Türk vatandaşları Ankara Anlaşması ile 31 Aralık 2020'ye kadar İngiltere'de iş kurabilecek

Abone ol

Türk vatandaşları 31 Aralık 2020 olan geçiş süreci sonuna kadar Ankara Anlaşması’na başvuru yapabilecek.

İngiltere 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nden (AB) resmen ayrılmış olacak. Ankara Anlaşması ile bu ülkede iş kurabilen Türk vatandaşlarının aklında ise Brexit sonrası bu anlaşmanın devam edip etmeyeceği var.

Euronews'in haberine göre, Türk vatandaşları 31 Aralık 2020 olan geçiş süreci sonuna kadar Ankara Anlaşması’na başvuru yapabilecek. İngiltere bu tarihten sonra başvuru kabul etmeyecek. 31 Aralık 2020 sonuna kadar başvuru yapan kişilerin hakları devam edecek.

Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) Türk vatandaşlarına İngiltere’de iş kurarak yerleşme imkanı tanıyor. Son yıllarda binlerce Türk vatandaşı Ankara Anlaşması yoluyla bu ülkeye geldi.

Brexit’ten sonra Ankara Anlaşması, İngiltere açısından sona erecek. Türk vatandaşları artık iş kurup İngiltere’ye yerleşmek için uygulamadan yararlanamayacak. İngiltere’nin AB’ye yükümlülükleri 31 Aralık 2020 sonuna kadar devam ediyor. Bundan dolayı Ankara Anlaşması da bu tarihe kadar yürürlükte kalacak. 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurular kabul edecek. 1 Ocak 2021’den itibaren ise başvuru alınmayacak. Yeni bir değişiklik olmazsa 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurularını yapmış olanların başvuruları değerlendirilecek.

ANKARA ANLAŞMASI'NDAN YARARLANANLARIN DURUMU

Son birkaç yılda binlerce Türk vatandaşı bu anlaşmadan yararlanarak İngiltere’ye geldi. Bu kişilerin kalıcı oturum almaları için en az 5 yıl İngiltere’de faaliyet gösteriyor olmaları gerekiyor. Bu kişiler Brexit’ten önce Ankara Anlaşması vizesi alanların durumunu merak ediyor.

Londra merkezli uluslararası avukatlık bürosu Garth Coates'ten AB Göçmenlik Hukuku Uzmanı Tamer Ulay bu anlaşma ile İngiltere’de faaliyet gösterenlerin durumuna şöyle açıklık getiriyor: “İngiliz hükümeti, Ankara Anlaşması’nda bulunanların Brexit sonrasında haklarının ne olacağına dair geçtiğimiz ocak (2019) ayında bir niyet açıklamasında bulundu. Bu açıklamaya göre, Brexit tarihinde ülkede Ankara Anlaşması ile bulunanların hakları korunacak. Vize uzatımları ve kalıcı oturum başvuruları şu anki yasaya göre işleme alınacak.”


SÜRESİZ OTURUM ŞARTLARI

Ancak Tamer Ulay bu durum geçici bir süre için geçerli olduğu uyarısında da bulunuyor: “Ne demek geçici bir süre? 5 yıllık geçici bir sürenin verilmesi öngörülüyor. Bu süreç zaten kalıcı oturum almak için yeterli bir zaman olacak. Bu süreç sonunda Ankara Anlaşması’nda olanların kalıcı oturum almaları gerekecek. Çeşitli nedenlerle, örneğin İngilizce sınavını geçemez iseler veya İngiltere’de yeterince ikamet etmemiş iseler, o zaman kalıcı oturum alamayacaklar. Bu durumda, geçişi süreç sona erdiğinde ülkeden ayrılmaları istenebilecek.”

TEMYİZ DURUŞMASI 26 MART'TA

İngiltere’ye kendi işini kurarak yerleşen Türk iş insanları için süresiz oturum başvuruları Haziran 2018’de zorlaştırıldı. Daha önce 4 yılın sonunda kalıcı oturuma başvurulurken bu süre 5 yıla çıkarıldı. Başvurulara ücret getirilmesi, İngilizce ve kültür testi gibi değişiklikler Türk toplumu tarafından tepkiyle karşılandı. Ayrıca yeni koşulların geriye dönük şekilde uygulanması binlerce Türk vatandaşını zor durumda bıraktı. Türklerin bu itiraz ettikleri temyiz başvuru süreci devam ediyor. Duruşma 26 Mart 2020 tarihinde gerçekleşecek.

Avrupa'nın kalbi yer değiştirdi Dünya Rusya’dan Çin kararı! Askıya alındı Dünya Rusya'da dev stadyum çöktü, bir işçi hayatını kaybetti Dünya Hong Kong’da koronavirüs grevi! Dünya