Tunç Soyer: 'Biz risk alıyor ve elimizi taşın altına koyuyoruz'

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediyes Başkanı Tunç Soyer, İZSU'nun bütçesi hakkında Belediye Meclisi'nde değerlendirmede bulunarak bilgileri paylaştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan yedinci birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) Genel Kurulu’nun yapıldığı toplantıda İZSU’nun 2021 Mali Yılı Bütçe Taslağı ve 2021 (2021-2022-2023’ü de içeren) Yılı Performans Programı görüşüldü.

İz Gazete'den Gizem Taban'ın haberine göre; İZSU’nun 2021 bütçesi 3 milyar 164 milyon 177 bin TL olarak açıklandı. Ayrıca 2021 yılından itibaren kentte suya yüzde 15 zam yapılacağı belirtildi.

2021 BÜTÇESİ 3 MİLYAR 164 MİLYON

İZSU’nun 2021 Mali Yılı bütçesi 3 milyar 164 milyon 177 bin TL olarak açıklandı. Bütçe ve performans programına Cumhur İttifakı ret oyu verirken CHP ve İYİ Parti olumlu oy kullandı. İZSU’nun 2021 Mali Yılı Bütçe Taslağı ve 2021 Yılı Performans Programı mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

1 MİLYAR 200 MİLYON TL YATIRIM

Mecliste konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “1 milyar 200 milyon TL yatırım öngörüyoruz. Bütçe gelirimiz 2 milyar 160 milyon civarında. Popülist olan bir belediye olsaydık, risk almadan gidilirdi. Biz risk alıyor ve elimizi taşın altına koyuyoruz. Bunun popülizm olmadığını net bir şekilde ifade etmek isterim. Nisan 2019’dan bu yana yaptığımız su zammı yüzde 26.75.

Realite bu… 2021’de yapacağımız zammın oranı da rakamı da belli. Yüzde 15 gibi bir zam yapacağız. Temmuz’da bir zam yapılacaksa oturulur, konuşulur. Kısacası şu ana kadar yaptığımız zam yüzde 26.75. Ancak çok değişik rakamlar ifade edildi” dedi.

‘KÖRFEZ KISA SÜREDE TEMİZLENECEK’

Körfez konusunda yapılan eleştirilere de yanıt veren Başkan Soyer, “İç Körfez’de tespit edilen rakam yüzde 75.83, oksijen miktarı 5.71 miligram litre. Bu Körfez’in yüzülebilir olduğunun göstergesi. Benim çocukluğumda İnciraltı’nda, Üçkuyularda balık tutuluyordu. Şimdi hemen her yerde tutuluyor.

Meles, Arapderesi, Manda Çayı, Bostanlı Çayında derelerin ağzını temizledik, içeriye temiz su girmesini sağladık. Daha geride 20 civarında deremiz var, onları da yapacağız. 200 milyonluk ayrı bütçeyle drenaj kanalı olan iki kanalda ilk önce tasarruf edelim dedik. 2022’de 220 kilometrelik hattın ihalesini yapıp 2023’te bitireceğiz. Toplam 376 kilometre yağmur kanalı yapılacak ve bitirilecek.

Kazıma yine yapılır, yapıyoruz da zaten. Biz önceliği kirletmemeye verdiğimiz için bunu yapıyoruz. Yoksa proje orada duruyor. Biz kirletmemek yolundayız. Bunu yapacağız ve körfez çok kısa sürede temizlenecek, biz de bunu yapacağız” açıklamalarında bulundu.

‘İYİ NİYETLİYİZ, KARARLIYIZ’

Çalışmaların hızlı yapılmadığı konusundaki söylemlere de değinen Başkan Soyer, “Akarca ile ilgili bir yılı aşkın beklendi. Yüzmeye yasaklı bölge arkeolojik sit var denildi, Ödemiş’le ilgili izin süreci uzadı. Bakanlıktan onay almamız ayları yılları buluyor. Hantallık dediğiniz şey İZSU’nun yavaş çalışmasından değil, ilgili kamu kurumların senkron tutturamamasından. Bu konularda son derece iyi niyetliyiz, kararlıyız. Beraber çalışmayı planladığımızda bu sorunlar bitecek” dedi.

