Turizm emekçileri borç batağında! 'Pandeminin sorumlusu bizler değiliz'
Koronavirüs salgını mağduru turizm emekçileri mağduriyetlerini anlattı. Emekçiler pandeminin faturasının kendilerine kesildiğini vurguladı.
Koronavirüs salgını dolayısıyla turizm adeta dibe vurdu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm istatistiklerine göre; 2020 yılının ilk 9 ayında ülkemize toplam 11,9 milyon ziyaretçi geldi.
Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Bu sayı 2019 yılında ise 51,7 milyondu. 1 yıl içerisinde toplam ziyaretçi sayısı yüzde 71,34 azaldı. Bu rakamlar turizm sektöründe ne kadar zarara girdiğini gözler önüne seriyor. Bu sürede turizme yapılan devlet destekleri de yeterli gelmedi.
2021 yılı da turizm sektörü için şimdiden iyi gitmeyeceği gözler önüne serdi.
Sezonun ne zaman açılacağı, açıldığında işsiz turizm personelinin ne kadarının iş başı yapacağının belirsizliği sürüyor. Yüzbinlerce mevsimlik turizm emekçisi, işsizlik ödeneği, kısa çalışma veya ücretsiz izin ödeneğinden yararlanamıyor. Mevsimlik turizm işçileri yaşadıkları sorunları BirGün’e anlattı.
Marmaris’te bir otelde temizlik personeli olarak çalışan Mürşittin Şahin, aylardır bir geliri olmadığını söyleyerek, “İşimiz askıya alındı. Aylardır işsizim. Geçen sene 3 ay çalıştık. Bu sene sezon ne zaman başlar bilmiyoruz. Bu belirsizlik bizi korkutuyor. 52 yaşındayım. Başka alanlarda çalışmak için başvuruyorum ama yaşımdan dolayı işe almıyorlar. Şu an evde yatıyorum. Borçlarım çok birikti. Kredi kartlarına üzerinden haciz gelir yakında. Sezonun kontrollü olarak bir an önce açılmasını istiyorum. Bu sene kısa ödenekten de yararlanamadık. İşsizlik maaşı için başvurdum. Askıda olduğum için aldığım işsizlik parasını da geri yatırmamı istediler. Halim perişan” diye konuştu.
PANDEMİ SORUMLUSU BİZLER DEĞİLİZ
Bodrum’da kafeterya sorumlusu olarak çalışan Ümit Köse de, “Bizler yazın çalışıyoruz, kışın o parayla geçiniyoruz. Geçen sene zor bir süreç geçirdik. Borçlarımız birikti. Normalde sezon Mart ayında açılması gerekiyordu. Yine bir belirsizlik hakim. Borç yüküne girdik. Onları ödeyemiyoruz. Bu senenin belirsiz olması bizim canımızı çok sıkıyor. Sezon açılsa da nasıl kısıtlamalarla açılacak bilemiyoruz. Geçen sene 3 ay çalıştık. Turist yoktu. Kapasitemizin yüzde 50’si ile çalıştık. Bu sürecin hesabını bize ödetmeye çalışıyorlar. Birçok arkadaşımız bu süreçte başka alanlara geçti. Birçok yer açık. Artık bizlerin de açılmasını istiyoruz. Pandeminin sorumlusu bizler değiliz” şeklinde konuştu.
SEKTÖRDE ÇALIŞACAK İNSAN BULAMAYIZ
Marmaris’te bir otelde aşçılık yapan İsmet Yılmaz da “Askı süremiz devam ediyor. Geçen sene 3 ay çalıştık. Bir yıldır iş yok. Askılar için bir ödenek çıktı. O da kesildi. Turizm işçileri devre dışı kaldı. İkinci sınıf insan muamelesi görüyoruz. Sezonun ne zaman başlayacağına dair bir şey söylenmiyor. Her şey kaos. Borçlar birikti. Elimizi nereye atsak artık yanıyor. Sektörde bazı arkadaşlar kısa ödenekten yararlanıyorlardı. Bu ödenek bir ay daha uzatıldı ama sonrası yok. Alınan kısa ödenekte zaten asgari. Sezon Nisan ayına kadar açılmazsa sektörde çalışacak insan bulamayız” ifadelerini kulandı.
Cankurtaran olarak çalışan Savaş Akyüz de, “Yazları çalışıyorum. 2020’de borçlar birikti. Bu sene pandemi biter dedik ama bitmedi. Şu anda kısa ödenekten yararlanıyorum. Miktar olarak yeterli değil. Biz yazın biriktirip, kışın harcıyoruz. Kısa ödenekte bunu yapmamızın imkan yok. Borçlarımız daha da birikti. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sezonun Nisan ayında açılması lazım. Yoksa turizm sektörü biter. Ülkenin en önemli gelir kaynağı turizm. Bu kaynak bitiyor. Biz işçiler de bitiyoruz” dedi.
***
TÜRK-İŞ’e bağlı Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yeri İşçileri Sendikası (TOLEYİS) Marmaris Şube Teşkilat Sekreteri Güven Erdoğan da şunları kaydetti: “Covid ile başlayan süreçte işçilerin kayıplarının en aza indirilmesi ise toplu iş sözleşmelerine en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Maaşlarını alamayan işçiler olmadı. Ama turizm alanında birçok yer sendikasız. Bu anlamda birçok turizm emekçisi zor durumda. Mevsimlik işçiler 6 ay çalışıp, 6 ay o parayı harcar. Geçen sene çok verimsiz bir 3 ay geçirildi. Tam sezon çalışılmadı. İşçiler onun yüküyle bu seneye girdiler. Bu sene de sezon tam açılmıyor. İşçiler ne yapacak bilmiyorlar. Hepsi borç batağında. Birçok alan değiştiriyor. İşçiler bu dönemde 2.sınıf insan muamelesi gördüler. Tüm işçilerimiz borç batağına girdi. Turizm işçileri unutuldu.”