'Ukrayna- Rusya krizi önümüzdeki dönemde su savaşlarına dönüşecek'

Abone ol

Emekli Deniz Kurmay Albay Cahit Armağan Dilek, "Ukrayna ile Rusya’nın denizdeki mücadelesinin odak noktası, Kırım. Ukrayna- Rusya krizi ve devam eden alçak yoğunluklu çatışmalar önümüzdeki dönemde su savaşlarına dönüşecek" dedi.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, emekli Deniz Kurmay Albay Cahit Armağan Dilek'e Karadeniz'deki gerginliği sordu. Önemli değerlendirmelerde bulunan Dilek, Karadeniz'deki Rusya-Ukrayna krizinin önümüzdeki dönemde su savaşlarına dönüşeceğini söyledi.

Takan, Dilek'in kritik değerlendirmelerini bugünkü köşe yazısına taşıdı. Takan'ın yazısı şöyle:

“Bir İngiliz savaş gemisinin Mayıs’ta Karadeniz’e geçiş için Türkiye’ye bildirimde bulunduğu bildirildi.”

Karadeniz bölgesinde, Ukrayna-Rusya gerginliği tırmanırken bizde de zamanlaması manidar Montrö tartışmaları sürerken ve de emekli amiraller gözaltına alınıp, sürekli evleri polis tarafından aranıp ayaklarına kelepçe takılırken… Üstelik işin içine İngiliz savaş gemisi de girince… Hoplamamak mümkün mü?..

“Son dakika” haberini görünce zaman kaybetmeden emekli Deniz Kurmay Albay Cahit Armağan Dilek’i aradım. Bilemiyorum!. Ülkedeki genel hava durumunun etkisinden mi?.. Cahit Armağan Dilek oldukça sakindi. İngiliz savaş gemisinin geçişi ile ilgili soruma, “Bu gemi geçişleri normal. Eskiden de olurdu. Şimdi Montrö nedeniyle bir hassasiyet yüzünden haber oluyor. Türk Deniz Kuvvetleri bu işi ciddiyetle takip eder. Kalış süreleri, tonajlarına göre izin verir. Bir hata olsa zaten Rusya da müdahil olur. Onlar da takip ediyorlar bu bilgileri” dedi.

Bayram değil seyran değil neden Montrö’yü tartışıyoruz diye düşündüğümüz bir ortamda endişe duymamak elde değil. Siyasi iktidar, “Montrö hükümlerini askıya alın. Bırakın ABD, İngiliz, Fransız savaş gemileri geçsin. Tona falan bakmayın” der mi?.. Askerler buna “tamam” der mi? Böyle yanlış bir şeyi uygular mı?.. ABD- NATO ne kadar zorlar, şantaj yapar onu görmek lazım. Rusya ile savaşmak istiyorsak ancak bunu yaparız. Olacak iş değil!.. Ancak, “asla olamaz” dediğimiz neler gördük bu memlekette!..

★★★

Dış politika, güvenlik, savunma analisti Cahit Armağan Dilek, Karadeniz’de artan gerginlikle ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Dilek’in en son gelinen noktada çektiği fotoğraf;

“Ukrayna-Rusya krizinde; Ukrayna’nın yanında yer alan siyasi ekonomik ve diplomatik yaptırımlar başlatan ABD ve AB’nin hapishanede açlık grevindeki muhalif lider Navalny’nin ölümü halinde Batı ittifakı Rusya’ya karşı daha da sertleşecektir.

Sertleşme hamleleri askeri alanda gelecektir.

İngiliz medyasına göre, İngiltere, Mayıs ayında 2 savaş gemisini Karadeniz’e gönderiyor.


Rusya’nın Kırım dahil Rus kıyıları boyunca bazı yerlerde karasularından da geniş deniz alanlarını yabancı savaş gemilerine yasakladığı ortamda bu hamleyle deniz kontrolü mücadelesi tırmanacak gibi gözüküyor.

Rusya’nın tatbikatlar bahanesiyle Ukrayna’nın Donbass bölgesinde olan sınır bölgesinde yığınak yaparken denizde de Ukrayna’yı ablukaya alacak şekilde hareket ettiği görülüyor.

Nitekim ilk aşamada Ukrayna’nın Odesa ile Azak Denizindeki limanları arasındaki ulaşım kesildi.

