Türkiye, Fransız öğretim görevlilerini sınır dışı eder mi?
Galatasaray Üniversitesi'nde görev yapan 15 kadar Fransız öğretim görevlisi Türkiye ve Fransa arasında yaşanan geriliminden ötürü sınır dışı edileceği ileri sürüyor.
AFP haber ajansına konuşan ve isimleri açıklanmayan 6 öğretmen, ilk kez bu yıl çalışma izinlerinin yenilenmesi için ek olarak Türkçe testine tabi tutulmak istendiklerini belirtiyor.
Euronews'in AFP ajansına dayandırdığı habere göre, yer alan habere göre, geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında Charlie Hebdo, Suriye ve Libya konuları üzerinden yaşanan gerilim sonrası boykot çağrıları yapılmıştı.
Habere göre bu dönemde ilişkilerdeki gidişata göre atılacak adımlardan biri de Fransız öğretim görevlerinin çalışma izinlerini uzatmamak olabilir.
Ne var ki, Eylül 2020'de öğretmenlere Türkçe testinden geçmeleri gerektiği ve en az B2 seviyesinde olanların ülkede kalabileceği iletilmiş. Öğretmenler Yüksek Öğretim Kurulu'ndan (YÖK) gelen bu talebin doğrudan Erdoğan'ın talimatı olduğunu düşünüyor.
Sadece Yunus Emre Enstitüsü'nün sertifikaları geçerli
Öğretmenler kendilerinden Türkçe bilmeleri beklentisini anlayışla karşıladıklarını ve bunun bir problem yaratmadığını aktarıyorlar ancak hem böyle bir koşula ani şekilde karar verilmesi hem de bu sınavı yapabilecek ve sertifika verebilecek çok sayıda yer varken sadece Yunus Emre Enstitüsü sertifikalarının geçerli olacağının açıklanmasını şüpheyle karşılıyorlar.
Kaldı ki Yunus Emre Enstitüsü de salgın nedeniyle bu tür testleri artık gerçekleştirmiyor.
Sınır dışı mümkün
Aralarında 20 yıldır Türkiye'de bulunan ve görev yapanların bulunduğu bu kişilerden bazılarının teoride sınır dışı edilmesi mümkün hale gelmiş oldu.
Çalıştıkları üniversite şimdi onlara destek olmak için haftada 24 saatlik hızlandırılmış Türkçe kursu açtı.
1992 yılında kurulan Galatasaray Üniversitesi'nin bugün 5 bin öğrencisi bulunuyor ve Franko-Türk ilişkilerindeki dostluğun en önemli mihenk taşlarından biri olarak gösteriliyor.