Tunus'ta hayat durdu
Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta 650 binden fazla kamu çalışanı, maaşlarına zam yapılması talebiyle greve gitti.
Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta 650 binden fazla kamu çalışanı, maaşlarına zam yapılması talebiyle greve gitti.
Ülke genelinde uygulanan bir günlük grev nedeniyle tüm devlet daireleri kapatıldı, öğrencilerin güvenliği gerekçe gösterilerek, okulların tamamı tatil edildi. Hayatın durma noktasına geldiği Tunus’ta havalimanı çalışanlarının da greve katılmasıyla dış hat uçuşlarında aksamalar yaşandı.
Grev nedeniyle birçok ticari hava yolu şirketi seferlerini iptal etti. Tunus’un merkezindeki UGTT sendikası önünde toplanan binlerce kişi, “Halk hükümeti devirmek istiyor” sloganları attı. Son olarak ülkenin önemli siyasi güçlerinden olan Tunus Halk Cephesi’nin sözcüsü Hama Hammami, “Alın terini sömüren hükümeti devireceğiz” dedi.
HÜKÜMET TALEPLERE KÖR
Birgün gazetesinin haberine göre UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi, geçtiğimiz hafta basına yaptığı açıklamada, grevde ısrarcı olduklarını belirtmişti.
UGTT, grevden sonuç alınamaması halinde bir ay içinde yeni bir genel grev daha örgütleyeceklerini de açıklamışrı. Tabbubi, “Grevden sonra, meşru taleplerimizin gerçekleştirilmesi için baskıyı artıracak daha geniş ve kapsamlı adımlar atacağız” demişti. UGTT’nin “maaşlara zam” talebiyle 22 Kasım’da düzenlediği greve de ülke genelinde yaklaşık 700 bin kamu çalışanı katılmıştı.
IMF POLİTİKALARINA TEPKİ
Başbakan Yusuf Şahid liderliğindeki ulusal koalisyon hükümeti, bütçedeki açığı kapatmak için 2016’da Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan 2,8 milyar dolarlık kredi anlaşmanın şartlarını yerine getirmek gayretinde. IMF, Tunus hükümetinden gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 14’üne kadar varan kamu maaşları yükünü azaltmasını istiyor. Hükümetin geçen ekim ayında 150 bin kamu çalışanına zam açıklamasının ardından IMF’den “Tunus hükümetinin kamu maaşlarını kontrol altında tutması 2019 bütçesindeki hedeflerini tutturmasını kolaylaştıracaktır.” açıklaması geldi.