Toraman'dan Yunus Kılıç'a çağrı: Kars, afet kapsamına alınsın!

Abone ol

CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin büyük bölümünde olduğu gibi Kars’ta da kuraklığın insan ve hayvan yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, Yunus Kılıç aracılığıyla hükümete seslendi.

Başkan Toraman, Başkan Yardımcısı Selahattin Özşahin, CHP’li Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, merkez ilçe Başkanı Yusuf Kanbay, Gençlik Kolları Başkanı Uğurcan Vergül ve CHP Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi Yener Kazak’ın da katıldığı basın toplantısında açıklamada bulundu.

Başkan Toraman açıklamasında Tarım ve Orman Bakanlığının kuraklık nedeniyle çiftçiye vereceği desteğin, kanayan yarayı kapatamayacağına vurgu yaparak, Kars’ın afet kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili hemşehrimiz Yunus Kılıç aracılığıyla hükümete çağrıda bulunan CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, Kars’ın afet kapsamına alınması önerisinde bulundu.

Yunus Kılıç’ın Karslı olduğunu hatırlatan Toraman, kendisinin yaşanan kuraklıktan kaynaklı yaşanan olumsuzlukları bildiğine vurgu yaparak, CHP’yi eleştirmen yerine hükümeti harekete geçirmesini istedi.

Ülkemizin birçok ilinde olduğu gibi iklimsel sebeplerden dolayı Kars’ta da kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını da belirten Taner Toraman, “İlimizin temel geçim kaynaklarının başında tarım ve hayvancılık gelmektedir. İl nüfusumuzun yüzde 75 i geçimini tarım ve hayvancılıkla temin etmektedir. Bölgemizde yaşanan kuraklık çiftçimizi, köylümüzü ve esnafımızı perişan etti. Böyle giderse vatandaşlarımız hayvan varlığının yarısını kaybetmekle karşı karşıyadır. Mayıs ayının başından bu tarafa yağmur yağmaması ve özellikle Kuzeyden gelen soğuk rüzgarlarla beraber tarlalarda, çayırlarda ve ekili arazilerde kuruma baş gösterdi.

TARLALAR OTLAK OLARAK KULLANILMAYA BAŞLADI

Şu anda tüm ilçelerimizde mera, çayır ve ekili araziler kurumuş durumda. Köylerimizin ve ilçelerimizin birçoğunda yaklaşık 15 günden fazladır hayvanlarına yem ve saman verilmektedir. Köylülerimizin birçoğu ettikleri tarlalardan umudunu keserek hayvanlarını otlatmaya başladı. Tarlalar başak vermeden kurumaya başladı. Pandemi süreciyle birlikte üreticilerimiz zorlu sürece rağmen üretmek istedikleri ürünlerine önemli miktarlarda para yatırdılar.

ÇİFTÇİLERİMİZ KREDİ KULLANMAK İÇİN ÇARELER ARIYOR

Çoğu Tarım Kredi kooperatiflerinin, bankalardan kredi kullanarak tonu 5bin TL’yi bulan gübre ve bin 500 – 2 bin TL’yi bulan miktarlarda tohum ve mazota sübvanse olmadan ciddi masraflar yaptılar. Ancak yaşanan bu kuraklık sebebiyle çok zor bir süreci yaşamaya başladılar. Umutlarını bağladıkları çayır ve tarlaları çiftçimizi, köylümüzü umutsuzluğa itti. Çiftçilerimiz elinde avucunda olanı toprağa yatırdı, köylülerimiz ve hayvan tacirliği yaparak yaşamını devam ettiren esnafımız ne yapacağını bilmeyen bir durumda. Bir taraftan artan saman, ot ve kaba bitkilerin fiyatlarının bin 350-bin 700 TL’ye dayanması, 50 kg’lık yemin torbasının 150 TL olması böyle gitmesi halinde de kışa yaklaştıkça 2 bin TL’ye yaklaşması vatandaşımızı hayvanlarını bir an önce elinden çıkarmaya teşvik ediyor. Yöremizde saman, ot ve kaba yem bitkilerinin olmadığı için temin etmekte zor. Böyle giderse vatandaşlarımız hangi düzeyde hayvan beslersen beklesinler bu durumda yarısını satarak diğer yarısını beslemeye çalışacaklar, Ancak piyasalarında oluşmaması sebebiyle vatandaş hayvanlarını satamaz durumda. Bölgemizde sulu tarım yapılacak alanlar henüz yaratılmadı yapılan barajlar, basınçlı su sistemlerini harekete geçiremedikleri gibi birçok yerde de henüz sulama kanalları yapılmamış, dolayısıyla her şekilde çiftçimiz, köylümüz ve üreticimiz mağdur durumdadır. Böyle giderse önlenemez duruma gelecek yem ve bitki fiyatları diğer tarafta da hayvanın yetersiz beslenmesinde doğacak kayıplar hem köylülerimizi hem hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımızı ve hem de ülkemizi milli servet yönünden derinden etkileyecektir.

100 TL DESTEK KİME YETER

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilerimize yüzde oranı ile alakalı açıklama yaptı. 100 TL’ye kadar hükümet tarafından destek verileceği açıklandı. Bu destek kademeli olarak 100 TL yani kuraklık oranı yüzde 50 ise 50 TL, yüzde 70 ise 70 TL ve yüzde 100 oranında ise 100tl oranında bir destek verilecek. Bu destek paketi çiftçilerimizin ettikleri tohum parasının çok uzağında, bu konuda bölgemizin sosyoekonomik durumda dikkate alınarak afet bölgesi kapsamına alınması 200 TL gibi rakamları dikkate alarak üreticilerimiz bakanlık olarak sahip çıkılması en azından tohum ve mazot paralarının karşılanmasını sağlayacaktır.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞANACAK

Bu nedenle Devlet Planlama Teşkilatı'nın tespitleri planlayarak Önümüzdeki iklimsel sorunların yaşanmaması için acil eylem planı uygulamalıdır. Önümüzdeki döneme hazırlık yapılarak üreticilerimiz gerekli tohum desteklerinin yüzde 75 ini hibe ederek çiftçilerimizin Tarım Kredi kooperatiflerine ve bankalara olan borçlarına faizi tamamen silerek kalan borçlarının ödeyebilecekleri vadelere yaymalıdır. Hayvanlarımızın yem ihtiyaçlarını karşılayacak gerekirse ithal saman, ot ve yem temin etmeli yüzde 70 ini sübvanse ederek hayvan yetiştirici yurttaşlarımızın elinden tutmalıdır.” dedi.

Çankaya Belediyesi'nde ihtiyaç sahibi 3 bin aileye süt yardımı Yurttan Haberler Buca trafiği için önemli adım Yurttan Haberler Zeydan Karalar'dan 'hırsız adamla işim olmaz' açıklaması Yurttan Haberler Mersin Büyükşehir şoförlerine 'Trafikte Önce Yaya' eğitimi Yurttan Haberler