Uluslararası piyasalar Fed'in faiz kararını bekliyor: Karar öncesi dolar değer kazandı, altın fiyatları düştü

Abone ol

Küresel piyasalarda Fed'in bugün açıklayacağı faiz kararı bekleniyor. Fed'in en az 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

GERÇEK GÜNDEM - Uluslararası piyasalarda gözler Amerikan Merkez Bankası Fed'in bugün açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Kesin gözüyle bakılan faiz artırımı öncesinde küresel piyasalarda ABD doları son 20 yılın zirvesine çıktı. Fed'in faiz artırımını 50 baz puanla mı sınırlayacağı yoksa enflasyonu kontrol altına almak adına 75 baz puanlık bir artış mı yapacağı henüz bilinmiyor.

Banka Mart ayında politika faizini 25 baz puan yükseltmiş, 3 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmişti.

Fed daha önce yıl boyunca faiz artışlarına devam edileceğini açıklamış, bu nedenle dolar değer kazanmaya başlamıştı.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız" ifadesini kullanmıştı.

Fed'in faiz artışı döngüsüne girmesiyle Türkiye gibi gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik değer kaybı beklentisi arttı.

ABD'de Mart ayı yıllık enflasyon verisi yüzde 8,5 olarak açıklanmıştı. Bu rakam 1981'den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak kayıtlara geçmişti.

Pandemi döneminde uygulanan gevşek para politikaları ve ardından gelen Ukrayna'daki savaşın yüksek enflasyonun temel sebebi olduğu belirtiliyor.

KARAR ÖNCESİ DOLAR DEĞER KAZANDI, ALTIN SERT DÜŞTÜ

Bankanın faiz kararı öncesi dolar dünyada değer kazandı.

Dolar endeksi 104 puan civarına gelerek yaklaşık 20 yılın zirvesine çıktı. Ons altın ise sert geriledi. 1850 dolar civarına gerileyen ons altın 2 buçuk ayın en düşük seviyesini gördü.

Türkiye'de bayram tatili nedeniyle piyasalar kapalı. Uluslararası piyasalardaki işlemlerde dolar Türk Lirası karşısında 14.80 TL bandında işlem görürken, gram altın 880 lira civarına indi.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: AKP döneminde iç borç faizi anaparayı geçti! Ekonomi SGK maaşları ödeyebilecek mi? 'O para da kasada yok; süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın' Ekonomi Merkez Bankası raporundan çıkan sonuç: Ekmek, makarna ve ete zam yağacak Ekonomi CHP'li vekil gözyaşlarını tutamadı: Kadın çiftçinin “aç kalıyoruz” isyanı Ekonomi