Tunç Soyer su zirvesinde konuştu: Akılcılığını yitirmiş uygulamalar var

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte 2 gün boyunca gerçekleşecek olan, ‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte 2 gün boyunca gerçekleşecek olan, ‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

Gerçek İzmir'den Mehmet İşler'in haberine göre, dünyanın susuzluğa ve kuraklığa doğru gittiğini ifade eden Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 11 büyükşehir belediye başkanının öncülüğünde hazırlanan manifestoyla da vatandaşlara ve yetkililere çağrı yapıldı. Fuar İzmir’de düzenlenen zirveye CHP Genel Başkan Yardımcıları, İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer manifestoya imza atan 22 belediye başkanı olduğunu vurgularken önemli açıklamalar yaptı.

TÜRKİYE’DE SON 60 YILDA MARMARA DENİZİ’NDEN DAHA BÜYÜK SULAK ALAN KURUTULDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Dünya Su Günü’nde, hafif yağmurlu ve bereketli günde İzmir’de su politikasının temellerinin atıldığı bu tarihi buluşmaya hoş geldiniz. Türkiye’de son 60 yılda Marmara Denizi’nden daha büyük sulak alan kurutuldu. Sağlıklı akan ekosistem neredeyse kalmadı. Yeraltı suları yüzlerce metre derinlere çekildi. Ülkemiz susuzluk kuraklık nedir bilmezdi bereketli topraklarımız bu dönemde bununla tanıştı. Her yıl suyumuz yetecek mi kaygısını taşıyoruz. Suyumuz yarım asrı aşkın süredir yanlış yönetiliyor. İklim krizi kuraklığı her gün daha fazla büyütürken ne yazık çağın gereğini yerine getiren yeni bir su politikası yerine eski yöntemler uygulanıyor” dedi.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ YORUMA AÇIK VE KEYFİYET İÇERİYOR

Belediye Başkanı Soyer, “Daha 3 gün önce dünya kuraklıkla pençeleşirken Türkiye’de sulak alanların korunması yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Yoruma ve keyfiyete açık şekilde uygulamalara izin verildi. 2019 verilerine göre ülkemizin suyunun yüzde 77’si tarımsal sulamada kullanılıyor. Akılcılığını yitirmiş uygulamalar var. Artık bereket değil kuraklık tohumları serpiliyor. İzmir’de başka bir tarım mümkün diyerek bunu tersine çevirmeye başladık. Susuzluğun bir kader olmadığını belirtmek için yeni bir vizyon ortaya koyuyoruz. Başka bir su yönetimi mümkün anlayışına 22 belediye başkanımız imza attı” ifadelerini kullandıç

DİĞER BAŞKANLAR NE MESAJ VERDİ?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Tunç Başkan’a gerçekten çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de çok gereksiz tartışmalar var. Dünyanın ve Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren çok önemli konuların tartışılması gerekiyor. Bunu gösterdiği için ona teşekkür ediyoruz. Su ve verimli toprak bundan 30-40 yıl sonra çok önemli şeyler olacak. İklim değişikliğiyle bunu hissetmeye başladık. Engellenemezse bunun artacağı belli. Bunu görüp önlem almak bunu tartışmak son derece değerli” dedi.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Burada Türkiye nüfusunun yarısından fazlasını temsil eden büyükşehir belediye başkanlarım var. Burada olmaktan çok mutluyum. Doğal su kaynaklarımızı korumalıyız. Özellikle de yer altı kaynaklarımızı çok ciddi bir şekilde vahşice kullanıyoruz. Özellikle kaçak açılan sondaj kuyularına acilen önlem alınmasına inanıyorum. Tarımda modern sulama sistemlerine geçilmeli. Ürüne göre su sarfiyatı da çok önemli. Bir planlama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Susuzluk bizi yönetmeden biz suyu yönetelim” ifadelerini kullandı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Suyun insan hayatı ve diğer canlıların yaşamındaki önemini tekrarlamaya gerek yok. Evlerimizde zaman zaman yaşanan birkaç saatlik su kesintisinin bile hayatımızı nasıl eziyete dönüştürdüğünü hepiniz yaşamışsınızdır. Kısa süreli durumun bile önemini hepinizin anlayabildiğini düşünüyorum. Bilinenin aksine su zengini olmayan topraklarımız vardır. Ülkemizdeki akarsu, dere, göl, çay ve sulak alanlar, yer altı suları olarak fakir olduğumuzu hepimizin kabul etmesi lazım. Bugün için 85 milyon nüfusa sahip olan bu topraklar geleceğimizi su bakımından güvence altına almamızı ortaya koyuyor. Göller kuruyor. Zor duruma düşeceğimiz fakirliğe doğru gidiyoruz. Çoğu insanımız istediğim kadar suyu kullanabilmeliyim diye bizlerden hizmet bekliyor. Bu yanlış bir algı… Suyun parasını ödediği müddetçe istediği kadar su kullanabilme algısını değiştirmeliyiz. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Bunu anlatmak zorundayız. Suyun verimli kullanımı konusunda da özellikle tarımla uğraşan kesimi aydınlatmalıyız. Bu hepimize düşen görevdir” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “COVİD-19 geldi ve kapıyı çalmadan girdi, hepimizi rahatsız ediyor. Bütün bilim insanları cansiperane çalışıyor. Diğer taraftan su meselesi var. Türkiye su konusunda fakir deniyor, biz de buna şahitlik yapıyoruz. Kuraklığa doğru gidiyoruz. Dünyanın 3’te 2’si suyla kaplı... Ama bizim içme suyu ve kullanma suyu olarak kullanacağımız bunun yüzde 2’si. Bunu hem içme hem de kullanma açısından muhafaza etmeliyiz. Dünyada 2 önemli öğe var. Bir tanesi güvenli gıda bir tanesi teknoloji… Dünya teknoloji 5.0’ı konuşurken biz hala 2 buçuklardayız. Bugünkü toplantı çok önemli… Burada alacağımız kararlar ortak yürüyüşümüzü belirleyecek. Sağlık ve bilim olduğu zaman siyasetin bir tarafta olması lazım…” diye konuştu.

Muğla’daki buluşmaya katılan fakat mazereti olduğu için İzmir’deki zirvede yer alamayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise video gösterimiyle suyun önemine dair konuşma yaptı.

Sürdürülebilir su politikaları zirvesi İzmir'de başladı Yurttan Haberler Tunç Soyer Danıştay kararı hakkında konuştu: 'Bu yanlıştan geri dönüleceğini umuyorum' Yurttan Haberler Tunceli'de, Nevruz kutlandı Yurttan Haberler Kırklareli'nde yaşayanların mutluluğu tescillendi Yurttan Haberler