ABD, mayıs başından itibaren Doğu Avrupa’ya yönelik başlatacağı çok geniş katılımlı ‘Defender-Europe 21’ tatbikatıyla birlikte muhtemelen Karadeniz’e gemi gönderecektir.”

★★★

Sıkı durun!.. Cahit Armağan Dilek’in Karadeniz’de olup bitenleri analiz ederken ısrarla vurgu yaptığı ön görüsünü hiç yabana atmayın;

“Ukrayna ile Rusya’nın denizdeki mücadelesinin odak noktası, Kırım. Ukrayna-Rusya krizi ve devam eden alçak yoğunluklu çatışmalar önümüzdeki dönemde SU SAVAŞLARI’na dönüşecek.”

Cahit Armağan Dilek’ten iddiasına açıklık getirmesini istedim. Cevabı;

“Bu benim bir çıkarırım. Şöyle bir inceleme yaptım; Kırım 2014’te Rusya tarafından ilhak edilince Ukrayna, Kırım’a giden su hattını kesmiş. Kırım yarımadasının suyunun yüzde 75’i Ukrayna’nın neredeyse ortasından kuzey-güney istikametinde geçip Kırım’ın batısındaki Ukrayna sahillerinden Karadeniz’e dökülen Dinyeper nehrinden geliyor. İşte, Kırım’a gelen su, Dinyeper nehri üzerindeki bir barajdan geliyor. Ukrayna bunu kesmiş. Kırım yarımadasında ihtiyacın yüzde 15’i karşılanabilir. Mevsim şartları da kötü gidince susuzluk hat safhada. Su kesintileri var. Deniz suyundan içme- kullanma suyu elde etme girişimleri var ama hem masraflı hem yetersiz.


Dolayısıyla, Rusya eğer çatışmalar derinleşirse ilk hedefi de fırsattan istifade Kırım’a su sağlayan nehri, barajı kontrol altına almak olur. Bu da Ukrayna’nın güney ve güney doğusundaki toprak alanını kontrol altına almak olacak. Burası şu anda çatışmaların yaşandığı Donbass bölgesinin güneyinde, güney batısında kalıyor. Hem Donbass hem de bu bölgeler Rus kökenlilerin yoğun olduğu yerler.”

★★★

“Hem Rusya hem de ABD, NATO ‘dan gelen açıklamalara bakılırsa da her tarafın bu krizin bir çatışmaya dönmesi halinde odak noktaları Kırım. Ukrayna tarafı Kırım’ı geri alma planları yapıyor. ABD bunu tahrik ediyor. Rusya da bunu bildiği için Kırım’ın güvenliğini sağlamlaştırmaya çalışıyor. Onun için ilk etapta çatışma veya münferit çatışmalar olursa denizde olacaktır” diyen Cahit Armağan Dilek, ABD’den atılan işaret fişeğine dikkat çekiyor;

“ABD başkan yardımcısı Kamala Harris’in önceki haftaki bir konuşmasında ‘petrol üzerine yapılan savaşlar bitti, kısa süre içinde savaşlar artık su için olacak’ uyarısı çok dikkat çekici.

Laf olsun diye söylenmiş değildir. Konunun acilliği ve hayatiyeti nedeniyle söylenmiştir. Ve sonraki savaşların ne için ve nasıl olacağının da ilanıdır. Aslında bu uzmanların seslendirdiği bir konudur. Ama ABD başkan yardımcısının bilinen bir konuyu seslendirmesi bir alarm zilidir. Aslında şu savaşlarının başlayabileceği yerler için öne çıkan bölgeler vardır. Ortadoğu, Pakistan-Hindistan-Çin sınır bölgeleri, Golan Tepeleri vs. Ama belki de Ukrayna-Rusya krizi sıcak çatışmaya dönerse modern su savaşlarının ilk örnek olayı olabilir.

ABD Başkanı Biden’ın da göreve başladıktan sonra Pentagon’a harp oyunlarında iklim değişikliği ve susuzluk konularının savaş senaryolarına mutlaka dahil edilmesi talimatı verdiğini biliyoruz.”

Fahrettin Koca'nın duyurusunun ardından MHRS ve Alo 182 yoğunluktan çöktü Güncel Müşteri bilgileri satılıyor! Yapı Kredi'nin ardından bir bankada daha skandal Güncel Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Turan açıkladı: İşte aşı olup da koronavirüse yakalanan kişi sayısı... Güncel Koronavirüs pozitif vatandaşların HES uygulamasında 'risksiz' oldukları ortaya çıktı! Güncel