Türkiye'den yargı manzaraları: Gazeteci Barış Pehlivan'ı tutuklayan hakim, Bakan Yardımcısının şikayetiyle Pehlivan'a açılan yeni davaya da bakıyor

Abone ol

Gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan'ın yargılandığı davada, Pehlivan'ın avukatı Ersöz, davaya bakan mahkeme başkanının daha önce Pehlivan hakkında hukuksuz bir tutuklama kararı verdiğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu.

GERÇEK GÜNDEM - İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (DİAYDER) açılan davanın iddianamenin haberi nedeniyle Gazeteci Canan Coşkun ile DİAYDER hakkında Halk TV’de yapılan bir programda yorumda bulunan gazeteci Barış Pehlivan hakkında, “Terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek” iddiasıyla iddianame hazırlandı.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi eski başkanı, yeni Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in suç duyurusu üzerine açılan dava, İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

REDDİ HAKİM TALEBİ: PEHLİVAN HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VEREN VE ŞİKAYET EDİLEN HAKİM MAHKEME BAŞKANI

Gerçek Gündem'in edindiği bilgilere göre; gazetecilerin yaptıkları haber nedeniyle yargılandığı davanın bugün görülen duruşmasında, Barış Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, reddi hakim talebinde bulundu.

Ersöz, Mahkeme Başkanı Zafer Daşkın’ın 2020 yılında yaptığı haber nedeniyle Barış Pehlivan’ı tutuklayan hakim olduğu ve kendilerinin hakimi HSK’ya şikayet ettiklerini belirtti.

“HUKUKA AYKIRI ŞEKİLDE TUTUKLANDI”

Avukat Ersöz, mahkemeye verdiği reddi hakim talepli dilekçesinde, Barış Pehlivan’ın 6 Mart 2020’deki tutuklanmasını hatırlattı ve Pehlivan’ın ifadeye çağrılmasının ardından kendisinin ifade vermeye gittiğini, “kaçma şüphesi” gerekçesiyle tutuklandığını belirtti:

“Müvekkil, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 06 Mart 2020 tarih ve 2020/203 numaralı sorgusu neticesinde sayın Mahkeme Başkanı Zafer Daşkın tarafından olayla alakası olmayan ve müvekkille özdeşleşmeyen gerekçeler gösterilerek hukuka aykırı şekilde tutuklanmıştır. Atılı suça ilişkin hakkında Mahkûmiyet Hükmü kurulsa dahi cezaevinde infaz görmeyeceği açık olmasına karşın söz konusu karar alınarak, Müvekkilimizin Özgürlük Hakkı ihlal edilmiştir.”

“TARAFSIZ DAVRANAMAYACAĞI KONUSUNDA ENDİŞE OLUŞTU”

Pehlivan’ın tutuklanması için hiçbir somut dayanak ve hukuki şartın oluşmadığını kaydeden Avukat Ersöz, yargı içtihatlarına, kanuni düzenlemelere rağmen tutuklama kararı verildiğini vurguladı:

“Müvekkilin söz konusu ifadeye kendi rızasıyla gitmiş olduğu gerçeği karşısında Sayın Mahkeme Başkanı Zafer Daşkın tarafından ‘kaçma şüphesi’ ve ‘kuvvetli suç şüphesi’ olduğundan bahisle tutuklama kararı verilmesi, bu yargılama nezdinde de geçmişte yaşandığı üzere temel insan haklarının ihlal edileceği ve Sayın Mahkeme Başkanı Zafer Daşkın’ın tarafsız davranamayacağı konusunda Müvekkil nezdinde haklı bir endişe oluşturmaktadır.”

Zafer Daşkın’ın HSK’ya şikayet edildiğini hatırlatan Ersöz, “Bu durumun dahi başlı başına Hâkimin tarafsızlığını etkileyeceğinin ve Müvekkilin Adil Yargılanma Hakkının ihlal edilebileceğinin açık bir göstergesidir” dedi.

MAHKEME BAŞKANI: TUTUKLAMA KARARI TARAFSIZLIĞIMA GÖLGE DÜŞÜRMEZ ARAMIZDA ŞİKAYET HUSUMET OLUŞTURMAZ

Mahkeme, reddi hakim talebini incelemesi ve karara bağlaması için dosyayı İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Reddi hakim yapılan mahkeme başkanı ise karara yazdırdığı görüşünde; gazeteci Pehlivan hakkında verdiği tutuklama kararının ve Pehlivan’ın HSK’ya şikayetinin, kendisinin tarafsızlığına gölge düşürmeyeceğini ve aralarında husumet oluşturmayacağını, reddi hakim talebinin kabul edilmemesi gerektiğini ileri sürdü.

Mahkeme davayı 17 Ocak 2023’e erteledi.

AKIN GÜRLEK KİMDİR?

Hakim Akın Gürlek, önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi ardından da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerini yürütmüş, son yıllarda açılan siyasi davaların çoğunda görev almış ve verdiği kararlarla tartışma yaratmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gürlek için “Türkiye’nin yeni Zekeriya Öz’ü” demiş; Gürlek bu sözler nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı davayı kaybetmişti.

Akın Gürlek; CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapse mahkum etmiş, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya yargılandığı davada 2,5 yıl hapis cezası vermişti.

HDP’nin önceki dönem genel başkanı Selahattin Demirtaş’a örgüt propagandasından verdiği 4 yıl 8 aylık ceza, bu suçtan verilen en büyük ceza olarak tarihe geçti. Gazeteci Can Dündar’ı kaçak ilan ederek, gayrimenkullerine el koyma kararı veren de yine Akın Gürlek’ti.

Akın Gürlek’in baktığı davalar arasında en çok tartışılan ise Enis Berberoğlu davası oldu. Enis Berberoğlu, MİT tırları davasından yargılanırken; Anayasa Mahkemesi Berberoğlu hakkında “seçme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine” karar vermiş ve yerel mahkemeden yargılamanın durdurulmasını istemişti. Ancak Gürlek başkanlığındaki Mahkeme, Anayasa Mahkemesi kararına direnmişti. Hatta Yüksek Mahkeme’yi yerindelik denetimi yapmakla suçlamıştı. Berberoğlu’nun avukatları Gürlek hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayette bulunmuş; HSK işlem yapmazken bir süre sonra Gürlek’in birinci sınıf hakimliğe terfi ettirmişti.

Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan Gürlek’e hem Yüksek Mahkeme hem de dönemin Adalet Bakanı tepki göstermişti. Ancak buna rağmen Akın Gürlek, Adalet Bakan Yardımcılığı görevine getirildi ve yargı bürokrasinin en üst noktalarına ulaştı.

İYİ Parti, BTP'yi Millet İttifakı'na davet etti Gündem Fatih Altaylı: AK Parti beni davet etmedi, etselerdi de gitmezdim Gündem Cemaatteki şeyhlik kavgası bombalı saldırıya dönüştü Gündem Kulis: AKP bazı temel politikaları değiştiriyor Gündem