'Tüm sektörlerde kan kaybı var' dedi ve uyardı: Kasım ayında...

Abone ol

Birgün yazarı, iktisatçı Hayri Kozanoğlu işsizlik rakamlarına dikkat çekerek, "Ardı ardına gelen intihar haberlerine şaşırmamak gerekiyor. Yurttaşını böyle umutsuz, çaresiz hale düşürenler utansın demekten başka elden bir şey gelmiyor." dedi.

Hayri Kozanoğlu, bugünkü "İşsizlik yüzde 15’e doğru gidiyor" başlıklı yazısında, "Kasım veya Aralıkta işsizlik yüzde 15 barajını da aşacak. İşsiz yurttaşlarımızın sayısı 5 milyonu geçecek. " uyarısında bulundu.

Tüm sektörlerde sıkıntı yaşandığını belirten Kozanoğlu'nun yazısı şöyle:

İşsizlik oranı Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını içeren Ağustos döneminde yüzde 14’e yükseldi. Bu geçen yılın ayrı dönemine göre yüzde 2,3’lük bir artışa denk geliyor.

Tam 4 milyon 650 bin yurttaşımız işsiz. Geçen yılla karşılaştırılınca neredeyse 1 milyon 980 bin kişilik bir artış söz konusu. İşin daha da vahimi, son 1 yılda işgücüne 191 bin kişi katılmış. Diğer bir ifadeyle ‘nasıl olsa iş bulmam’ düşüncesiyle çok az kişi istihdam piyasasına adım atarken bu insanlar açıkta kaldığı gibi çalışan sayısı da 789 bin azalmış.

TARIM DIŞI İŞSİZLİK

Dünyada ekonomik analizlerde daha çok tarım dışı işsizlik oranı dikkate alınır. Bu oran da yüzde 16.7’ye tırmanmış durumda. Genel eğitimi yansıtan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 14.2 düzeyinde bulunuyor.

GENÇLERİN YARISI ÜRETKEN FAALİYETLERİN DIŞINDA

Gençler için daha korkutucu bir tablo söz konusu:15-24 yaş arasında işsizlik oranı yüzde 27.4. 2018’in aynı dönemine göre yüzde 6.6’lık ciddi bir sıçrama gerçekleşmiş durumda. Muhtemelen ekonomik krizden geçerken emekliliği gelenler refahları daha da düşmesin diye veya aile fertleri arasında işini kaybedenler olduğu için pozisyonunu terk etmiyor, gençlerin de önü açılmıyor. Gençlerin yüzde 30.1’i ise ne eğitimde, ne istihdamda ; bir anlamda ne bugüne ne geleceğe yönelik umut taşıyor. Buradan kaba taslak gençlerin yarısının tamamen üretken faaliyetler dışında kaldığını; umutsuz, eğitim ve üretim becerilerinden yoksun ‘’kayıp bir kuşağın’’ gelmekte olduğunu söyleyebiliriz. Haliyle toplum bunun olumsuz ekonomik, politik ve sosyal sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacak.

100 KİŞİNİN SADECE 46’SININ BİR İŞİ VAR

Türkiye’de işgücüne katılma oranı yüzde 53.9. Böylelikle işsizleri düşünce, her 100 kişiden ancak 46’sı üretim sürecinde kendine yer bulabiliyor. Çalışacak yaştaki nüfusun yarısında bile istihdam edemeyen bir ekonominin haliyle başarı şansı bulunmuyor.

KADINLARIN DURUMU DAHA VAHİM

Kadınlarda işsizlik oranı erkeklerden de yüksek ve yüzde 17.6. Bunun anlamı her 100 kadından ancak 28.9’u olanağına sahip. Tarım dışı kadın işsizlik oranı ise yüzde 22.9. Çünkü kadınların önemli kısmı verimliliği çok düşük tarım sektöründe istihdam ediliyor.

TÜM SEKTÖRLERDE KAN KAYBI VAR

Çalışan sayısının 789 bin azaldığını belirtmiştik. Sektörel döküme gelince; en büyük kan kaybının 496 bin kişiyle inşaatta yaşandığını görüyoruz. Sanayide 179 bin, hizmetlerde 20 bin, tarımda 94 bin olmak üzere tüm sektörlerde istihdamın azaldığı ürkütücü bir tablo ortaya çıkıyor.

KASIMDA YÜZDE 15 İŞSİZLİK OLASI

Kış aylarıyla birlikte muhtemelen Kasım veya Aralıkta işsizlik yüzde 15 barajını da aşacak. İşsiz yurttaşlarımızın sayısı 5 milyonu geçecek. Görüldüğü kadarıyla yeni ekonomi programındaki (YEP) 2019 yılı yüzde 12.9 hedefi dahi tutturulamayacak. Zaten bu ekonomi yönetiminin, sürekli ‘’başarılı olduğundan dem vururken’’, işsizliği düşürme konusunda bir iddiası bile yok.2022’de işsizliği düşürme tek hanelere, o da yüzde 9.8’e inmesi hedeflenmiyor. Bu tempoyla ne yazık ki o oranların yakalanması bile imkansız görünüyor. Öyleyse ardı ardına gelen intihar haberlerine şaşırmamak gerekiyor. Yurttaşını böyle umutsuz, çaresiz hale düşürenler utansın demekten başka elden bir şey gelmiyor.

Dolar bu hafta kaybettirdi; altın kazandırdı Ekonomi EYT sigorta başlangıcı nedir? Meclise geldi mi? Ekonomi ‘Örtülü ödenek’ rekor üzerine rekor kırıyor Ekonomi Volkswagen'den kritik Türkiye'de fabrika açıklaması Ekonomi