önünde toplanan grup “TOKİ fakir mahalleye neden göz diktin?”, “Halkını yok sayan kurum halkın kurumu olur mu?”, “Halkı incitme TOKİ” dövizler taşıdı. Yurttaşlar, eylemin ardından yetkililerle görüştü.
Tuzla Aydınlı ve Konaşlı mevkiindeki arazilerini TOKİ’ye teslim eden yurttaşlar, hak kaybına uğradıklarını belirterek bir araya geldi. Uzun zamandır mücadele verdiklerini ve yaklaşık bin 300 kişinin mağdur olduğunu söyleyen Hüseyin Avseren sorunlarını şu sözlerle ifade etti: 35 yıldır burada yaşıyorum. 300 metrekarelik arsamın üzerinde dört katlı binam var. Şu anda TOKİ yüzde 39.9 Düzenleme Ortaklık Payı (DOP), yüzde 6 Kamu Ortaklık Payı (KOP) alıyor. 24 metrelik arsamı da başka parselde gösterip beni mağdur etti. Bu ne demek? Orada kesinlikle bina yapamayacağım demek. Yaklaşık 600 bina var orada. “ “Dişimizden, tırnağımızdan biriktirdiklerimizle bu evleri yaptık” diyen Avseren “Çoluk çocuğumuza bir şey bırakmak istiyoruz. Bu şartlar altında ev yapmamız olanaksız. Daireler zaten 400 500 milyar civarında.”
TOKİ’DEN SÖZ DEĞİL BELGE İSTİYORUZ
TOKİ yetkilileriyle yapılan görüşmede, yetkililerin planlamanın geri çekildiğini söylediğini aktaran bölge halkından Hıdır Genç şöyle dedi: “Seçimler yaklaştığı için ‘vatandaş biraz daha sakin olsun’ diyorlar. Ama yıkımlar ve mağduriyetimiz sürecek. Bizim için söz değil belge önemli. Ama bir belge yok. Tuzla Belediyesi “Elimde yetki yok, TOKİ yetkimi aldı’ diyor, TOKİ ise ‘Herkesin yetkisi kendi yerindedir’ diyor.”
50 yıldır Aydınlı’da yaşadığını ve son planla mağdur edildiklerini kaydeden Cemal Aslan da, “Talebimiz kesintilerin yüzde 46’nın üzerinde olmaması. Talebimizi seçime kadar değerlendireceklerini söylediler. Ancak biz tutarlı davranmadıklarını gördük” dedi.
4 kat ve üstü binaya asansör
İmar Yönetmeliği’nde yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle İstanbul’da 4 ve daha fazla kata sahip binalara asansör zorunluluğu getirildi.
Bağımsız bölümlüler hariç üç katlı binalara da asansör yeri şartı uygulanacak. Kat adedi birden fazla olan umumi binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunlu olacak. Ayrıca, kat alanı 800 metrekareden ve bodrum kat dahil kat adedi 3’ten fazla olan umumi binalarda, imar planına göre 10 kat ve üzeri binalarda, zemin kat üzerinde 20’den fazla konut kullanımlı bağımsız bölüm bulunan yapılarda en az 2 adet asansör yapılması mecburi olacak. Bu asansörlerden en az biri yangına dayanıklı malzemeden yapılmış, duman sızdırmaz nitelikte yapılacak.