Türkiye, Çin modeline nasıl geçti? 'Herkes asgari ücretli, ucuz işçilik ülkesi'

Abone ol

Türkiye'nin Çin modeline geçtiğini yazan Karar yazarı İbrahim Kahveci, ortalama brüt ücretlerin de asgari ücret seviyesinde olduğunu, Türkiye'de ucuz işçilik döneminin olduğunu yazdı.

2021 yılının Aralık ayında Türk lirasının tarihi değer kaybı ve artışı durdurulamayan enflasyon ile birlikte AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin modelini işaret etmesi Türkiye'nin gündemine oturdu.

Çok işçi, düşük ücret ve düşük ücrete dayalı fazla üretime dayalı rekabet ile oluşan; parti-devlet kontrolündeki Çin modelinin Türkiye'ye uyarlanması yönünde açıklamalar büyük tepki çekse de liranın değerinin düşmesi, artan enflasyon alım gücünün gerilediği düşük ücretleri çalışanlar için beraberinde getirdi.

Tüketici fiyatları (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 5,46 artarken, yıllık enflasyon 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 61,14'e yükseldi. Artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle TÜFE'nin yüzde 61'e ulaşması bekleniyordu. ENAG ise enflasyonu yüzde 142.63 olarak hesapladı. Böylelikle maaş zamları enflasyon karşısında erirken ücretler geçtiğimiz yılın aynı döneminden daha düşük konuma geldi.

"TÜRKİYE, ÇİN MODELİNE GEÇTİ"

Karar yazarı İbrahim Kahveci, ekonomik verileri aktardığı yazısında Türkiye'de Çin modelinin uygulandığını savundu.

İbrahim Kahveci, "Bu vereceğim rakamlar SGK kayıtlarına dayanıyor. 2021 Ocak ayında 5.509 lira olan çalışanların aylık kazancı (brüt) 2022 Ocak ayında 7.734 lira aylık kazanca yükselmiş. Ortalama ücret artışı %40,4 Net asgari ücret artışı %50,5 Ortalama ücretin asgari ücretten daha az arttığı yerdeyiz. Özel sektörün genel maaş zam oranının asgari ücretin gerisinde kaldığını gördüğümüz yerdeyiz. Net ücrette asgari ücret ile ortalama ücret farkının %28,3’den yüzde 23,1’e düştüğünü görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kahveci, "Çalışan sayısının çok olduğu sektörlerde ortalama brüt ücrete bakıyorum: Perakende sektöründe 1 milyon 450 bin kişi çalışıyor. Aylık brüt ücret 6.305. Bu ne demek söyleyeyim: Asgari ücretten sadece 120 lira daha fazla maaş alınıyor. Yiyecek, içecek hizmetleri sektöründe 733 bin kişi çalışıyor. Aylık brüt maaşları 5.676 lira. Yani herkes asgari ücretli..." ifadeleriyle Türkiye'de ücretlerin düştüğünü, zamların enflasyon karşısında yetersiz kalmasıyla maaşların gerilediğini aktardı.

Kadınların erkeklerden daha az maaş zammı aldığını, farkta uçurumun arttığını yazan Kahveci, "Özetle ifade edelim. Ücret zammı çok düşük kalarak ucuz işçiliğe dayalı Çin Modelini güzelce uyguluyoruz. Nasıl mutlu musunuz? Ucuz işçilik herkese hayırlı uğurlu olsun...." ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Biberin kilosu 60 liraya yükseldi: Etiketlere gram fiyatı yazılıyor Ekonomi Ekonomist Mahfi Eğilmez açıkladı: Rusya'dan 'tehlikeli' altın kararı Ekonomi İlber Ortaylı: Asgari ücret İstanbul’da yasaklanmalı Ekonomi Bir trilyon borç: Yurttaş iflas etti, icra dosyaları patladı Ekonomi