TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'e 15 yıl hapis istemi
TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp hakkında hazırlanan 55 sayfalık iddianamenin 54 sayfasında DTK’nin “yasa dışı oluşum” olduğuna dair iddialara yer verilerek, 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında 25 Kasım’da tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp hakkında, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı.
55 sayfalık iddianamenin 54 sayfası, DTK’nin “yasa dışı bir oluşum” olduğuna dair iddialara ayrılırken, bir sayfası da Gökalp’a yöneltilen suçlamalardan oluşuyor.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; DTK’nin delege listesine yer verilen iddianamede, Gökalp, DTK’nin 26 Mart 2016’da ve 16 Eylül 2017’de yapılan iki ayrı kongresine katılmakla suçlandı.
İTİRAFÇI BEYANLARI DELİL SAYILDI
İddianamede, DTK'nin önceki dönem eşbaşkanlarından Aysel Tuğluk ve Selma Irmak’a eşbaşkanlık görevi nedeniyle “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onandığı hatırlatıldı.
Ayrıca DTK binasına 9 Ekim’de yapılan baskında el konulan delege listesinde Gökalp’ın isim ve telefon numarasının yer alması da suçlama konusu yapıldı.
İddianamede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilen davada tanıklık yapan itirafçı Hicran Berna Ayverdi’nin Gökalp aleyhine verdiği ifadeye de yer verildi.
“TAŞ ATAN GENÇLERİ TEDAVİ ETTİ”
Ayverdi, ifadesinde Gökalp’ın polise taş ve molotofkokteyli atması sonucu yaralananları tedavi ettiğini öne sürdü.
Ayverdi’nin Gökalp ile ilgili 3 Mart 2019’da verdiği ifadesi iddianameye şöyle yansıdı: “Ben bu şahsı doktor olarak biliyorum... Doktor Şeyhmus Gökalp PKK/KCK terör örgütünün KCK yapılanması içerisinde hareket eden bir şahıstır...
Demokratik Toplum Kongresi DTK Sağlık Komitesi içerisinde yer alan Doktor Şeyhmus Gökalp’in faaliyetleri şöyledir: Sağlık ile ilgili konularda kendi çalıştığı hastanesinde mevcut olanakları ve mesleğini kullanarak sokak eylemlerinde polislere ve güvenlik güçlerine taş, molotof atarken yaralanan gençlere ve örgüt mensuplarının tedavilerini yapıyordu.
Özel Veni Vidi Hastanesi’nin acil servisinden bizzat kendisi sürekli olarak terör örgütüne sağlık malzemesi gönderiyordu. Bu malzemeleri kendisinin daha önce irtibatlı olduğu dağ kırsal kadrosundaki milisler aracılığı ile yapıyordu.”
Ancak Gökalp’in iddianamede yer alan ifadesinde, Ayverdi'nin iddialarının aksine söz konusu Veni Vidi Hastanesi’nde çalışmadığını söyledi.
İLK DURUŞMA 10 ŞUBAT'TA
İddianamede, sadece DTK’nin 2 kongresine katıldığına yer verilen Gökalp’ın “katıldığı eylemlerin sayısı yoğun” olarak değerlendirildi. Gökalp’ın örgütün çağrısıyla eylemlere katıldığı savunulan iddianamede, tüm dosyayla birlikte değerlendirildiğine Gökalp’ın üzerine atılı “örgüt üyesi olmak” suçunu işlediği ileri sürülerek, 7 yıl 6 ay'dan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep edildi.
İddianame Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, ilk duruşma 10 Şubat 2021’de görülecek.
Ne olmuştu?
Dr. Şeyhmus Gökalp, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) hakkına yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 23 Kasım'da tutuklandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı, Avukat Abdullah Zeytun bianet'e yaptığı açıklamada, "Yıllardır sürdürdüğü insan hakkı savunuculuğu ve hekimlik görevi kriminalize edilerek suçlama konusu yapıldı. İsnat edilen suçlamalar akıl alır gibi değil, maddi ve somut delil aranmaksızın tutuklandı" dedi.
"Savaş bir halk sağlığı sorunudur" açıklaması yapan TTB'ye 30 Ocak 2018'de de polis operasyonu düzenlenmişti. O dönem TTB Merkez Konseyi üyesi olan Dr. Gökalp gözaltına alınan doktorlar arasındaydı. Doktorlar, savcılık ve hakimlik ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.