Tutuklu sanık kalmadı: Soma için adalet arayışı
Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılının Mayıs ayında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende meydana gelen ve 301 kişinin yaşamını yitirdiği facia hakkında dava Akhisar Ağır Ceza Mahkesmesi’nde yeniden görülecek.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 5 üyesinden 3’ünün değiştirilmesiyle kendi aldığı kararı bozarak tutuklu sanıkların serbest bırakılmasına neden olduğu Soma Katliamı davası yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülecek.
Birgün'de yer alan habere göre; aileler dayanışma çağrısında bulunurken avukat Evren İşler “Yargı üzerindeki siyasi baskının çok yoğun olarak yaşandığı bir dosya olarak devam ediyor bu. Yargıtay kararıyla birlikte de bunun tavan noktasına ulaştığını gördük açıkçası” dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılının Mayıs ayında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende alınmayan tedbirler nedeniyle meydana gelen faciada 301 maden işçisinin yaşamını yitirmesiyle ilgili görülen Soma Katliamı davası yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkesmesi’nde yeniden görülecek.
Duruşmaya, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 5 üyesinden 3’ünün değiştirilmesiyle kendi verdiği karar bozdurularak serbest bırakılan patron Can Gürkan’ın da olduğu 5 sanığın gelmemesi bekleniyor.
Ailelerin avukatlarından Evren İşler Yargıtay kararının kabul edilemeyeceğini belirterek “Hiç tutuklu sanık kalmadı. Yargıtay tutuklu sanıklarla ilgili süreci sonlandıran bir karar verdi. Yargıtay’da 5 üyeden 3’ü değiştikten sonra ve 5 iş günü içerisinde alınan bir karar bu. Dolayısıyla biz bu kararın hukuka uygun olduğunu düşünmüyoruz. Şöyle söylemek isterim: 6 bin sayfadan fazla gerekçeli kararı var bu davanın ve Yargıtay 5 iş günü içerisinde karar verdi. Bunu Yargıtay kararı olarak kabul etmemizi bekliyorlar. Böyle bir şey mümkün değil” dedi.
İşler, yargı üzerinde siyasi baskı olduğunu aktararak şunları söyledi: “Sanıklar büyük ihtimalle gelmeyecek. Biz de sanıkların yeniden gelmeleri, ailelerin gözünün içine bakarak ifade vermeleri için yeniden taleplerimizi yaptık ve yapacağız.
Nasıl bir duruşma olacak kestirmek zor. Çünkü yargı üzerindeki siyasi baskının çok yoğun olarak yaşandığı bir dosya olarak devam ediyor bu. En başından beri öyleydi, Yargıtay kararıyla birlikte de bunun tavan noktasına ulaştığını gördük açıkçası.”
İşler duruşmanın nasıl geçeceğine dair ise şu bilgileri verdi: “Bu duruşmada Yargıtay kararıyla ilgili teknik olarak baktığımızda Yargıtay kararını bozmaya karşı diyeceklerimiz sorulacak. Aileler orada olacak, biz orada olacağız. Sabah ailelerle 08.30’da tren istasyonunda buluşup duruşma salonuna kadar kısa bir yürüyüş yapılacak. Sonrasında da Yargıtay kararıyla ilgili değerlendirmeler yapılacak duruşmada.”