‘PANMİDEN SONRA BİZİ BEKLEYEN EN BÜYÜK ŞEY KURAKLIK’

Kiraz’daki su sorunu ile ilgili muhtarlar başta olmak üzere çeşitli kurumlarla görüşme yaptıklarını söyleyen Başkan Soyer, “Bir arkadaşımız ‘5 yıl önce 10 metreden su çekerdik’ dedi. Kiraz’da 5 kuyunun 3’ünden su alıyor 2’sinden alamıyor. Doğa DSİ, İZSU ayırt etmiyor ki. Bu suların çekilmesiyle alakalı bir mesela. Bir de silaj meselesi. Biz sürekli ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Kaçak suyu konuşuyoruz ama silaj üretimi yüzünden suyu çar çur ediyoruz. Şimdi tekrar aklımızı başımıza toplamak zorundayız. Bu sürdürülebilir değil. Bizim aklımızı başımıza toplayıp hayvancılık için nasıl bir yem kullanacağız onu bulmalıyız.

Bizim en büyük hedefimiz suyu nasıl tasarruflu kullanırız. Hep birlikte konuşmamız gereken mesela silajdan vazgeçilmesi. Bugün 300 metrede su bulamıyoruz beş sene sonra 600 metrede bulamayacağız. Bu şehrin seçilmiş en güçlü grubuysak bunu hep birlikte yapabiliriz. Öncelikle olarak tasarrufa kafa yormalıyız. İzmir ile ilgili bir seferberlik mi ilan edeceğiz onu bulmalıyız. Pandemiden sonra bizi bekleyen en büyük şey kuraklık” açıklamalarında bulundu.

‘TAŞKIN VE YAĞMUR SUYU PROBLEMİNİ ÇÖZÜYORUZ’

Toplantıda, İZSU’nun 2021 bütçe taslağı ve performans programına yönelik söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu şunları söyledi:

“İZSU’nun bir stratejik planı var. Bu stratejik plan ilke ve hedeflerinden bağımsız olmayacaktır. Çünkü bu stratejik plan Büyükşehir Belediye Başkanımızın ortaya koyduğu perspektifle örtüşmektedir. O hedefler de iZSU’nun İzmir halkına daha iyi hizmet etmesini sağlayacak hedeflerdir. İZSU İzmir’e içme suyu ve atık su hizmetlerinin ekonomik etkin verimli kaliteli adil erişim imkanıyla sürdürülebilir bir şekilde sağlamayı kendisine misyon edinmiş bir kuruluşumuzdur.

Özel bir yassı vardır, kendi kaynaklarıyla kendi imkanlarıyla bu hizmeti sürdürmektedir. Bunu dışında bir kaynağı yoktur. Örnek verecek olursak ESHOT gibi büyükşehir bütçesinden bir aktarım almamaktadır. İzmir’in 11 ilçesinde vatandaşlarımız çeşmeden akan suyu kana kana içebilirler.

İçemediğimiz ilçeler var mı? Var. Zaten İZSU’nun hedeflerinden biri de İzmir halkının 30 ilçede çeşmeden akan suyu kana kana içmesini sağlayacak önlemleri almak ve performansı ortaya koymaktır. İZSU’nun hedefi içme suyu ve su arıtma işini doğru bir şekilde yapmak ve İzmir halkının hizmetine sunmaktır. 2021 yılı için de içme suyu hattında ve yönetiminde devam eden işler var, atık su çalışmalarında önemli faaliyetler sürdürülüyor.

