'Türkiye’nin net rezervi 28.1 milyar dolar değil' iddiası

Abone ol

Financial Times gazetesi, Türkiye’nin net rezervlerinin Merkez Bankası’nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar olmayabileceğini iddia etti.

Financial Times gazetesi, Türkiye’nin net rezervlerinin Merkez Bankası’nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar olmayabileceğini iddia etti.

Net rezervin swap ya da kısa dönemli borçlanmalar sayesinde 25 Mart’tan bu yana şişirilmiş olabileceğini kaydeden FT, bunların çıkarılmasının ardından net rezervin 16 milyar dolara gerilediğini savundu.

Merkez Bankası da Financial Times’ın yazılı sorularına verdiği yanıtta, ilk kez kamuya açık bir şekilde kur swaplarının kullanılmasının ‘rezerve meblağını etkileyebileceğini’ kabul etti ancak kullanılan metodun ‘uluslararası normlarla tam uyum içinde olduğu’ kaydedildi.

Merkez Bankası yöntemin uluslararası normlara uygun olduğunu savunsa da, bazıları aynı fikirde değil. Investec Bank’ın gelişmekte olan piyasalarda yatırım konusunda uzmanlaşan simsarı Julian Rimmer, “Bunların geleneksel operasyonlar olduğunu düşünmüyorum ve bir şekilde de şeffaflıktan uzaklar. Bir merkez bankası gerçek konusunda ‘ekonomik’ davranma riskini alamaz” dedi.

Financial Times'ın dün internet sitesinde yayınladığı, bugün de basılı edisyonunun ilk sayfasında yer verdiği haberde yorumlarına yer verilen eski bir üst düzey TCMB yöneticisi,fazladan dövizin kazanılmadığını, borç alındığını belirterek, “Bu, bir merkez bankasının rezerv artırmak için kullanacağı ortodoks bir yöntem değil” yorumunda bulundu.

Bloomberg verilerinden TCMB bilançosunu inceleyen FT, 1 Ocak-25 Mart döneminde borçlanmanın 500 milyon doları aşmazken, 8 Nisan'da bu miktarın 13 milyar dolara tırmandığını yazdı. Haberde "TCMB bu kaynağı, Türkiye'de yerleşik bulunanların paralarını artan bir oranda döviz mevduatlarına yatırması sonrasında Türk bankalarından borç alarak oluşturdu" dendi.

Son haftalarda bankaların hareketliliklerini yakından takip eden beş yatırımcı ve analist de rezervler konusundaki kaygılarını Financial Times’la paylaştı. Bir kısmı, müşterilerine TL satmaları tavsiyesi vermesinin ardından JPMorgan hakkında başlatılan soruşturma hakkında ‘korku dolu’ konuşurken; yerel bankaların ABD Doları karşısında TL verdiği ve daha sonra bu işlemin geri alındığı haftalık kur swapların uygulanması konusunda endişeli olduklarını söyledi. Yatırımcılar, bu borçlanmanın Merkez Bankası’nın rezerv verilerini şişirdiği yorumunda bulundu.

Türkiye'nin 12 ayda 177 milyar dolar dış borç ödemesi gerektiğini hatırlatan FT'ye konuşan Tim Ash, "İster net rezerve bakalım ister brüt rezerve, sonuçta yeterli rezerve sahip olmadıkları görülüyor. Piyasadaki herkes Türkiye'nin TL'yi etkili ve sürdürülebilir bir şekilde korumak için yeterli rezervi kalmadığını biliyor" dedi.

Uluslararası yatırım bankacısı Paul McNamara, kişisel Twitter hesabından yaptığı yorumda Financial Times’ın Türkiye haberlerine ağırlık verdiğini belirterek, “İyi şanslar Türkiye. FT tarafından canavarlaştırılmak eğlenceli değildir” dedi.

Utanç tablosu: Türkiye'de çocuk işçi sayısı artıyor Ekonomi Dolar/TL kuru yeniden yükselişe geçti! Ekonomi Cumhuriyet rekorunu kıran işsizlik daha da artacak Ekonomi WTO dışı ülkelerden demir-çelik ithalatına yüzde 30 gümrük vergisi Ekonomi