Türkiye'de konut alan yabancılar arasında Çinliler yükselişte: Ucuz vatandaşlık cazip geldi
Emlak alan yabancılara vatandaşlık verilmesi ve pazarlama çalışmaları sonunda haziranda konut alan yabancılarda Çinliler, 3. sıraya yerleşti. Çinlilerin alımlarının artması bekleniyor. Tek sorun sektördeki kriz nedeniyle yüksek oranda indirim istemeleri.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran 2020’ye ait konut satışlarında dikkat çekici detaylardan biri de yabancılara yapılan konut satışları oldu.
190 bin satışın yapıldığı Haziran ayı içerisinde yabancılara 1664 konut satıldı.
Listede ilk defa Çin vatandaşları konut alımlarında ilk üçe girdi.
398 konut satışıyla İranlılar ilk sırada yer alırken, 257 konutla Iraklılar, onları da 78 konut satışı ile Çinliler takip etti.
Çinlileri 70 konut satışı ile Azerbaycan ve 63 konut satışıyla da Rusya vatandaşları izledi.
Uzmanlara göre bu şaşırtıcı bir sonuç değil. Uzun yıllardan beri özellikle Ortadoğu ülkelerinin vatandaşlarına yönelik konut satışı yapmaya çalışan inşaat sektörü son yıllarda farklı pazarlara da yönelmiş vaziyette. Bunların başında da Çin geliyor.
Son 5 yılda 2 katına çıktı, 2020'nin ilk 6 ayında 415 konut aldılar
Independent Türkçe’den Ali kemal Erdem'in sorularını yanıtlayan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, son beş yıllık verilere bakıldığında Çinlilerin satın aldığı gayrimenkullerin payının toplam yabancılara satışlar içinde yüzde üç seviyesinde çıktığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Çinlilere bu yılın ilk 6 ayında toplam 415 adet satış gerçekleşti.
Geçen sene ve önceki senelerde gerçekleşen yabancı satışlar içinde Çinlilerin satın aldığı gayrimenkul adedi 200’ün altında gerçekleşirken ilk 20 ülke arasına girmemiştir.
Sadece 2015 ve 2016 yıllarında yaklaşık 275 – 280 adet gayrimenkul satın alarak toplam yabancı satışlar içindeki payı yüzde 1 – 1,5 olarak gerçekleşmiştir.
Bu veriler ışığında değerlendirecek olursak Çinli vatandaşların satın aldığı gayrimenkul miktarı ve toplam yabancı satışlar içindeki payı son 5 yılda yaklaşık iki katına çıkmıştır.
"Avrupa’ya yakın olmak için İstanbul ile ilgileniyorlar"
Nazmi Durbakayım, yaşanan gelişmenin tesadüf olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
Son yıllarda yeni pazar arayışında olan Türk müteahhit firmaları Çin pazarının potansiyelini keşfederek orada irtibat büroları kurmaya başladı. Özellikle geçen yıl gerçekleşen G-20 zirvesinden sonra küresel ticarette ağırlığını iyice hissettiren Çin'e Türkiye’nin avantajlarını anlattılar.
Bunun sonucunda Çinli firmalar, Avrupa’ya daha yakın olabilmek adına İstanbul’dan ticari ünitelerle ilgilenmeye başladı.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinden bazı özel haklar alabilmek için, yabancı vatandaşlık statüsünden faydalanmak isteyen yüksek gelirli Çinli yatırımcılar ise konut alımına yöneldi.
Krizi fırsata çevirmeye çalışıyor, yüksek oranda indirim bekliyorlar
Durbakayım’ın verdiği bilgiye göre Çinliler ile yapılan emlak alışverişinin de kendi içinde kimi sorunları var. Durbakayım, bu sorunu şöyle anlattı:
Ancak Çinli alıcılardaki en büyük sorun fiyat konusundaki uyuşmazlık olarak görünüyor. Sektördeki darboğazı fırsat olarak gören birçok Çinli yatırımcıların yüksek oranda iskonto beklentisi, Çin pazarındaki potansiyelin realize edilmesinin önünde set oluşturuyor.
"Önümüzdeki beş yılda büyük sıçrama yapmasını bekliyoruz"
Durbakayım, buna karşın sonuç olarak şu an üç haneli rakamların altında olan Çin satışlarının önümüzdeki beş yılda büyük bir sıçrama yapmasını beklediklerini söyledi.
250 bin dolara vatandaşlık cazip geldi
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak da Çinlilerin emlak alımlarının artmasının tesadüf olmadığını kaydederek, söyle konuştu:
250 bin dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilmesi ile hızlanan yabancıya gayrimenkul satış pazarında, Çinliler geçen yıl rotayı Türkiye’ye çevirmişti. 2020 yılına hızlı başlayan Çinliler, Haziran ayında ilk üçe girdi.
"Çinliler yakın gelecekte emlak alımında Araplar’ı geçebilir"
Kolçak, Türk inşaat şirketlerinin Arap ülkeleri vatandaşlarının konut alımlarında bir doygunluğa ulaşması üzerine farklı pazarlara yöneldiklerini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
Şirketler son iki yıldır özellikle Çin'de tanıtım yapıyorlardı. Alımlardaki bu artış yapılan pazarlama çalışmalarının sonuç verdiğini gösteriyor. Yakın gelecekte emlak alımında Çinliler, Arapları geçebilir.