Türkiye artık yabancıya cennet: Yerli turist tatile gidemedi, işletmeler sıkıntıda, memurlar köye taşınmak zorunda kaldı

Abone ol

Sarıkaya, turizm bölgelerinde yaşananları aktardığı yazısında yerli turistlerin rezervasyon yaptırmadığını, otellerin ise ciddi sıkıntıda olduğunu kaydetti. Sarıkaya'nın konuştuğu bir turizmci alkole gelen zamlar işletmeleri sıkıntıya soktu.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, “Yerli turist patladı…” başlıklı yazısında, turizm bölgelerinde yaşanılan sıkıntıları aktardı.

Yabancıların tatillerini en az 6 ay önceden ayarladığını ve döviz kuru nedeniyle Türkiye’de kendileri için uygun fiyata lüks tatil yaptıklarını aktaran Sarıkaya, yerli turistlerin ise henüz rezervasyon yaptırmadığını kaydetti.

Turizmcilerin ve işletme sahiplerinin yerli turisti beklediğini kaydeden Muharrem Sarıkaya, yazısını şöyle sürdürdü:

“Ancak tatil bölgelerindeki fiyatlara bakıldığında umudu tetiklemesi için bir neden de görünmüyor. Sadece yerli turist değil, çalışanından yerleşik halkına, bürokratından dönemsel hemşerilere, esnafa kadar herkes için tatil bölgesinde yaşamak sorun haline gelmiş.

Hatta o denli ki otel sahipleri ve üst düzey yöneticileri de içinde bulunduğu ekonomik açmazla boğuşuyor…”

YERLİ TURİST İÇİN 10 GÜNLÜK TATİLİN BEDELİ 75 İLE 100 BİN LİRA CİVARINDA

“Yerli turistler ki çok az sayıda varlar ancak geçmiş yıllarda yaptıkları tatile beşten, üçe veya dört yıldıza düşerek gelebilmiş” diyen Sarıkaya, “Çünkü dört kişilik bir ailenin sadece yarım pansiyon otel masrafı ortalama 4 bin lira civarında. Buna yol parası ve öğle yemeği de eklendiğinde 10 günlük bir tatilin bedeli 75 ile 100 bin lira civarına geliyor. Bu da lüks olmayan ortalama bir otel için geçerli…” ifadelerini kullandı.

BÜROKRASİ KÖYE TAŞINDI

Turizm bölgesinde görev yapan bürokrat ve memurların durumunun da kötü olduğunu belirten Sarıkaya, yaşananları şöyle aktardı:

“Çünkü herkesin evini yabancıya kiralama derdine düştüğü örneğin Bodrum’da oturacak ev bulamıyor; bulsa da aldığı maaşın onu karşılamasına olanak yok. O nedenle ağırlıklı bölümü içerdeki ilçelere veya köylere taşınmış. Ancak bu kez de benzin masrafı ağır yük oluşturmuş…

TOKİ’den bürokratlar için lojman istenmiş, onlar da yapıp bürokratlara satma gibi bir yöntem geliştirmiş.

Anlaşılan o ki evi alan bürokrat anında tayinini veya emekliliğini ister çünkü evden alacağı kira maaşının çok üstünde…”

Otellerin çalıştıracak deneyimli eleman bulmakta sorun yaşadığını kaydeden Sarıkaya, “Buna Pandemi döneminde oteller çalışan sayısını azaltınca bu işte tecrübeli olanların ağırlıklı olarak evlere veya yazlıklara hizmetli olarak gitmeleri neden olmuş. Otellerden asgari ücret veya biraz üzerinde maaş yerine, zengin birinin evinde çalışmak ücret açısından çok daha cazip hale gelmiş. Bu da otellerde kalifiye eleman sorununu ortaya çıkarmış” diye yazdı.

İÇKİYE ZAM TURİZMCİYİ VURDU: BU TATİL SEZONU SONUNDA BİRÇOK İŞLETMENİN SIRF BU NEDENLE ÇÖKECEĞİNİ İDDİA EDİYOR

Otellerin içki fiyatlarına gelen zamlardan kötü etkilendiğini kaydeden Habertürk yazarı Sarıkaya, şöyle devam etti:

“Otelinin sorunu bununla da bitmiyor, girdi maliyetlerinin getirdiği ağır yük de bellerini bükmüş.

En çok yakındıkları da her şey dahil sistemi içinde turistin tükettiği içki…

Bu tatil sezonu sonunda birçok işletmenin sırf bu nedenle çökeceğini iddia ediyor…

Alkollü içecek fiyatlarına gelen ağır zammın kendilerini büyük yük altına soktuğundan yakınıyor.”

Psikolog Esra Ezmeci kendisine gelen cinsel içerikli itirafları anlattı: Armağan Çağlayan duyduklarına inanamadı Güncel Sakarya'da sır ölüm: Günlerdir haber alınamıyordu, evinde cansız bedeni bulundu Güncel CHP’li Sözcüsü Öztrak'tan Altılı Masa açıklaması: Kritik konularda anlaştık Güncel Hamile eşini sigorta parası için iterek öldürmüştü: Şaşkına çeviren gelişme Güncel