Üniversite mezunu 2 milyon işsiz var

Abone ol

Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu belirterek, Cumhuriyet döneminde açılan fabrika ve üretim tesislerinin AKP iktidarları döneminde satılması ve özelleştirilmesinin işsizliği tetiklediğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada ülkemizdeki işsizlik sorununun nedenleri ve çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2 MİLYON ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZ VAR

Gürer, TÜİK tarafından açıklanan son işsizlik verilerine göre Türkiye’de 4 milyon 308 bin işsizin bulunduğunu belirtti. İşsiz sayısının bir önceki yıla göre 327 bin artarak yüzde 13.3’e yükseldiğinin belirtildiğini hatırlatan Gürer, “15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,9 puan yükselerek yüzde 24,5 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda ise 1 puan artışla yüzde 13,6 olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 28 milyon 169 bin oldu. Bunlar resmi veriler ancak geniş tanımlı işsiz sayısının 8 milyona dayandığı da bilinen bir gerçek. Üniversiteyi bitirip iş bulamayan 2 milyon genç beyin var” dedi.

FABRİKALAR TEK TEK SATILDI

İşsizliğin tavan yapmasındaki en büyük nedenin, Cumhuriyet döneminin kazanımları olan fabrika ve üretim tesislerinin, AKP dönemlerinde satılması olduğuna dikkat çeken Gürer, “AKP 18 yılda, Cumhuriyetimizin kazanımlarını tek tek sattı. Fabrikalar, üretim tesisleri özelleştirildi. Özelleştirilen tesislerin çoğunda üretim durdu, işçi çıkarılmaları oldu. Bu da işsizliği tetikledi” diye konuştu.

Türkiye’de giderek yoksullaşan önemli bir kesimin varlığına da dikkat çekerek, “Ülkemizde AKP iktidarları dönemlerinde bir eli yağda, bir eli balda bir kesim ile bunun karşılığında yoksullaşan, geçim sıkıntısı artan, işsizlikten mustarip geniş bir kesim oluştu. Milyonlarca kişi sosyal yardımlarla yaşamını sürdürüyor. Son yıllarda hiç görmediğimiz biçimde insanlar yokluktan intihar ediyor, hatta 10 vatandaş kendini bu dönemde işsizim diye yaktı” ifadelerini kullandı.

SORUN YOK DEMEK SORUNLARIN ARTMASINA NEDEN OLUR

Gürer, “ Ekonomik sıkıntı ile memuru, işçisi, çiftçisi, esnafı emeklisi büyük zor durumdalar, borçsuz insan kalmadı. Borç stresi yandaş faizci haksız kazanç dışında kalan herkesi sarmaladı. Kredi kartına takla attırarak geçinmeye çalışılıyor. Sorun yok demek sorunların artmasına neden olur sorun var, çözümü de var. Yeter ki çözeceğim diyen bir iktidar olsun ama yok. Atanamayan öğretmen, atanamayan sağlıkçı, atanamayan engelliler sayısı da her yıl artıyor” şeklinde konuştu.

ÜRETİM, ÜRETİM ÜRETİM…

Üretim ile üretilen ürünün değer bulması ile tüketiciye daha uygun fiyatla ürünün ulaşması ile sorunların aşılabileceğini belirterek, “Hakkaniyet adalet üretim planlama ve sorunlara halkın cephesinden bakarak çözüm üretilebilir. CHP iktidarında kısa sürede sorunların hakkında geliriz” ifadelerine yer verdi.

Otomotiv pazarı şubatta yüzde 89 büyüdü Ekonomi Ünlü ekonomistten enflasyon tepkisi: Sen bunları bilmezsin Bay Kemal! Ekonomi FED'in faiz kararı sonrası dolar ne kadar oldu? Ekonomi TCDD'nin yolcu taşıma hakkı yıl sonunda sona eriyor Ekonomi