Tutuklamalar ve atanmış rektörlerle gündeme gelen Boğaziçi dünyanın en iyileri arasında geriledi

Abone ol

Atanmış rektörlere karşı eylemlerin sürdürdüğü ve öğrencilerin gözaltına alınıp, tutuklandığı Boğaziçi Üniversitesi 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri' arasında 287. sıraya geriledi.

ABD merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu ve haber dergisi US News and World Report'un hazırladığı "Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2022" listesi yayınlandı.

Listede, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla atanan rektörlere tepki gösteren ve tutuklanan öğrencilerin yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi 287. sırada yer aldı. Son üç yıldır Türkiye’den ilk 200’e giren tek üniversite olan Boğaziçi'nin geriye düşmesi dikkat çekti.

Söz konusu sıralamada, bu yıl 90'ı aşkın ülkeden 1750 yükseköğretim kurumu, global-bölgesel araştırmalarda saygınlık, yayın, kitap, konferans sayısı, toplam atıf, uluslararası iş birlikleri ve yayımlanan kitap gibi 13 kritere göre değerlendirildi.

Boğaziçi Üniversitesi, bu kriterler arasında farklı oranlarda yapılan analize göre 100 üzerinden 60 puan alabildi.

EN YÜKSEK DERECE FİZİKTEYDİ, O DA GERİLEDİ

US News and World Report, "Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2022" sıralaması kapsamında 43 önde gelen alanda da listeler paylaştı. Geçtiğimiz yılki sıralamada, fizik alanında dünyada 60’ıncı sırada temsil edilen üniversite, bu yıl 97. sıraya geriledi.

Boğaziçi Üniversitesi, mühendislikte 332, bilgisayar bilimlerinde 368, kimyada ise 402'nci sırada yer aldı.

HARVARD YİNE BİRİNCİ

Bu yılki listede Harvard Üniversitesi ilk sıradaki konumunu korurken, onu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Stanford Üniversitesi takip etti. Kıta Avrupası'nda ilk sırada İsviçre'den ETH Zürih, Asya'da ise Çin'den Tsinghua Üniversitesi yer aldı.

Yükseköğretim kurumlarının öncelikli olarak araştırma performanslarına göre değerlendirildiği sıralamada kullanılan 13 değerlendirme ölçütü ve ağırlıkları ise şöyle sıralandı:

"Global araştırma saygınlığı (yüzde 12,5), bölgesel araştırma saygınlığı (yüzde 12,5), yayınlar (yüzde 10), kitaplar (yüzde 2,5), konferans bildirileri (yüzde 2,5), normalize edilmiş atıf etkisi (yüzde 10), toplam atıflar (yüzde 7,5), en çok atıf alanlar arasında yüzde 10'a giren yayın sayısı (yüzde 12,5), en çok atıf alanlar arasında yüzde 10'a giren yayın oranı (yüzde 10), uluslararası iş birlikleri (yüzde 5), uluslararası iş birlikleri sonucu çıkan yayınlar (yüzde 5), en çok atıf alanlar arasında yüzde 1'e giren yayın sayısı (yüzde 5) ve en çok atıf alanlar arasında yüzde 1'e giren yayın oranı (yüzde 5)."

Elon Musk üniversite kuruyor Dünya İngiltere'den tartışmalı karar: Elektronik sigara reçete edilebilecek! Dünya Lisede skandal görüntüler: Öğrencilere belediye başkanına kucak dansı yaptı! Dünya Büyükelçi krizinde öne çıkan ülkeler Amerika, Almanya, Hollanda da Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı Dünya