Görev süremizin sonunda 373 km yağmur suyu ayrıştırma hattını halletmiş oluyoruz. Körfeze kirlilik yükü bindiren bu meselenin yüzde 70’ini halletmiş oluyoruz. Yine körfezin kirlilik yükünü artıran önemli yerlerden biri de Üçkuyular Havzası. Bu da 2021 yılı sonunda bitiyor. Bu şekilde taşkın sorunu ve yağmur suyu problemini çözüyoruz.”

‘YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ MÜMKÜN’

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefine her gün daha da yaklaştıklarını belirten Özuslu, “Körfez konusunda eleştiriler geliyor ama körfez kirli değil. Çünkü Bakanlığın ortaya koyduğu standartlara baktığınızda kirli körfezden bahsedilemiyor. Ama bu daha iyileştirilebilir mi? Tabi ki. Sayın Başkanımızın yüzülebilir körfez hedefi doğrultusunda bu iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Dereleri doğru bir şekilde ıslah edersek, körfeze derelerden giden suları kontrol altında tutabilirsek körfezin kirlilik yükünü azaltacağımız anlamına gelir.

Körfez, derelerle atık suyla kirletilmediği sürece körfez kendi kendini temizleyebildiği için yüzülebilir körfez hedefi hayal değil, mümkün! 68 arıtma tesisini yapmış bir belediyeyiz. Bu önemli. Çünkü İzmirli bu arıtmadan fayda görüyor. İZSU birçok arıtma tesisinin yapımı ile ilgili de faaliyet sürdürüyor. İZSU, atık suların arıtılarak tarımda kullanılması üzerine bir proje geliştiriyor. İrsaliye hatlarıyla ilgili çalışmalar sürüyor, Foça’da tamamlandı. Kayıp kaçak oranımız yüzde 70’di, şimdi ise bu oran yüzde 50 azaldı. Diğer çalışmaların da takipçisiyiz” diye konuştu.

‘YAŞADIĞIMIZ AHVAL ÜLKENİN YAŞADIĞINDAN FARKLI DEĞİL’

Ülke ekonomisindeki sorunların yerele de yansıdığına dikkat çeken CHP’li Özuslu, “Bizim yaşadığımız ahval ülkenin yaşadığından farklı değil. Döviz, elektrik fiyatları burada da artıyor. Bunlar ekonominin, iktidardaki siyasi yöneticilerin kendilerinin aldıkları önlemlerle yürüyen işler.

İZSU da vatandaşın, İzmir’in su ihtiyacını kaliteli ve en ekonomik olarak sağlamakla görevli, kurumun ihtiyaçlarına girdilerine bakarak bir fiyat politikası belirliyor. İZSU’nun İzmir’in hakettiği kaliteli suyu en iyi şekilde sunabilmesi için bütün bu maliyetleri rasyonel olarak fiyatlara yansıtmak durumundadır. Bunun dışında Katı Atık Bedelleri İZSU’dan sorulmamalı. Vicdanen o faturanın içinde Katı Atık Bedeli’ni hesaba katarak kurum performansını değerlendirmemeli” ifadelerini kullandı.

‘DEVLETİMİZDEN PARA ALMAK İSTİYORUZ’

İller Bankası’ndan para alamadıklarını dile getiren Özuslu şöyle konuştu: “İZSU, 1 milyon 930 bin 625 aboneye hizmet veriyor. 1236 hektar hizmet alanı var. 30 ilçeye yılda 292 milyon metreküp su veriyor. Barajlardan, Devlet Su İşleri’nden bu suyu alıyoruz fakat devletimizden bir talebimiz var. Arkadaş, niçin bu suyu konutlara uygulanan en yüksek bedelle İZSU’dan alıyorsun? Konutlara uygulanan en yüksek baremden bize veriliyor, vermesin. En düşük fiyattan versin. İller Bankası kredilerimizi ne olur açın. İZSU’ya dünyanın birçok yeri para verirken biz İller Bankası’ndan para alamıyoruz. Biz devletimizden para almak istiyoruz. Bunu da dillendirmiş olalım.”

