Türkiye-Yunanistan arasında ipler yeniden gerildi: Hava sahası ihlali tartışmasında Yunanistan'dan yanıt geldi
Türkiye-Yunanistan arasında Başbakan Miçotakis ziyaretinin ardından başlayan ılımlı politika dönemi son bulurken iki ülkenin ilişkileri hava sahası ihlali nedeniyle yeniden gerginleşti.
Gerçek Gündem- Türkiye Yunanistan arasında başlayan ılımlı politika süreci kısa sürdü. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 13 Mart'ta İstanbul'a gelmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.
NATO birliğine vurgu yapılan görüşme ılımlı geçmiş daha iyi bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanmıştı.
Gerçek Gündem, Yunanistan kulislerinden toplantının çok iyi bir atmosferde gerçekleştiğini ve her iki tarafın da ikili konulardaki kararlı tutumlarını yinelediğini aktarmıştı.
Ancak iki ülke arasında hava sahası gerginliği ılımlı havanın erkenden bitmesine neden oldu.
28 Nisan'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin Yunanistan hava sahasını uçaklarıyla ihlal ettiğini ve konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştünü söyledi.
1 AY ARAYLA İPLER YENİDEN GERİLDİ
Yaklaşık 1 ay sonra iki ülke arasında yeniden aynı konu nedeniyle ipler gerildi.
Dün Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, 2 Türk jetinin Dedeağaç'a 2,5 mil mesafeden yaklaştığını ve hava sahasını ihlal ettiğini iddia etti.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yasa dışı şekilde ulusal hava sahamıza giren ve Dedeağaç'a yaklaşan Türk jetlerinin yaptığı eşi benzeri görülmemiş ulusal egemenlik ihlalini en güçlü şekilde kınıyoruz" denildi.
İhlali Türkiye'nin 'yeni Osmanlıcı revizyonizminin' bir parçası olarak değerlendiren açıklamada, konunun AB, NATO ve BM ile paylaşıldığını ve Türkiye Büyükelçisi'ne nota verildiği belirtildi.
TÜRKİYE'DEN YANIT
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Yunan Dışişleri'nin iddialarını dün gece saatlerinde yaptığı açıklamayla kınadı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Yunanistan’ın hava sahasına ilişkin iddialarını yalanladı ve Yunanistan F16 uçaklarının 16 Mayıs'ta Türk hava sahasını ihlal ettiğini söyledi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçakları, 16 Mayıs 2022 tarihinde Gökçeada’nın batısında, 17 Mayıs 2022 tarihinde ise Enez’in batısında hava sahamızı ihlal etmiştir. Hava Kuvvetlerimiz bu provokatif ihlallere mütekabiliyet ve angajman kuralları gereği gerekli yanıtı 18 Mayıs 2022 tarihinde vermiştir.
Yunanistan bir kez daha kendi tahrikkar eylemleriyle başlattığı gerginliği kullanarak uluslararası kamuoyunun algısını ülkemize karşı şekillendirmeye çalışmaktadır.
Bu çerçevede, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının 20 Mayıs tarihli açıklamasında ülkemize yönelttiği mesnetsiz iddia ve ithamları külliyen reddediyor, hava sahamıza yönelik Yunan ihlallerini kuvvetle kınıyoruz.
Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için, Yunanistan’ın Ege’deki provokatif eylemlerini sonlandırması ve bir yıldır toplantılarına katılmaktan imtina ettiği hem ikili, hem de NATO bünyesinde başlatılan Güven Arttırıcı Önlemler sürecine ciddiyetle yaklaşması gerekir."
YUNANİSTAN'DAN YANIT GECİKMEDİ
Tükiye'nin hava sahası ihlaline ilişkin açıklamasına Yunanistan da yanıtsız kalmadı. Yunan Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, "Türk Dışişleri Bakanlığı'nın birkaç gün önce Türk hava sahasını Yunan savaş uçakları tarafından ihlal edildiğine ilişkin asılsız ve asılsız iddiaları reddediyoruz" denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bu suçlamalar, Türkiye'nin yasa dışı ve kışkırtıcı eylemlerinin sorumluluğunu yanlış bilgilendirme ve inkar etme yönündeki bir başka girişimini oluşturuyor.
Son zamanlarda bir gün içinde Yunan topraklarında 42 üst uçuş gerçekleştiren ve Yunanistan'ı BM Sözleşmesi'nin temel ilkelerini ihlal ederek savaşla tehdit eden bir ülkenin Yunanistan'ı provokatif eylemlerle suçlaması bir tezatlık oluşturuyor.
Türkiye, eylemleriyle bir kez daha bölgesel güvenlik ve istikrarın yanı sıra kritik bir noktada NATO'nun uyumunu da baltalıyor."