Türkiye'nin bir acı tablosu daha: Son 6 yılda en az 351 işçi intihar etti

Abone ol

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, kasım ayında en az 126, bu yılın ilk 11 ayında ise en az bin 606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Geçen ay yaşanan intiharlara da dikkat çekilen raporda, son 6 yılda en az 351 işçinin ağır çalışma koşulları ve işsizlik nedeniyle intihar ettiği belirtildi.

KASIM AYINDA 3 ÇOCUK İŞÇİ CAN VERDİ

Rapora göre, geçen ay yaşamını yitiren 126 emekçinin 108’i ücretlilerden (işçi ve memur), 18’i ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Hayatını kaybeden işçilerin 3’ü kadın, 3’ü çocuk, 3’ü ise göçmen/mülteci işçiydi. Ölen emekçilerden 33’ü 51 yaş ve üstündeydi.

Kasım ayında en çok ölüm sırasıyla inşaat, taşımacılık ve tarım işkollarında yaşandı. Bu işkollarını ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane ve belediye/genel işler izledi. Bu ay tarımda hayatını kaybedenlerin çoğu çiftçilerden ve zeytin hasadında ölenlerden oluştu.

SANAYİDE ÖLÜMLER ARTIYOR

Rapora göre, bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor. Sanayide yaşamını yitiren işçilerde bütüne göre oransal bir artış dikkat çekiyor.

Birgün'den haberine göre, raporda, geçen ay en fazla görülen ölüm nedenleri ise ezilme/göçük, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, kalp krizi ve intihar olarak sıralanıyor.

Raporda, geçen ay medyaya yansıyan bazı intihar vakalarına da değinilerek, son 6 yılda en az 351 işçinin ağır çalışma koşulları ve işsizlik nedeniyle intihar ettiği belirtildi. Buna göre, 2013’te en az 15, 2014’te en az 25, 2015’te en az 59, 2016’da en az 90, 2017’de en az 89, 2018’de ise en az 73 işçi, işe bağlı olarak intihar etti.

TÜİK verilerine göre 2002-2018 yılları arasında 4 bin 481 kişinin ‘geçim zorluğu’ nedeniyle intihar ettiğine de dikkat çekilen raporda, “İşçiler intihar etmiyor, intihara sürükleniyor. Kapitalizmin yarattığı sömürü düzeni sadece iş süreciyle sınırlı değil, yaşamları da sömürüyor, en önemlisi insanlık onurunu çiğniyor. İşçi intiharlarının merkezinde borç, işsizlik ve baskı parametreleri bulunuyor” dendi.

Diyanet yurt dışındaki camilere milyonlar döküyor! Ekonomi CHP'den çarpıcı AKP raporu: Ölüme terk edildiler Ekonomi Moody's Türkiye kararını verdi Ekonomi Türkiye asgari ücrette 28 Avrupa ülkesi arasında 22. sırada Ekonomi