‘HİÇBİR DEREMİZDE KOKU YOK’

Koku tartışmalarına da değinen Özuslu, “Kokunun önemli noktalarından bir tanesi mevcut hatlar. Şehir içindeki kanalizasyon ağı. Yazın kuruma olduğunda buralarda biriken terrasubatlar koku yapıyor. Ancak o lokaldeki hattın kuruma sonucu olan bir koku, olabilen bir şey. Başka derelerden bir koku var mı? Hiçbir deremiz yok. Gidip yerinde inceleyebiliriz. Çiğli’de büyük tesisimiz var. Oranın bir çamur depolaması var. O çamurdan dolayı da bir koku yok. İZSU bunu iş edinmiş, önlemleri alınmış. Özellikle yazın bir koku geliyor. Çiğli’nin olduğu yerde tek tesis biz miyiz? Etrafımızda ne var? İzmir Büyükşehir Belediyesi oradan çıkan bacaları, atık suları kontrol edebiliyor mu? Hayır. Oradan geliyorsa ne yapacağız? Birlikte inceleyebiliriz” açıklamalarında bulundu.

‘DENGELİ BİR BÜTÇE’

Özuslu ayrıca, “Bu çıkan tabloda eksikleri, yapması gerekenlerin de bir arada tutarak ve hesap ederek İZSU’nun İzmir’e doğru kaliteli, rasyonel ve ekonomik hizmet etmek için ortaya bir perspektif koyduğunu belirterek bu yıl ki performans planının İzmir’imize hayırlı olmasını diliyorum. Bu bütçe ihtiyaçları kapsayan dengeli bir bütçedir” dedi.

SARAY İTTİFAKI’NDAN ELEŞTİRİ

AKP ve MHP Grubu İZSU’nun 2021 bütçe taslağı ve performans programına eleştirilerde bulundu. CHP’li meclis üyeleri ise eleştirilere tek tek yanıt verdi.

FATURA MALİYETLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Eleştirilerin ardından açıklamalarda bulunan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İZSU’nun çalışmaları hakkında da detaylı bilgilendirme yaptı. Kökkılınç şöyle konuştu: “Su faturalarındaki maliyetler ile ilgili açıklama yapmaya ihtiyaç var. Kamuoyu bunları bilmeli. 2019 Eylül ile 2020 Eylül mukayese edildiğinde makine-ekipman-teçhizat giderleri, personel maliyetleri, mal ve hizmet alımları, yapım işleri maliyetlerinin ciddi oranda arttığı görülüyor. Örnek verecek olursak; enerjide yüzde 26, dövizde yüzde 40, devirde de yüzde 42 artış görülmüştür. Maliyetlerin bu kadar yükseldiği ekonomik şartlarda su fiyatlarının yüzde 15 gibi makul bir seviyede artırılmasını çok doğal karşılamak gerekiyor. İki kişilik bir ailenin 2020 Ekim ayına ait su ve elektrik faturalarını karşılaştırdığımızda elektrik faturası KDV dahil 94 lira, su faturası KDV dahil 78 lira olup su faturasının yalnızca 39 lirası su bedeli olarak İZSU’ya geliyor. Yani İZSU’ya giren bedel yalnızca 39 liradır, yaklaşık 30 lirası katı atık bedelidir o da İZSU tarafından ilçe belediyelerine kuruşu dokunulmadan aktarılmaktadır. Bunun çok açık ve net bir şekilde görülmesi gerekiyor.”

Yenimahalle Belediyesi'nden vergi uyarısı Yurttan Haberler İzmir'de kısıtlamanın ikinci gününde cadde ve meydanlar sessizliğe büründü Yurttan Haberler Antalya Büyükşehir’den miniklere diş sağlığı eğitimi Yurttan Haberler Mansur Yavaş duyurdu! Ankara'da otobüs ve metro seferlerine yeni düzenleme Yurttan Haberler